Κ. Μητσοτάκης: Αναγνωρίστηκε ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως τα χερσαία

Για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων» έκανε λόγο στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, την πρώτη, όπως είπε, συμφωνία που καθορίζει ΑΟΖ, ορίζει τις περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί η κάθε χώρα.

«Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα χερσαία» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτό, όπως συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συμφωνία-«υπόδειγμα συνεννόησης» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που αντιμετωπίζει μια «εκκρεμότητα 40 ετών», συνιστά «διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου», αποτελεί «νομικό δεδομένο» για ολόκληρη την περιοχή.

«Με την Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά» τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε να υπάρξει «γόνιμη συνέχεια» και με άλλες γειτονικές χώρες.

Όπως επισήμανε, η ελληνο-ιταλική αυτή συμφωνία είναι αποτέλεσμα «συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς», που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί πάντα έχει μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. «Έχει και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, έχει τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όπου και όπως πρέπει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝαυτεμπορικήCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: