Τζόνσον: Δεν επιστρέφουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Από τη Σύνταξη

Ο 56χρονος πρωθυπουργός δηλώνει ότι ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα, ωστόσο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, τα οποία κατέχει νόμιμα.

Όπως δήλωσε ο Τζόνσον, «αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Ο Τζόνσον έδωσε συνέντευξη στα νέα με θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπου μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε τα γλυπτά πίσω, έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και μάλιστα την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός με νόμο δίνει τη δυνατότητα δανεισμού των αρχαίων μας για 50 χρόνια, δηλαδή για να το σταχυολογήσουμε λίγο, μπορεί να νοικιάζει τα αρχαία που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά τα ελγίνεια τα θέλει πίσω. Αφήνουμε την φαντασάι του αναγνώστη να λειτουργήσει.

Απάντηση του προέδρου του μουσείου της Ακρόπολης για τα γλυπτά του Παρθενώνα (Τα νέα)

Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις που έκανε αποκλειστικά στα ΝΕΑ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

«Είναι κρίμα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ελληνική παιδεία να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Βεβαίως ως Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διατύπωση δεν τα δίνω πίσω διότι τα αποκτήσαμε νόμιμα. Δεν μπορεί να τα στηρίξει σε πραγματικά δεδομένα», λέει ο κ. Παντερμαλής μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

«Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζεται στο λεγόμενο φιρμάνι (σ.σ. με το οποίο τα πήρε ο λόρδος Έλγιν). Αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Αυτό που διασώθηκε είναι ένα κείμενο το οποίο απευθύνει ο Διοικητής της Κωνσταντινούπολης στον Διοικητή της Αθήνας», λέει ο κ. Παντερμαλής σχολιάζοντας την αποστροφή του λόγου του Μπόρις Τζόνσον ότι «ο Έλγιν τα απέκτησε με νόμιμο τρόπο».

«Το κείμενο αυτό δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ξηλώσει και να διαλύσει τον Παρθενώνα, αναφέρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δεν λέει ότι για να αφαιρέσουν τα αρχαία μπορούν να καταστρέψουν το μνημείο. Ο Έλγιν και οι εκπρόσωποί του για να απογυμνώσουν το μνημείο, χρειάστηκε να διαλύσουν τα μάρμαρα τα οποία ήταν πάνω από τα γλυπτά. Η αποξήλωση του Παρθενώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο».

«Το φιρμάνι είναι το ύψιστο σε ισχύ έγγραφο – τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς, συνεργαστήκαμε με Τούρκους ειδικούς οι οποίοι ερευνούν τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχουν υπ’ όψιν τους όλα τα φιρμάνια που έχουν εκδοθεί. Τέτοιο φιρμάνι δεν έχει βρεθεί», επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

«Βεβαίως έχουμε όπλα να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε την παγκόσμια κοινότητα. Αυτοί που το έχουν δει απορούν πως ένα γλυπτό είναι τεμαχισμένο και βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Βρετανικό Μουσείο», προσθέτει ο κ. Παντερμαλής.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε επίσης στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, την ίδια ώρα που έχει θεσμοθετήσει τον δανεισμό-πώληση των αρχαίων μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα μας ανήκουν όπως και πολλά άλλα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, αλλά η νομιμότητα είναι ένας ηθικός πλεονασμός και τίποτα άλλο, διότι δυστυχώς για εμάς την εποχή που δόθηκαν τόσο τα ελγίνεια όσο και τα υπόλοιπα αρχαία, που για παράδειγμα βρίσκονται στη Γαλλία ή στη Γερμανία, δόθηκαν με την ανοχή των Ελλήνων Κατσιαπλίαδων-τουρκοκρατούμενων, το γνωρίζουμε όλοι, αλλά τώρα που είμαστε ελεύθεροι, εδώ και 200 χρόνια, δυστυχώς, διαμέσω της κυβέρνησής μας συνεχίζουμε εν κρυπτώ τον κατσιαπλαδισμό, ενώ τα ΜΜΕ τους συνεχίζουν να λιβανίζουν χωρίς ίχνος ντροπής.

Σχολιάστε Ελεύθερα