Τοποθέτηση του Χ. Αθανασίου για το μεταναστευτικό και η απάντηση

Για το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και ΄Β αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, παίρνοντας την απάντηση από τον Γιάννη Μπουρνού

Η ανακοίνωση του Αθανασίου

ο οποίος σημειώνει:

“Κανείς δεν θέλει να υπάρχει μια μόνιμη δομή φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά μας, λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής θέσης τους και κατανοώ όσους αγνούς συμπολίτες μας ανησυχούν και αντιδρούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τους αριστεριστές όμως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να οργανώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναιρώντας παλαιότερες θέσεις τους.

Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, μας επιβάλλουν να διατηρούμε μια μικρή φυλασσόμενη δομή για τις ανάγκες της υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο. Αυτό, εξάλλου, ήταν και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Όμως με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνησή μας και συγκεκριμένα τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού μας, είχαν ως συνέπεια τη δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ωμά και αποφασιστικά προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ζητώντας την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου του Δουβλίνου ΙΙΙ και την βελτίωση της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Συνεπώς, όσοι κάνουν λόγο για «καμιά δομή στη Λέσβο», δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο μας.

Και, βέβαια, δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο βασικός υπεύθυνος της διαμορφωθείσας κατάστασης, να ομιλεί για «καμία δομή», λες και δεν ήταν αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα και ζητούσαν όχι μόνο τη μόνιμη εγκατάσταση των μεταναστών στη χώρα μας αλλά και την ενσωμάτωσή τους στα νησιά μας.”

Η απάντηση του Γιάννη Μπουρνού

Απάντηση στην ανακοίνωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και Β’ αντιπροέδρου της Βουλής για το μεταναστευτικό δίνει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

“Ο κ. Αθανασίου επιχείρησε για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Να πείσει την τοπική μας κοινωνία, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ‘στόχο την πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών μας’. Και αμέσως μετά σέρβιρε ως μονόδρομο την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησής του να φτιάξει νέο ΚΥΤ-φυλακή στη θέση Βάστρια.

… Να ενημερώσω τον κ. Αθανασίου, ότι στο ίντερνετ υπάρχουν οι…περιβόητες μηχανές αναζήτησης. Αν πληκτρολογήσει κανείς το όνομα του, θα θυμηθεί εύκολα ότι στις 16 Οκτωβρίου 2019, ο ίδιος δήλωνε ότι ‘δεν πρόκειται να δημιουργηθεί άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο’. Κι αυτή είναι μια μόνο από τις δεκάδες υποκριτικές και ψευδείς δηλώσεις του της τελευταίας πενταετίας για το προσφυγικό, είτε ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης, είτε, αργότερα, ως απολογητής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

… Όσα ψέματα κι αν λένε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, η νέα σύμβαση σίτισης αιτούντων άσυλο για την επόμενη τετραετία προβλέπει 6000 άτομα στη Λέσβο και το Μνημόνιο συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει δομή μίνιμουμ χωρητικότητας 5000 ανθρώπων… Ας σταματήσει λοιπόν ο κ. Αθανασίου να μιλά διαρκώς σαν να απευθύνεται σε ανίδεους πολίτες.”

Επίσης, ο κ. Μπουρνούς σχολιάζει δηλώσεις του κ. Αθανασίου στη Βουλή, σημειώνοντας, “το πρωί, προεδρεύοντας στη Βουλή, έκανε μια δήλωση, το περιεχόμενο της οποίας θέτει τον ίδιο εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου και σίγουρα απέναντι στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού συσχέτισε τους βιαστές παιδιών με την ανδρική ομοφυλοφιλία… Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με τη δήλωση του Βουλευτή του; Και τι έχει να πει για τη δήλωση του κ. Αθανασίου ο πρόσφατα ορισθείς Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υπουργός;”.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα