Διευκρινήσεις Μηταράκη για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

Διευκρινήσεις για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Μυτιλήνη δίνει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  απαντώντας στους  16 συμβούλους που ψήφισαν θετικά στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης για τη δημιουργία νέας δομής και ζητούσαν χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του Υπουργείου στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λέσβο.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει ότι επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση και σε λίγους μήνες θα έχουν μετακινηθεί όλοι οι σημερινοί διαμένοντες, ενώ οι υπόλοιπες προσφυγικές δομές θα πάψουν να λειτουργούν όταν ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ΚΥΤ που πλέον θα ονομάζεται ΚΕΔΝ (Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων).

Προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας. Όσον αφορά τη χωρητικότητα της δομής ο κ. Μηταράκης  σημείωσε οτι ο γενικός πληθυσμός της δομής θα είναι 3.000 θέσεις συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τους διαμένοντες στο ΠΡΟΚΕΚΑ, τους ασυνόδευτους ανήλικους κτλ. Πάντως το κείμενο συμφωνίας με την ΕΕ  που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2020 ανέφερε για 5.000+ θέσεις. Την ίδια ώρα η συντονιστική επιτροπή αγώνα αιρετών την Κυριακή προχωρά σε κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας καμίας υπερδομής πουθενά στο νησί παρά μόνο ένα μικρο καταγραφικό κέντρο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μηταρακη στον δήμαρχο Μυτιλήνης:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, κληθήκαμε μαζί να αντιμετωπίσουμε μία ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση στο σύστημα υποδοχής ως απόρροια του υψηλού αριθμού αφίξεων πολιτών τρίτων χωρών των προηγούμενων ετών, των υφιστάμενων ανεπαρκών υποδομών φιλοξενίας, των συνθηκών υπερπληθυσμού που επικρατούσαν μέχρι πρότινος αλλά και της πανδημίας.

Αποσυμφόρηση

Εν μέσω των δύσκολων αυτών συνθηκών, οι υπηρεσίες μας κατόρθωσαν να εξισορροπήσουν την κατάσταση, μέσω της αποσυμφόρησης των χώρων φιλοξενίας, εντατικοποιώντας τις μετακινήσεις ευάλωτων στην ενδοχώρα, την έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας – όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, αλλά και την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών ασύλου και έκδοσης νομιμοποιητικών και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες μας, ο αριθμός των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα νησιά για το χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 31/1/2021 ανήλθε στις 8.809, εκ των οποίων οι 3.900 πραγματοποιήθηκαν από τη νήσο Λέσβο. Συγκρίνοντας δε, τον αριθμό των διαμενόντων στη Λέσβο ένα χρόνο πριν, παρουσιάζει 58% μείωση (Ιανουάριος 2020: 20.868, Ιανουάριος 2021: 8.764). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις εντατικές προσπάθειές μας για την αποσυμφόρηση των νήσων που έχουν δεχτεί υψηλή πίεση λόγω συνθηκών υπερπληθυσμού κατά το παρελθόν.

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ήδη μετακινηθεί στη Γερμανία 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον 1.104.

Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα επιστροφών προς την Τουρκία, στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για το σύνολο του πληθυσμού που σήμερα φιλοξενείται στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη και έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου, ενώ οι επιδόσεις των τελικών αποφάσεων γίνεται με γοργούς ρυθμούς.

Η αποσυμφόρηση συνεχίζεται σταθερά με στόχο την μετακίνηση όλων των σήμερα διαμενόντων τους επόμενους μήνες, με τους ρυθμούς που ήδη εφαρμόζουμε.

Κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών

Όπως γνωρίζετε, και σύμφωνα με τα όσα έχουμε συμφωνήσει, ο προς μετεγκατάσταση στη Γερμανία πληθυσμός, διαμένει προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας του (δημοτικού) Καρά Τεπέ, μέχρι την αναχώρησή του και φυσικά με την ολοκλήρωση της ανωτέρω μετεγκατάστασης θα παραδοθεί στους Δημότες. Εντός των επομένων εβδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας πτχ στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Κατά συνέπεια τον νέο ΚΕΔΝ θα αποτελεί, ήδη από το 2021, τον μοναδικό χώρο παραμονής αιτούντων άσυλο εντός των ορίων του Δήμου Μυτιλήνης.

Λειτουργία νέου ΚΕΔΝ Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων

Σαφώς, η πανδημία αλλά και η πρόσφατη καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, εντείνει την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, η οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω αλλά και να ικανοποιήσει το αίτημά σας για τη δημιουργία συνθηκών κανονικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας.

Η ομαλή πραγματοποίηση και συνεπώς η επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, στοχεύει στην αποφυγή συνθηκών συνωστισμού εντός των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων, – συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μυτιλήνης και την ασφαλή διαμονή των πτχ και προϋποθέτει την πραγματοποίηση αυτών εντός οργανωμένου χώρου.

Ως εκ τούτου, οι χώροι διαμονής του γενικού πληθυσμού, χωρητικότητας 3.000 θέσεων, θα είναι σαφώς διακριτοί αναλόγως των διαδικασιών στις οποίες υπόκεινται και φυσικά θα επιτρέπουν την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών εντός αυτού (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, χώροι φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, χώροι ευαλώτων ομάδων, χώροι καραντίνας, χώροι Διοίκησης, χώροι παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λοιποί κοινόχρηστοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης). Επιπλέον τα ΚΕΔΝ θα είναι εξοπλισμένα με διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα αφενός αυξημένου ελέγχου εισόδου και εξόδου,αφετέρου παρακολούθησης και εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και πρόληψης τυχόν καταστροφών (πυρκαγιά κλπ.). Φυσικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων – όπου αυτή απαιτείται, δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου οι όποιες ήπιες παρεμβάσεις για τις εγκαταστάσεις να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Πολύ σημαντικός παράγων στην ΚΕΔΝ είναι η ύπαρξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τρεις κατηγορίες: (α) παραβατικοί, (β) έχοντες β΄ απορριπτική απόφαση, προς απέλαση / επιστροφή και (γ) νέες αφίξεις για τις πρώτες 24 ημέρες. Να σημειωθεί ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και με τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται από την υπηρεσία μας, ο μέσος χρόνος εξέτασης του αιτήματος ασύλου (των νέων αφίξεων) στον α΄ βαθμό ανέρχεται περίπου στις 8 ημέρες.

Μετακινήσεις προς Λέσβο

Τέλος σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες μας δεν έχει πραγματοποιηθεί μετακίνηση πληθυσμού από άλλα νησιά ή την ενδοχώρα προς τη Λέσβο για την υποβολή αίτησης ασύλου και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ για την συνεργασία και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα