Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη θωράκιση των νησιών

Οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της έλευσης τουριστών, ανακοίνωσαν τα μέτρα υγιειονομικής θωράκισης νησιών και τουριστικών προορισμών. Τι θα ισχύει με τις αφίξεις και τους ελέγχους.

Toυρίστες αποβιβάζονται σε νησί

Δυνατότητα διάθεσης έως και 694 κλινών Covid-19 και 79 κλινών ΜΕΘ, τη διενέργεια χιλιάδων τεστ καθώς και τη δραστηριότητα έως και 1100 υγειονομικών, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασίας νησιών και τουριστικών προορισμών και την αποφυγή νέας έξαρσης του κορονοϊού, που παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας το “ακτινωτό” αυτό σχέδιο, ήδη έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες Covid-19 και 18 κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί 687 υγειονομικοί (72 γιατροί και 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Ακόμη αν υπάρχει ανάγκη θα συμβάλλουν και συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί και συμβάσεις με έως 600 ακόμη γιατρούς.

Στον πυρήνα του σχεδίου είναι φυσικά η διασύνδεση Κεντρικών Νοσοκομείων µε Υγειονομικές Δομές στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε και ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της διασύνδεση. Για παράδειγμα, δηλαδή το Νοσοκομείο Τζάνειο στον Πειραιά θα είναι διασυνδεδεμένο με τη Σαντορίνη, τη Σάμο και την Τήνο, ενώ το Αττικό με τη Νάξο ή το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς με τη Μήλο. Με τη Σάμο θα συνδέονται και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αλλά και το Θριάσιο.

Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν τα τεστ τα οποία θα γίνονται κατά χιλιάδες κυρίως από τις Κινητές Ομάδες Υγείας οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη 32.481 ελέγχους 1.577 αποστολές. Οι 9 από τις ΚΟΜΥ βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές και σε εξέλιξη είναι η δημιουργία άλλων 106. Η διαδικασία των ελέγχων ενισχύεται και με τις Πλωτές Ομάδες Υγείας.

Ακόμη για τη γρηγορότερη και πλέον αξιόπιστη διάγνωση, θα γίνονται μοριακοί έλεγχοι από τους αναλυτές μεγάλων δυνατοτήτων σε Ρόδο και Σύρο, ενώ θα τοποθετηθούν και μικρότεροι σε νησιά για έκτακτες ανάγκες.

Σχετικά με την ενίσχυση των διακομιδών, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα γίνονται αεροδιακομιδές από όλες τις βάσεις και το σημαντικότερο είναι ότι πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει 9 ειδικές κάψουλες μεταφοράς ασθενών με Covid-19 και επιπλέον 2 κάψουλες θα προστεθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έρχονται οι τουρίστες – Τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται

“Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο”, είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας το άνοιγμα του Τουρισμού.

Όπως είπε, “ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ & τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις. Από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά” ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει “συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις”.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ανακοίνωσε πως “από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια”.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, “τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα”, ενώ επισήμανε πως “το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και έχουμε κάνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας”.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα γίνονται “δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια, θα επιβάλλεται περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και θα ισχύουν 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός”.

News247

Σχολιάστε Ελεύθερα