Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο Ζάεφ

Παρά την ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών, που προέρχονται από δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ.

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε και έλαβε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη, μετά την ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών, που προέρχονται από δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Υπέρ» της κυβέρνησης τάχθηκαν 62 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί η Βουλή στη γειτονική χώρα, ενώ κανείς δεν καταψήφισε καθώς η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Αφορμή για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί απώλειας της δεδηλωμένης, υπήρξε η ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών από το Φιλελεύθερο – Δημοκρατικό Κόμμα και ενός από τη Δημοκρατική Ένωση.

Οι τρεις βουλευτές αν και αποχώρησαν από της ΚΟ των κομμάτων τους υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν να «στηρίζουν σθεναρά» την κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο ίδιοι διευκρίνισαν μάλιστα ότι η ανεξαρτητοποίησή τους έγινε προκειμένου να εκφράζονται πιο ελεύθερα για ορισμένα θέματα με τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι Κανονισμό της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, εάν ο πρωθυπουργός εγείρει προφορικά ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην ολομέλεια, τότε διεξάγεται ψηφοφορία στην ίδια συνεδρίαση χωρίς προηγούμενη συζήτηση, κίνηση που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ αιφνιδιαστικά όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζ. Ζάεφ απευθυνόμενος στο Σώμα ανέφερε ότι ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για να ξεδιαλύνουν οι αμφιβολίες που εγείρονται από «ανυπόσταστους» ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ σχηματίστηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματός στις βουλευτικές εκλογές στις 15 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζάεφ ήρθε πρώτο, με 46 έδρες στη νέα Βουλή. Δεύτερο είχε έρθει το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, (44 έδρες), τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (15 έδρες), τέταρτη η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 έδρες), πέμπτο το κόμμα «Αριστερά» (2 έδρες) και έκτο το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (1).

ΑΥΓΗCategories: ΔΙΕΘΝΗ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: