Κυπριακό: Προσεκτική αναζήτηση επανεκκίνησης διαλόγου σε τρεις φάσεις

Ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η σύγκλιση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», αναφέρει η σχετική γραπτή ανακοίνωση. Οι «5+1» αναφέρονται στις δύο κοινότητες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), τις τρεις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) συν τον ΟΗΕ.

Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα, περιγράφοντας τις τρεις φάσεις με τις οποίες επιδιώκεται ως το Καλοκαίρι να επανεκκινηθεί η διαδικασία των συνομιλιών σε αναζήτηση οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Όπως υπογραμμίζεται, οι ενδείξεις θέλουν να αναζητείται από όλες τις πλευρές μία προσεκτική διαδικασία χωρίς πίεση χρόνου, ώστε να επιτευχθεί η αναζωογώνηση της διαδικασίας.

Σε πρώτη φάση, θα προετοιμαστεί η άτυπη διάσκεψη των 5+1, με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Χολ Λουτ σε πιο ενεργό ρόλο, να επισκέπτεται την Κύπρο στις αρχές Μαρτίου (έχει επιβεβαιωθεί το ταξίδι την επόμενη εβδομάδα) και τις αρχές Απριλίου (οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει δεύτερη επίσκεψη στις 9 Απριλίου).

Η δεύτερη φάση αφορά την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης 5+1 από την Τρίτη 27 Απριλίου ως και την Πέμπτη 29 Απριλίου στην Γενεύη. Παρότι θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα παραχθεί απτό αποτέλεσμα σε αυτήν, εκτιμάται πως θα επιτευχθεί η από κοινού δρομολόγηση της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες υποδομής σε επίπεδο τεχνοκρατών. 

Με βάση το αποτέλεσμα που θα παραχθεί στη Γενεύη, εφόσον δεν υπάρχει αδιέξοδο, στην τρίτη φάση αναλαμβάνει δράση ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα κάνει συναντήσεις με όλες τις πλευρές και θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα καλέσει τους 5 να εργαστούν. Εκτιμάται ότι ο επικεφαλής θα ζητήσει να προκύψει ένα αποτέλεσμα ως το τέλος Ιουνίου για να ενημερώσει αμέσως μετά το το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου. 

Υπό το φως των παραπάνω, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι επόμενες επισκέψεις στη Λευκωσία. Εκτός της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένεται στο νησί ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Πέμπτη 4 Μαρτίου. Κατά την διήμερη παραμονή του στην Κύπρο θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ αναμένεται να συζητηθεί μία διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου και των ορίων που τίθενται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα