Έφυγε από τη ζωή ο Ούγκο Τσάβες

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός. Ηταν 58 ετών και έπασχε από καρκίνο. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά τις πιο δύσκολες ώρες του μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα.

Ο Τσάβες είχε υποβληθεί σε τέσσερις εγχειρήσεις στην Κούβα. Η τελευταία ήταν στις 11 Δεκεμβρίου και από τότε δεν είχε εμφανιστεί δημόσια. Εξαιτίας της ασθένειάς του είχε αναβληθεί και η τελετή της ορκωμοσίας του ως προέδρου της Βενεζουέλας.

«Είναι μια στιγμή μεγάλου πόνου»  είπε ο Μαντούρο που περιστοιχιζόταν από υπουργούς της κυβέρνησης με φωνή που έτρεμε.

Ο Τσάβες είχε επανεκλεγεί  στο προεδρικό αξίωμα τον Οκτώβριο και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που τον λάτρευαν για τη χαρισματική προσωπικότητά του, την αντιαμερικανική ρητορική του και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που συνέβαλε στο να αλλάξει  προς το καλύτερο η ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.

Πολλοί όμως τον χαρακτήριζαν δικτάτορα που εκμεταλλεύεται την ισχύ που του δίνει το πετρέλαιο.

Ο Θάνατος του Τσάβες θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες εκλογές στις οποίες θα κριθεί αν η «μπολβαριανή επανάσταση» την οπoία επικαλείτο μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς αυτόν.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΝΕ

Συλλυπητήριο μήνυμα, στην οικογένεια, την κυβέρνηση, το λαό και την νεολαία της Βενεζουέλας, απέστειλε η ΚΝΕ. Στο μήνυμά της τονίζεται: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Η ΚΝΕ παραμένει αλληλέγγυα στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή, για να καθορίζουν οι ίδιοι τη ζωή και το μέλλον τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ντόπια αντίδραση και κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής παρέμβασης.

Ο πρόεδρος Τσάβες εξέφραζε τη λαϊκή θέληση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στήριξε τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, υποστήριξε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και με τη φιλοξενία στη Βενεζουέλα του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το 2005.

Στην οικογένειά του, την κυβέρνηση, το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας, μαζί με τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη».

Η Νεολαία Συν αποχαιρετά τον Ουγκο Τσάβες

“…Σήμερα, τον αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό γιατί μας δίδαξε ότι στα χρόνια του αυτονόητου, όταν ο καπιταλισμός έστεκε αδιαμφισβήτος σε όλο τον πλανήτη,αυτός επέλεξε να κάνει το αδιανόητο.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Ούγκο.

Ο αγώνας σου θα είναι το παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο όπου γής.
Η υπενθύμιση στους κυρίαρχους ότι το όραμα του σοσιαλισμού παραμένει ζωντανό.

Σε αποχαιρετούμε με τα λόγια του αγαπημένου σου Πάμπλο Νερούδα «…εγώ θα συνεχίσω την περιπλάνηση, ανοίγοντας δρόμους πλατιούς ενάντια στο σκότος, απαλύνοντας της γης το χώμα, ξαναμοιράζοντας το αστέρι σ’ όσους κοπιάσουν να ρθούνε.»

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και συμπάθεια προς το Λαό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για την απώλεια του Προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε οραματιστής και ένας χαρισματικός ηγέτης ο οποίος διακρίθηκε τόσο για την αφοσίωσή του προς την πατρίδα του όσο και για το ότι υπήρξε αλληλέγγυος προς άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Έδωσε έμφαση σε πολιτικές που βελτίωσαν τη ζωή του Λαού της Βενεζουέλας και επιπλέον ακολούθησε μια τολμηρή εξωτερική πολιτική.

Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του Λαού της Βενεζουέλας και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Εκφράζουμε από καρδιάς τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Ούγκο Τσάβες και στο Λαό της Βενεζουέλας την πλήρη συμπαράστασή μας»

Σχολιάστε Ελεύθερα