ΣΕΠΙ:Ανοιχτά σχολεία με μέτρα προστασίας

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ικαρίας.

Γονείς, συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η όξυνση της πανδημίας, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οδήγησε σε νέο κλείσιμο των σχολείων.

Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία και μέτρα τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναρωτηθείτε γιατί κλείνουν πάλι τα σχολεία.

 • Γιατί το σύστημα υγείας είναι στο «κόκκινο». Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό & νοσηλευτικό, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας που συνεχίζει να θησαυρίζει.
 • Γιατί το σύστημα υγείας έχει γίνει μιας νόσου, γιατί οι νησιώτες που πήγαιναν στην Αθήνα για να κοιτάξουν την υγεία τους δεν μπορούν να το κάνουν, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
 • Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, δε γίνεται κανένας έλεγχος. Τα ΜΜΜ είναι εστίες υπερμετάδοσης. Και πολλά άλλα.

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, δεν έχει πάρει μέτρα, δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε από τη στάση του λαού μας στο lockdown. Ανοιγοκλείνει δραστηριότητες χωρίς να αλλάζει τίποτα.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές από την αρχή της πανδημίας διεκδικούσαμε μέτρα προστασίας της υγείας, μικρότερα τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών, μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας. Το υπουργείο απάντησε με μάσκα- γίγας, μίνι παγουρίνο και παραίνεση για ανοιχτά παράθυρα το χειμώνα. Αντί να αυξήσει τις ώρες στους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία και να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη κάνει ακριβώς το αντίθετο και οδηγεί τα σχολεία σε κλείσιμο χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τα μέσα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Είναι βέβαιο ότι αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα των φορέων και των σωματείων τα σχολεία θα λειτουργούσαν. Η πολιτική τους είναι χρεοκοπημένη.

Την κατάσταση δυσκολεύει και το ότι ο εμβολιασμός προχωρά αργά, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ότι στο βωμό της πατέντας και της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών θυσιάζεται η ανάγκη υπεράσπισης της υγείας των λαών. Αυτή η πολιτική της ΕΕ οδηγεί στις καθυστερήσεις, δε θωρακίζει το λαό μας.

Ειδικά στην Ικαρία και τους Φούρνους, που δεν έχουν κρούσματα κορονοϊού, και υπάρχει πρόβλημα εξοπλισμού σε μεγάλο αριθμό μαθητών για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, θεωρούμε εγκληματικό να κλείνουν τα σχολεία.Με βάση όλα αυτά καλούμε τους συνάδελφους αλλά και όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία του νομού, να διεκδικήσουμε από κοινού:

 • Να λειτουργήσουν δια ζώσης τα σχολεία
 • Να διενεργούνται τεστ Covid σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους συναδέλφους και σε όλο το λαό, ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν εντοπίζονται κρούσματα
 • Πρόσληψη καθαριστριών ώστε κάθε σχολική μονάδα να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
 • Μεταφορά των μαθητών  με όλα τα μέτρα ασφάλειας
 • Ενίσχυση της ΠΦΥ στα νησιά μας , κάλυψη των κενών στο νοσοκομείο
 • Πρόσληψη προσωπικού για τους εμβολιασμούς
 • Να χωριστούν τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε και σε αυτή τη συγκυρία να είμαστε κοντά στους μαθητές μας, με όλους τους τρόπους. Ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο. Και εκεί θέλουμε να είναι. Για όσο καιρό όμως η κυβέρνηση κρατά τα σχολεία κλειστά, δε θα γυρίσουμε την πλάτη στα παιδιά μας. Στηρίζουμε τον κάθε συνάδελφο  στον τρόπο που θα διαχειριστεί την ύλη του ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της τάξης του. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.   Όμως η οργανωμένη επαφή με το σχολείο πρέπει να κρατηθεί, με κάθε τρόπο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Έχουμε δώσει σημαντικές μάχες, έχουμε προβάλει διεκδικήσεις, έχουμε πετύχει μικρές νίκες, όπως την μη χρήση καμερών στην τάξη, με την ακύρωση στην πράξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τη συμμετοχή μας στην απεργία- αποχή για την αξιολόγηση. Θα δώσουμε και αυτή τη μάχη, έχοντας κριτήριο το καλό των παιδιών μας.  Καλούμε τη διευθύντρια εκπαίδευσης Σάμου να έρθει στην Ικαρία ώστε να καταθέσουμε και να συζητήσουμε τα αιτήματα μας.

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης

 Ενισχύουμε την συμμαχία-κοινή δράση με τα σωματεία και τους συλλόγους γονέων  και καλούμε για το αμέσως επόμενο διάστημα σε:

 • Τη Δευτέρα, 22/3/2021, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου και στα πρώην Δημαρχεία Ευδήλου και Ραχών  στις 12:00π.μ.
 • Την Τετάρτη, 24/3/2021, παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο στις 12:00π.μ

Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και δηλώνουμε τη στήριξή μας στους γονείς:

 • Δευτέρα 22/3 και Τετάρτη 24/3 κηρύττουμε 3ωρη στάση εργασίας (όποιες ώρες επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος).
 • Δεν καταχωρούμε απουσίες.
 • Δεν προχωράμε την ύλη στα σχολεία όπου οι γονείς έχουν αποφασίσει αποχή από το webex.

Σχολιάστε Ελεύθερα