Κίνδυνος αποκόλλησης βράχων κάτω από το κάστρο Μολύβου

Την εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κατακρήμνιση βράχων κάτω από το κάστρο του Μολύβου επισημαίνει με παρέμβασή  του στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Υπουργό, Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, και ζητά να ληφθούν τα άμεσα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος «από το 2017 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, έχει γνωστοποιήσει με σειρά από έγγραφα το εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα στατικότητας του υπόβαθρου των βραχωδών πρανών του οικισμού του Μολύβου και τις κατακρημνίσεις τμημάτων τους, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Το ζήτημα της αποκόλλησης και της ακόλουθης ανάγκης στερέωσης των βραχωδών πρανών στο νότιο τμήμα του οικισμού επί του οποίου εδράζει το φρούριο του Μολύβου, εξακολουθεί να υπάρχει με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών όχι μόνο σε υλικές ζημιές αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, κατασκευάστηκε σε τμήμα του νοτίου πρανούς μεταλλικό φράγμα ως προσωρινό μέτρο εξασφάλισης, σε εκτέλεση απόφασης της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Μετά όμως από την ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί γύρω από τη νησί της Λέσβου, ως επακόλουθο του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ το 2017 που κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό της Βρίσας με σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, προκαλούνται σε τακτικά διαστήματα νέες αποκολλήσεις και κατακρημνίσεις σε πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού. Η Εφορεία δέχεται σχεδόν καθημερινά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες κατοίκων του Μολύβου για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι οικίες τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το επικίνδυνο σημείο όπου τα πρανή είναι κατακόρυφα υπερκείμενα στα σπίτια του οικισμού και οι συγκεκριμένες δημοτικοί οδοί είναι φορείς προσπέλασης πεζών, σχολικών μονάδων, οχημάτων με την πιο πρόσφατη καταγγελία δημότη να έχει γίνει στις 25/2/2021 λόγω κατολίσθησης ογκόλιθων στην αυλή του σπιτιού του.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος ενημερώνει ότι, «εγκρίθηκαν οι μελέτες και η εκτέλεση των εργασιών στερέωσης α) νοτίου βραχώδους πρανούς και β) νοτίου προτειχίσματος του Φρουρίου Μήθυμνας του Ν. Λέσβου με προϋπολογισμό 967.127,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων και ΦΠΑ 135) ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό του 1.100.000,00 ευρώ περίπου μετά την επικαιροποίησή του. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης, σε συνεργασία με τον Τομέα Γεωτεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος».

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος μην τυχόν και θρηνήσουμε θύματα σημειώνει ο δήμαρχος, τονίζοντας, ότι η σοβαρότητα  της κατάστασης δεν επιδέχεται καθυστέρησης».

Ο διατηρητέος οικισμός του Μολύβου είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της Λέσβου με προσέλκυση κάθε χρόνο χιλιάδων ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, κυρίως τους θερινούς μήνες.

ΕΡΤ

One thought on “Κίνδυνος αποκόλλησης βράχων κάτω από το κάστρο Μολύβου

Σχολιάστε Ελεύθερα