Covid free τουριστικοί προορισμοί και εμβόλιο

Από τη Σύνταξη

Στη διεθνή τουριστική ειδησεογραφία ως “Covid Free” τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι έχουν συμπεριληφθεί ελληνικά νησιά, στα οποία οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν αγγίξει το 100% του πληθυσμού. 

Πρόκειται για τα μικρά κυρίως νησιά έως 1.000 κατοίκους, που το σχέδιο του εμβολιασμού, θα έλεγε κανείς ότι τα απελευθέρωσε «πρώτα» από τα δεσμά του Covid και πλέον κάνουν πλάνα για την φετινή τουριστική χρονιά. Το πρόβλημα όμως που δημουργείται δεν είναι σε αυτούς που μένουν στο νησί και έχουν μικρές πιθανότητες να υποστούν τις όποιες παρενέργειες του κορωνοϊού αλλά σε αυτούς που έρχονται στο νησί. κάτι που θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Σε αυτούς τους προορισμούς μπήκαν οι Φούρνοι και η Θύμαινα, ενώ σε αυτούς τους προορισμούς μπήκαν επίσης η Κάστος, το Καστελλόριζο, το Μεγανήσι, τα Ψαρά,ο Κάλαμος, οι λειψοί, η Σίκινος,η Ψέριμος, οι αντίπαξοι και οι Οινούσσες, δηλαδή τα μικρά νησιά της περιφέρειάς μας είναι στο πλάνο των covid-free προορισμών. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι εφόσον το υπουργείο Τουρισμού και επομένως η κυβέρνηση δεν έχει βάλει κάποιους ισχυρούς περιορισμούς για τον Τουρισμό, που θα ανοίξει στις 14 Μαΐου, τα νησιά αυτά, όπως και τα υπόλοιπα νησιά που δεν ανήκουν στις covid-free περιοχές ακόμα, κινδυνέυουν.

Ο τουρίστας που θα πάει στους Φούρνους, θα έρθει αεροπορικώς ή με άλλο μέσο στην Αθήνα, απο κει θα περάσει στους Φούρνους για παράδειγμα είτε αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Ικαρίας ή με πλοιο που θα περάσει και από την Ικαρία αλλά και από άλλα νησιά.Εαν ο τουρίστας είναι φορεάς και δεν ελεγχθεί θα μπλέξει με το ιατρικό σύστημα των μικρών νησιών, δηλαδή του ενός Ιατρού που για παράδειγμα έχουν οι Φούρνοι. Ο Τουρίστας θα πρέπει να αναμένει την αεροκομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα ή στη Σάμο.

Ο φορέας του ιού όμως θα έχει ταξιδέψει και θα έχει ήδη κολλήσει κατοίκους των νησιών αυτών ή Έλληνες κατοίκους που εργάζονται στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Οι προορισμοί αυτοί είναι όντως αλώβητοι το θέμα είναι πόσο θα μείνουν αλώβητοι, όταν θα δεχτούν τουρίστες και πως θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περιστατικά, αφού δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή. Η Ικαρία και οι Φούρνοι ούτε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας δεν έχουν, πως θα τα καταφέρουν? Το αξιοπερίεργο είναι πως τον covid-free προορισμό τον διαφημίζει το ίδιο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (RND). Το ζήτημα όμως είναι η Ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα.

Το Γερμανικό δημοσίευμα πάντως αναφέρει: «Όποιος επιθυμεί να κάνει διακοπές σε αυτά τα μικρά νησιά, θα πρέπει να περιμένει μια δόση περιπέτειας, αλλά θα επιβραβευθεί με μια απαράμιλλη νησιωτική αίσθηση».

Το RND διευκρινίζει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αρχίσει τη σεζόν στα μέσα Μαΐου, αλλά μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν αντισώματα ή προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό, «ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να ενσκήψουν κρούσματα στα COVID-free νησιά» και όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης θεοχάρης έχει πει επι λέξει ότι θα ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο, δηλαδή θα κάνει τυχαία τεστ σε πληθυσμούς τουριστών, δηλαδή δε θα γίνονται τεστ σε κάθε επισκέπτη-τουρίστα της Χώρας μας, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν ισχύσει, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με πηγές μόλυνσης προτού φτάσουν στον covid-free προορισμό, αφού για να πας στις Οινούσσες πρέπει να περάσεις έμμεσα ή άμεσα από τη Χίο, για να πας στους Φούρνους, θα περάσεις έμμεσα ή άμεσα από την Ικαρία και σε όλες τις περιπτώσεις το ταξίδι θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Πειραιά ή κάποιο άλλο διασυνδεδεμένο λιμάνο όπως η Καβάλα ή η Θεσσαλονίκη.

Διαφημίζονται ανεύθυνα πράγματα, σε τόπους που δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Βεβαίως και κατανοούμε την ανάγκη όσων ασχολούνται με επιχειρήσεις τουρισμού να φέρουν κέρδη στα ταμεία τους αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγεία και για αυτούς που θα έρθουν σε μια τουριστική επιχείτηση αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους ή τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης αυτής και θα το πούμε πιο απτά:

Έστω ότι πας σε ένα μέρος που έχει τρια ξενοδοχεία και ένα από αυτά ξέρεις είτε ότι έχει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού ή ότι πέρασε κάποιος τουρίστας με κορωνοϊό πρόσφατα, ποιό ξενοδοχείο θα επιλέξεις? Σίγουρα όχι αυτό που πέρασε ο ιός. Προσοχή λοιπόν…Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: