Ο Δήμος Ικαρίας ζητάει την ανάκληση των Δασικών χαρτών

Ο Δήμαρχος Ικαρίας με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υφυπουργό αγροτικών υποθέσεων ζητάει την ανάκληση των δασικών χαρτών και επί της ουσίας δηλώνει τη θέση του δήμου Ικαρίας πάνω στο θέμα, που έχει φέρει αναστάτωση στα νησιά μας και όχι μόνο.

Η επιστολή

Πρόσφατα αναρτήθηκαν από την Διεύθυνση Δασών Σάμου οι Δασικοί Χάρτες για την  Ικαρία προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, αφού βάσει αυτών το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, θέτοντας  σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συνόλου σχεδόν του νησιού.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρά, αφού όλοι οι ιδιοκτήτες προκειμένου  να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους καλούνται ουσιαστικά να καταθέσουν ενστάσεις, να επιβαρυνθούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε παράβολα, αμοιβές μηχανικών κ.λ.π. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να εξετασθούν από την αρμόδια επιτροπή οι ενστάσεις αλλά και ο κίνδυνος απώλειας σημαντικού μέρους των ενισχύσεων που λαμβάνουν αγρότες καθώς κι ενδεχόμενη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής  στο νησί.

Με βάση τα παραπάνω, εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση παρέμβασή σας ώστε να ανακληθούν οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες και να αναμορφωθούν ως κάτωθι:

Α. Να θεωρηθούν ως μη δασικά και χωρίς περαιτέρω διαδικασίες αγροτεμάχια που στις αεροφωτογραφίες 1945 (δασικοί χάρτες 1952) είναι καλλιεργήσιμα. Επίσης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες της Ικαρίας, όπως οι λιθόκτιστες αναβαθμίδες (πεζούλες)  που οριοθετούν με σαφή τρόπο την καλλιεργήσιμη από τη δασική έκταση.

Β. Να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου που θα υποδεικνύει ποιος έχει το έννομο συμφέρον επί των κτημάτων.

Γ. Να εξαιρεθούν από δασικές εκτάσεις περιοχές που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού.

Δ. Να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί λόγω υγειονομικής κρίσης και να παρασχεθεί επαρκής χρόνος με σκοπό να γίνει αναλυτική ενημέρωση από την δασική υπηρεσία στην παρούσα φάση για όλες τις διαδικασίες των πράξεων χαρακτηρισμού, για τα δικαιώματα των Ικαριωτών που διαμένουν είτε στο νησί είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τα άλλα ένδικα μέσα που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών.

Επιπλέον, στην εκ νέου ανάρτηση, να δοθεί ειδική μέριμνα ώστε να  μειωθεί το κόστος τους ειδικού τέλους για την υποβολή των αντιρρήσεων, προκειμένου να επιλυθούν διαφορές που πιθανόν να προκύψουν από σφάλματα στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και στο νησί.Categories: ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: