Γιατί κλείνουν τα σχολεία μας?

Επιστολή προς το υπουργείο παιδείας που συνυπογράφουν 13 σύλλογοι γονεών και κηδεμόνων της Ικαρίας, δηλαδή οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ευδήλου, του Γυμνασίου Ευδήλου, του Νηπιαγωγείου Ευδήλου, των Φίλων ΑΜΕΑ και αναπήρων Ικαρίας (Ηλιαχτίδα), του 1ου δημοτικού Αγίου Κηρύκου,του γυμνασίου και του Λυκείου Αγίου Κηρύκου, καθώς και του Γυμνασίου-Λυκείου Ραχών, του 2ου νηπιαγωγείου Αγίου Πολυκάρπου, του 1ου νηπιαγωγείου-Δημοτικού Χριστού Ραχών και του νηπιαγωγείου-Δημοτικού Καραβοστάμου. Επίσης υπαγράφει η επιτροπή γονέων Δημοτικού Ξυλοσυρτίου και Καρκιναγρίου.

Η επιστολή με θέμα Διαμαρτυρία Γονέων και κηδεμόνων σχολείων Ικαρίας για το ξανακλείσιμο των σχολείων έχει ως εξής:

Τα Δ.Σ. των  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ικαρίας που υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στο αιφνιδιαστικό – και για την περιοχή μας- αδικαιολόγητο κλείσιμο των σχολείων μας.

Παρά τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες, για την κατά περίπτωση εξέταση των υγειονομικών δεδομένων κάθε περιοχής, βρισκόμαστε με κλειστά σχολεία για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σχολική χρονιά ΧΩΡΙΣ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Παρόλο που κατανοούμε την ευρύτερα δυσμενή υγειονομικά εικόνα της χώρας μας, ωστόσο αδυνατούμε να καταλάβουμε το κριτήριο με το οποίο περιοχές όπως η δική μας, βρίσκονται με κλειστά σχολεία. Θεωρούμε άδικο για τα παιδιά μας να στερούνται το φυσικό τους χώρο, το σχολείο.

Η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων αφήνει «στον αέρα» όλα εκείνα από τα πολλά παιδιά μας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να παρακολουθήσουν το μάθημα ή που το προβληματικό δίκτυο δεν τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας, παραμένει άφαντη και άπρακτη, κλείνοντας τα μάτια σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα ,αδυνατώντας να εξοπλίσει τα παιδιά με υλικοτεχνικό εξοπλισμό ενώ ,παράλληλα, μοιράζει απλόχερα προγράμματα voucher για τάμπλετ που παραμένουν απλά λόγια του αέρα.

Επίσης, στερεί αναίτια από τα παιδιά μας την επαφή με τους συνομήλικους φίλους τους – επαφή εξαιρετικά ουσιώδης και  καθοριστικής σημασίας για αυτές τις ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από τα παιδιά, όταν τους ανακοινώθηκε το κλείσιμο του σχολείου και  η έναρξη της τηλεκπαίδευσης δυσανασχέτησαν και πολλά από αυτά ξέσπασαν σε κλάματα….

Πιστεύουμε βαθιά ότι η δια ζώσης λειτουργία του σχολείου –και όχι μόνο του μαθήματος- είναι αναντικατάστατη και ότι έστω και αν υπάρχει ένα παιδί σε ολόκληρη την Ελλάδα, που οι υγειονομικές συνθήκες της περιοχής του επιτρέπουν να πάει στο σχολείο, αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και υποχρέωση.

Και για να είναι ξεκάθαρο: Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών  μας. Υπό τις δεδομένες συνθήκες όμως θεωρούμε ότι είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας να διεκδικήσουμε την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων μας.

Ζητάμε :

  • Όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς τους.
  • Διενέργεια δωρεάν τεστ Covid σε εκπαιδευτικούς
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.
  • Μείωση μαθητών ανά τάξη.
  • Την πρόσληψη σχολιάτρων για κάθε σχολική μονάδα του νησιού.
  • Σχολικά λεωφορεία με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επίσης, ζητάμε από την Δημοτική αρχή του νησιού μας να τοποθετηθεί ανοιχτά πάνω σε αυτό το φλέγον  ζήτημα  και να ζητήσει από την Πολιτεία να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων , εφόσον το νησί μας, όπως αναφέρεται, είναι νησί COVID- FREE.

Επιπλέον, να διενεργούνται τεστ Covid σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού κάθε φορά που υπάρχει δρομολόγιο μέσω θαλάσσης ή αέρος.

Για τους λόγους αυτούς, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων  του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Ραχών, καθώς και η  Επιτροπή Γονέων του Δημοτικού σχολείου του Καρκιναγρίου αποφάσισαν να απέχουν από την Τηλεκπαίδευση.

Σχολιάστε Ελεύθερα