Διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αργεντινή

Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ως ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας στη χώρα, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μπουένος Αιρες.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο κ.Τομάδα ανέλυσε, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, το πώς η πολιτική που εφαρμόστηκε με βάση το δίπτυχο ‘δημιουργία θέσεων εργασίας – μείωση της ύφεσης μέσω μέτρων που ενισχύουν την εσωτερική αγορά’ οδήγησε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας.

«Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρλος Τομάδα με τον τελευταίο να απαντά ότι «αυτά είναι από τα πιο ζεστά λόγια που έχω ακούσει».

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής – με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας – είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεωκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν – από το 2003 και μετά – τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Η πρώτη μέρα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Μπουένος Αιρες, έκλεισε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αργεντινής.

Τη δεύτερη μέρα συναντήθηκε με τον υπουργό των Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν όπου αναπτύχθηκαν μια σειρά θεμάτων, όπως ο ρόλος της Αργεντινής στους G – 20, ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος για ανάφλεξη στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, με αφορμή τη Συρία, καθώς και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης του Νότιου Ατλαντικού και της Ανταρκτικής.

Η εμπειρία της Αργεντινής, από το 2003 και μετά, στην κατεύθυνση ανοικοδόμησης μίας κατεστραμμένης οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία επισημάνθηκε η πρόθεση της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθηνών – Μπουένος Άιρες, σε όλα τα επίπεδα.

«Να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Κι ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει για τους Έλληνες, ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους», τόνισε ο Ε. Μ. Τίμερμαν, ο δε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «για μας, αυτός ο εναλλακτικός δρόμος, είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας».

Σχολιάστε Ελεύθερα