Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος κομμουνιστής αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγιερ

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο διάσημος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγιερ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Μέλος του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1945, εκλέχθηκε στη θέση του πρόεδρου, το 1992, θέση που υπηρέτησε μέχρι το 1996.

Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας άφησε το αποτύπωμά του σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, αφού μεταξύ των κτηρίων που σχεδίασε περιλαμβάνονται τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η Ρωμαϊκή Καθολική Μητρόπολη στη Μπραζίλια.

Τα τολμηρά φουτουριστικά του σχέδια στη Μπραζίλια έγιναν σύμβολο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η πόλη οικοδομήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο αχανές και σχεδόν ακατοίκητο κέντρο της Βραζιλίας με αυστηρό χωροταξικό σχέδιο, για να γίνει το 1960 πρωτεύουσα της χώρας. Κύριος αρχιτέκτονας της πόλης ήταν ο Λούτσιο Κόστα, αλλά τα δημόσια κτήρια που σχεδίασε ο Νιμάγιερ είναι αυτά που έβαλαν την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της αρχιτεκτονικής και του design.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του έργα, είναι η εκκλησία Sao Francisco de Assis, η οποία είναι γνωστή ως Igrejinha da Pampulha lagoa (εκκλησάκι της λίμνης Παμπούλια) και είναι σήμερα το σύμβολο της πόλης του Belo Horizonte. Αποπερατώθηκε το 1943, όμως η καθολική εκκλησία δεν τη λειτουργούσε μέχρι το 1959 γιατί θεώρησε την κατασκευή ως «ακατάλληλη για λατρευτικούς σκοπούς». Λέγεται ότι ο λόγος δεν ήταν  μόνο γιατί οι βασικοί συντελεστές της, ο Όσκαρ Νιμάγιερ και ο ζωγράφο  Κάντιτο Πορτιμάρι, ήταν κομμουνιστές και κατά συνέπεια «άθεοι», αλλά και γιατί το σχήμα της εκκλησίας παρέπεμπε στο σφυροδρέπανο, κάτι που είχε σχολιαστεί στον αστικό τύπο της εποχής.

Όπως δήλωνε ο ίδιος, το έργο του είχε έντονες επιρροές από τον διάσημο αρχιτέκτονα Κορμπυζιέ, χωρίς όμως αυτό να τον αποτρέψει από το να δημιουργήσει το δικό του στυλ. Πολλοί τον χαρακτήρισαν «γλύπτη μνημείων» αφού σχεδίασε εντυπωσιακά, φουτουριστικά κτήρια με λιτές γραμμές, που διαμόρφωναν το χαρακτήρα των πόλεων που τα φιλοξενούσαν.

Πηγή έμπνευσης, τα κορμιά των Βραζιλιάνων γυναικών, όπως είχε δηλώσει κάποτε.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα