Η Σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944

Σαν σήμερα πριν 76 χρόνια έγιενα ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα. Ήταν η σφαγή του διστόμου, όπου πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι της περιοχής εκτελέστηκαν απάνθρωπα από του Γερμανού Ναζι.

Η ιστορία είναι κάτι σαν ανάστροφη προφητεία, καλό είναι κανείς να την γνωρίζει και να ελπίζει ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Στις 10 Ιουνίου του 1944 στο δίστομο του νομού Βοιωτίας έγινε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της Ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Μετά τον πυρπολισμό των σπιτιών, δολοφονήθηκαν 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες), μεταξύ των οποίων ήταν 45 παιδιά και 20 βρέφη. Αφορμή της πράξης αυτής υπήρξε η δολοφονία Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Αναλυτικότερα θα το δούμε παρακάτω, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το γενικό πλαίσιο της εποχής

Οι Γερμανικές δυνάμεις χάνουν το πόλεμο σε όλα τα μέτωπά του, και προσπαθούν να συγκροτήσουν την άμυνα τους στο πεδίο της Νορμανδίας, με αποτέλεσμα οι μονάδες στην Ελλάδα να πρέπει να μετατεθούν, αλλά η παρουσία του αντάρτικου να τις καθηλώνει. Η περιοχή της Βοιωτίας δεν δημιούργησε τάγματα ασφαλείας αλλά αντιθέτως στήριζε τον ΕΛΑΣ. Οι μονάδες των Γερμανών στη περιοχή της Βοιωτίας είχαν ιστορικό σφαγών αιχμαλώτων στο Ανατολικό μέτωπο του πολέμου.

Παράλληλα στις άλλες κατεχόμενες χώρες, 14 μέρες πριν τη σφαγή στο Δίστομο, στρατεύματα από την 7η Prinz Eugen Division των SS εκτέλεσαν 834 σέρβους ως υποστηρικτές του γιουγκοσλάβικου παρτιζάνικου κινήματος. Δυο ημέρες πριν τη σφαγή στο Δίστομο, 135 Καναδοί στρατιώτες αιχμάλωτοι εκτελούνται και γερμανικά παντζερ πέρασαν πάνω από τα πτώματα τους, ενώ την επόμενη ημέρα στη πόλη Tulle κρεμάστηκαν 99 άτομα. Την ίδια ημέρα με τη σφαγή στο Δίστομο στο Οραντούρ Συρ Γκλάν στη Γαλλία επ’αφορμής μικρών συγκρούσεων, χωρίς απώλειες, με αντάρτικες δυνάμεις, οι Γερμανικές δυνάμεις σκότωσαν 648 αμάχους (247 γυναίκες 205 παιδιά). Όλα αυτά δείχνουν ότι υπήρχε μια ευρεία στρατηγική αντιμετώπισης της υποστήριξης των αντάρτικων στρατευμάτων με αντίποινα στον άμαχο πληθυσμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ikarialabCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: