Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού μέσα από τα ρεπορτάζ του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων

Κυρ. Μητσοτάκης σε Αλ. Τσίπρα: Αυτό που κάνετε είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου, επισήμανε ότι «τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας εναντίον των πιο αδύναμων ξεπερνούν σύνορα, τάξεις, θρησκείες, επαγγέλματα, διαπερνούν τον πολιτισμό και την εποχή μας» και τόνισε:

«Συνεπώς, η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη συστράτευση πολιτείας και πολιτών, τη δράση του κράτους δικαίου αλλά και την αντίδραση μιας κοινωνίας δικαίου. Γιατί ένα πρόβλημα όλων απαιτεί τη λύση από όλους». Επίσης ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στοχεύουν, όπως είπε, στο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους να διαφυλάξουν το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να μιλήσουν με στοιχεία και με τεκμήρια και εξέφρασε την ελπίδα του στο τέλος της συζήτησης να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος, το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη τον τελευταίο μήνα.

Επισήμανε ότι ζήτησε αυτή τη συζήτηση για να εξετασθεί το πώς το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εκδηλώνονται και στη χώρα μας καθώς επίσης και για το γεγονός ότι η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, και να μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο φτηνής κομματικής αντιπαράθεσης και να βυθιστεί στο βούρκο του λαϊκισμού. «Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφία Μπεκατώρου, στις 16 Ιανουαρίου, θέλω να θυμίσω, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ειδικά για το θέμα αυτό η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ήταν μία πρωτοβουλία την οποία χαιρέτησα αμέσως προσωπικά. Μάλιστα επικοινώνησα με τη Σοφία Μπεκατώρου, χαρακτηρίζοντάς την “Ολυμπιονίκη της ευθύνης”, που έσπασε την αλυσίδα της σιωπής ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στο θύτη. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, χαιρέτησαν αυτή τη γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου. Έκλεινα το μήνυμά μου με τρεις λέξεις: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί, όμως, να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα αυτό. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν κατέδειξαν ότι το πρόβλημα υπάρχει, καραδοκεί, αφήνει πληγές παντού. Ταυτόχρονα, όμως, απέδειξαν ότι στον τόπο μας έχει διαμορφωθεί πια ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει στην κάθαρση και την αυτοκάθαρση. Κάτι που προφανώς δεν ήταν αυτονόητο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν ανάλογα περιστατικά, τα οποία συνέβαιναν, τα σκέπαζε η αδιαφορία» προσέθεσε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κίνημα #MeToo είπε ότι ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στην Αμερική και εκδηλώθηκε αμέσως στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα, λοιπόν, η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια. Το #MeToo είναι στον πυρήνα του ένα κίνημα υγιές. Αφορά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής: Την εργασία, το σπίτι, τον αθλητισμό, την τέχνη, τις καθημερινές μας συμπεριφορές. Πολύ περισσότερο όταν αγγίζει την απεχθέστερη εκδοχή του προβλήματος: Τη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση κατά ανηλίκων» είπε και συμπλήρωσε «ακριβώς γι’ αυτό οφείλει και το κίνημα #MeToo να μην είναι τυφλό αλλά συγκεκριμένο, ώστε να αποβαίνει και αποτελεσματικό. Να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται. Και κυρίως να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης που με τεχνητούς διαχωρισμούς τι πετυχαίνει τελικά; Να φιμώνει τα θύματα. Γιατί η σύγχυση είναι τελικά η άλλη όψη της συγκάλυψης».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι εδώ και ένα μήνα η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ όταν άρχισε να μαθαίνει για κρυφές της όψεις, τόνισε ότι δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή.

«Πρωταγωνιστές δεν είναι πλέον τα θύματα, οι γραμματείς που παρενοχλούνται στη δουλειά τους από τα αφεντικά τους, οι γυναίκες που ξυλοκοπούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, οι έφηβοι και τα παιδιά που απειλούνται από ενήλικες -συχνά και από συγγενείς τους- τους οποίους εμπιστεύονται και θαυμάζουν στο γήπεδο, στο σχολείο, στις παιδικές χαρές της γειτονιάς τους. Δεν είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών. Και έτσι αυτή η ευκαιρία της συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να γίνει αρένα κομματικών μονομαχιών. Την επικαιρότητα, δυστυχώς, πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια, καθώς κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι των δικών τους σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Ένα καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα. Σαν οι βιαστές να χωρίζονται τάχα σε αριστερούς ή δεξιούς και σαν εκείνοι που υφίστανται την βία να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιδεολογία» είπε.

«Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού #MeToo, την απαξιώνει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό γίνεται με κύρια ευθύνη των δυνάμεων που υποτίθεται ότι την παρουσίαζαν ως μέσο κοινωνικής χειραφέτησης.

«Η στάση τους όμως σήμερα την εγκλωβίζει στα υπόγεια των θυμών και των διαβολών. Η λάσπη που εκτινάσσεται κρύβει τελικά τους ενόχους από το βλέμμα της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης, γεννώντας ψεύτικους διχασμούς και εμποδίζοντας τελικά τα μεγάλα ζητούμενα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν επιτέλους ελεύθερα, το κράτος δικαίου να λειτουργήσει και οι πολίτες στο σύνολό τους να αφυπνιστούν» είπε.

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο και να βάλουν την υπογραφή τους σε αυτό το θλιβερό έργο. Όχι μόνο γιατί εκτρέπουν μία σοβαρή προσπάθεια σε άλλα μονοπάτια αλλά και γιατί η τοξικότητα που εισάγουν με αυτή την αφορμή δηλητηριάζει, ακόμα μια φορά, την πολιτική ζωή. Υπονομεύει την ενότητα, την κοινωνική συνοχή, τη νηφαλιότητα που απαιτούν οι στιγμές. Και ναρκοθετώντας με αισχρότητες τον πολιτικό διάλογο, δυσχεραίνουν τελικά, την ίδια τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» προσέθεσε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων.

«Ποιος κρύβεται, τελικά, πίσω από το hashtag ΝΔ_παιδεραστές και τον νεοαυριανισμό του διαδικτύου; Πώς τολμά βουλευτής σας, η κυρία Ελευθεριάδου, να διαλαλεί ότι “ψωνίζονται” ανήλικα από μη κυβερνητικές οργανώσεις; Και με ποιο θράσος βουλευτής σας, ο κ. Πολάκης, χθες, μια μέρα πριν από τη συζήτηση, κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει όχι ως τέως πρωθυπουργός, αλλά ως πατέρας δύο παιδιών.

Αναφερόμενος στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων,ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το 2019 κάποιοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών τον ευαισθητοποίησαν για το δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων δείχνοντάς του μια μελέτη του Κέντρου Υγείας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Μου περιέγραψαν μια κατάσταση με 2.000 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρισκόντουσαν στο κολαστήριο της Μόριας και της Σάμου. Χίλια παιδιά τα οποία ήταν εκτεθειμένα στην έρημο των πόλεων, εκδιδόμενα πολύ συχνά για 5 και 10 ευρώ. Διακόσια παιδιά τα οποία κρατούνταν ακόμα σε κρατητήρια της Αστυνομίας, φυλακισμένα χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα» είπε και προσέθεσε:

«Και ναι, κ. Τσίπρα, είπα θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα αυτό για να μπορέσω να το λύσω. Και ανέθεσα και δημιούργησα μια ειδική γραμματεία, προϊστάμενη της οποίας είναι η κυρία Αγαπηδάκη, οι πιο πολλοί από εσάς δεν την γνωρίζετε, κάθεται εδώ στα κυβερνητικά έδρανα, η οποία έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και το έλυσε». «Και για αυτή την κυρία ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση “Αγαπηδάκη το τρολάκι της Νέας Δημοκρατίας”. Περιμένω σήμερα, αν μη τι άλλο, αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε ανοιχτά, απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε, επιτέλους, και ένα στέλεχός σας γι’ αυτά τα απίστευτα πράγματα τα οποία λέγονται. Γι’ αυτά τα χυδαία υπονοούμενα, ότι τάχα είναι δυνατόν να υπάρχει ανάμειξη κυβερνητική σε κύκλωμα διακίνησης προσφυγόπουλων. Κρατήστε και την ανάρτηση της άλλης βουλευτού σας, εδώ για να τα βλέπετε. Ίσως, όμως, αυτή να είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε την κυρία Αγαπηδάκη και εσείς έχετε τον κ. Πολάκη. Ίσως τελικά αυτό να τα λέει όλα και να μην χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν τον εκφράζουν οι χυδαιότητες, όπως είπε, του κ. Βαξεβάνη ή συμφωνεί με την “Αυγή”, που στο πρωτοσέλιδο της, στο κύριο άρθρο της, υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα. «Ότι, δηλαδή -έγραφε η “Αυγή”- η τάση να κολλήσουν παιδεραστία στον Μητσοτάκη από το τίποτα είναι εμετικός κιτρινισμός. Αναρωτιέμαι και πώς τοποθετούνται στο θέμα αυτό και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως γράφει η “Αυγή”, δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Θα συμφωνήσω απόλυτα» είπε.

«Αν, όμως, τελικά είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, τότε πώς εξηγείτε ότι μία μέρα πριν γράψει αυτά η «Αυγή», ο διευθυντής της, ο ίδιος που τα έγραφε αυτά, έλεγε σχολιάζοντας ειρωνικά και ταυτιζόμενος απόλυτα με τον κ. Βαξεβάνη και το “Documento” ότι υπάρχουν “παιδέρες” που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Απαντήστε και ως απλός παρατηρητής. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας; Πόσες γραμμές έχει το κόμμα σας; Πόση ευκαμψία έχει τελικά η ηθική σας; Εκτός αν είστε της τρίτης σχολής, αυτή που θεωρεί την υπόθεση -τα ακούσαμε και αυτά- ότι το #MeΤoo είναι ένα φιάσκο. Γιατί όπως λέει ο διευθυντής του κ. Φίλη, ο κ. Κατσαρός, μια ήταν η μόνη αποστολή για την οποία επιλέχθηκε ο κ. Λιγνάδης: Να μετονομάσει την αίθουσα Ρεξ του Εθνικού σε αίθουσα Ελένη Παπαδάκη. Με το όνομα της μεγάλης ηθοποιού που δολοφονήθηκε το 1944, στην ταραγμένη εποχή των Δεκεμβριανών».

«Επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο αντικυβερνητικό χτύπημα, αλλά και σε ένα πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Προσπαθήσατε να μας απαξιώσετε διαδοχικά στα μέτωπα του μεταναστευτικού, των εθνικών χειρισμών, της πανδημίας, της οικονομίας. Αποτύχατε πολύ απλά γιατί εμείς πετύχαμε και τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία γύρω από ένα ζήτημα δημόσιας ηθικής. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη, ποντάροντας σε ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε καλά, το λαϊκισμό, τον αχαλίνωτο λαϊκισμό, που θα μεταμορφώσει τους “γερμανοτσολιάδες” του 2011 στους “παιδεραστές” του 2021».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κ. Λιγνάδη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «απομακρύνθηκε πέντε ώρες, όχι μέρες, πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας, που επαναλαμβάνω ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με απόλυτη σαφήνεια. Είναι κάτι το οποίο παραδέχθηκε εξάλλου άθελά του ο εκπρόσωπός σας, όταν έκανε την αναδρομή στις ημερομηνίες. Και βεβαίως συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση, κάτι που αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι δικηγόροι των θυμάτων, ένας μάλιστα εκ των οποίων ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25».

«Ζητήσατε, λοιπόν, κ. Τσίπρα την παραίτηση της υπουργού, γιατί; Γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε το ίδιο πρόσωπο διευθυντή της Νέας Σκηνής του Εθνικού; Αυτές τις σκοτεινές πλευρές που γνώριζαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον καλούσαν στις Βρυξέλλες σε ειδική ημερίδα για να μιλήσει για τη βιωματική εκπαίδευση του θεάτρου; Ή μήπως αυτές τις σκοτεινές πλευρές, που συνάδελφοί του λένε τώρα, εκ των υστέρων, ότι ήξεραν, αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε, επίσης, ότι για το συγκεκριμένο διορισμό δεν έγινε προκήρυξη. Γιατί εσείς τον κ. Λιβαθινό με προκήρυξη τον διορίσατε; Τον προηγούμενο διευθυντή που διαδέχθηκε ο κ. Λιγνάδης; Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο ίδιος ο κ. Λιβαθινός εξήρε τις δυνατότητες και το βιογραφικό του κ. Λιγνάδη» πρόσθεσε.

Και κάτι ακόμα το οποίο δεν μπορώ να μην το αφήσω ασχολίαστο είπε ο πρωθυπουργός είναι μία φωτογραφία την οποία δημοσίευσε το κομματικό σας έντυπο, από μία παράσταση στην οποία πήγα, τη μόνη παράσταση την οποία έχω δει την οποία σκηνοθέτησε ο κ. Λιγνάδης, το καλοκαίρι, “Πέρσες» ” στην Επίδαυρο. Και κατατέθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία η οποία μάλιστα μπήκε και πρωτοσέλιδο στο site της “Αυγής”. «Μόνο που, κ. Τσίπρα, κάτι έλειπε από την φωτογραφία, κάτι έλειπε. Έλειπε η καυρία Κονιόρδου, η οποία ήταν δίπλα μου, η τέως υπουργός Πολιτισμού».

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αριστερόχρωμο τραμπισμό, σημειώνοντας ότι αυτές είναι οι πρακτικές οι οποίες καταδικάστηκαν τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι και σε άλλα μέρη του κόσμου, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διακινήθηκαν περιβόητες θεωρίες περί παιδόφιλων οι οποίοι κυβερνούσαν τη χώρα και βρήκαν πολιτική κάλυψη» είπε.

Για τη Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μία αποτελεσματική υπουργός και υπογράμμισε ότι χάρη σε αυτήν προχωρούν πολύ μεγάλα έργα τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως, όπως το Ελληνικό, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης. «Σε ένα μήνα τώρα θα βρεθούμε μαζί να εγκαινιάσουμε τη νέα Εθνική Πινακοθήκη. Κόσμημα. Βαλτωμένο έργο επί 10 χρόνια τουλάχιστον. Επί ημερών της κυρίας Μενδώνη λειτούργησε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εκκρεμότητα δεκαετίας και αυτό. Η Ακρόπολη ξαναέγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και φωτίστηκε. Το Τατόι αναβιώνει με όλο το ιστορικό, πολιτιστικό και οικολογικό του φορτίο. Και, ναι, στη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό απέκτησαν για πρώτη φορά μητρώο βάσει του οποίου αποζημιώνονται. Τα μουσεία εκσυγχρονίζονται και αποκτούν, ναι, δικούς τους πόρους για να μπορούν να αναπτυχθούν. Και πάνω από όλα βρήκε λύση -και μάλιστα συναινετική-, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ένα θέμα δεκαετιών το οποίο αποτελούσε αίτημα όλων των δημιουργών» είπε προσθέτοντας ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ίσως γι’ αυτό να αστόχησε επικοινωνιακά.

«Φορτισμένη συναισθηματικά, χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη “επικίνδυνο”. Λάθος. Το λέω πρώτος, μεγάλο λάθος. Αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το βάρος του έργου της. Είναι μία επιστήμων επιφανής. Γνωρίζει τον χώρο του Πολιτισμού. Τη στηρίζω. Όπως ξέρετε δεν προέρχεται από τη δική μου παράταξη, δεν έχει καμία πρόθεση να πολιτευτεί. Δεν τη στηρίζω όμως μόνο εγώ, τη στηρίζουν και πολλοί άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης. Γιατί, ξέρετε, φωνή δεν έχουν μόνο κάποιοι ηθοποιοί οι οποίοι μαζεύονται κάτω από το υπουργείο, αλλά και δεκάδες επιφανείς άνθρωποι του Πολιτισμού και της Τέχνης που υπογράφουν ένα πρόσφατο κείμενο συμπαράστασης» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρωτοβουλίες με διπλό στόχο

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος λέγοντας «είναι πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη».

«Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Ένα παράδειγμα να αναφέρω μόνο, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες “open door”. Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας.

Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου, το τονίζω αυτό, φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

«Τέλος, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με αφορμή το ελληνικό #MeToo απλώνεται μπροστά μας μια ευκαιρία να γίνουμε όλοι καλύτεροι. «Η κοινωνία μας να συγχρονίσει το βηματισμό της με την εποχή των δικαιωμάτων και της ώριμης αντιμετώπισης σύνθετων προβλημάτων. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει η συζήτηση γύρω από το πρόβλημα της εξουσιαστικής βίας να επανέλθει στην αφετηρία της, να επανέλθει στο πεδίο της αλήθειας και της ευθύνης. Μακριά από το φτηνό κομματικό ανταγωνισμό και τις εύκολες εντυπώσεις.

Γιατί η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν διστάζει να κοιτάξει στα μάτια κανένα πρόβλημα. Και να αντιμετωπίσει με τους κανόνες του κράτους δικαίου την πραγματικότητα, διαμορφώνοντας έτσι και μία κοινωνία δικαίου. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να το κάνουμε» είπε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο;

Ξεκινώντας τη δεύτερη τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συζήτηση δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο, τονίζοντας ότι τουλάχιστον τρεις αρχηγοί δεν αφιέρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο στην ουσία του θέματος.

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση προς ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας εμμέσως τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη που μόλις είχε ολοκληρώσει την πρωτολογία του, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και του είπε ότι είναι αυτός που τον είχε υπουργό κι ας μη γελά κάτω από τη μάσκα του. Απευθυνόμενος επίσης στον επικεφαλής του ΜέΡα25, είπε «δεν ξέρω κ. Βαρουφάκη πότε είστε χειρότερος, όταν μιλάτε εντός ή εκτός κειμένου».

Γιατί το #MeToo ξεκίνησε στην Ελλάδα τώρα και όχι πριν από κάποια χρόνια και γιατί η κ. Μπεκατώρου μίλησε σε μια συζήτηση όχι τυχαία αλλά οργανωμένη από την κυβέρνηση, ρώτησε ο πρωθυπουργός τους υπόλοιπους αρχηγούς. Απαντώντας ο ίδιος τόνισε ότι το έκαναν τώρα γιατί τα θύματα «αισθάνθηκαν ότι έχουν τη δυνατότητα και την ασφάλεια να πουν την ιστορία τους και δεν το έκαναν νωρίτερα γιατί αισθάνονταν αδύναμοι απέναντι σε κάποιους ισχυρούς».

Τόνισε ότι ως κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως καθένας μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια, να αντιμετωπίσει, με το τεράστιο θάρρος που χρειάζεται, το θύτη του και να πάψει να αισθάνεται ενοχές. Επεσήμανε πως για τους λόγους αυτούς ακριβώς η κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις. Ένα πλαίσιο εννέα προτάσεων για το οποίο όπως είπε περιμένει παρεμβάσεις και από τους υπόλοιπους συνομιλητές του ώστε να γίνει καλύτερο. Αποκάλυψη υπάρχει, δεν υπάρχει συγκάλυψη τόνισε.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζήτησε να δώσει σαφή απάντηση για το ποιο είναι το ένοχο μυστικό το οποίο συνδέει τον ίδιο με την κ. Μενδώνη που δεν του επιτρέπει να την αποπέμψει.

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος επίσης στον κ. Τσίπρα. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε γιατί αυτή η κυβέρνηση τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; Εδώ είμαστε. Κάντε το», είπε.

«Στις 6 Φεβρουαρίου 13.42 δημοσιεύεται η καταγγελία του Νίκου Σ., ανατριχιαστική, γροθιά στο στομάχι στο 2020mag.gr. Η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού πέντε ώρες μετά αν και η καταγγελία ήταν ανώνυμη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στη συνέχεια πως από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη η ανάμιξη των πολιτικών σταματά.

«Η πολιτική ευθύνη για την παραμονή της κ. Μενδώνη στην κυβέρνηση είναι δική μου κ. Τσίπρα αλλά θα ανέβετε σ’ αυτό το βήμα και θα μας πείτε ποιο είναι το ένοχο μυστικό που μας συνδέει», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα του 2021 δεν είναι ίδια με την Ελλάδα του 2011, ή του 2016 και τόνισε πως «κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν δικαιούται να ζει στο φόβο και στη σιωπή κι αυτό είναι το μήνυμα που θα βγει απ’ αυτή την αίθουσα όταν θα σβήσουν τα φώτα και καταλαγιάσει η τραχύτητα του πολιτικού διαλόγου.

Τόνισε όμως κλείνοντας και την αποτρεπτική διάσταση της προσπάθειας που γίνεται επισημαίνοντας: «και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες του. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».

Το #MeToo και οι αποκαλύψεις δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα

“Δεν με ενδιαφέρει να καπελώσω το κομματικά το κίνημα metoo, αλλά ως πρωθυπουργός έχω την ευθύνη να το στηρίξω και να το θωρακίσω θεσμικά, και αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να κρατήσουν μακριά από τις αντεγκλήσεις το κίνημα metoo και είπε ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν έχουν κομματικό χρώμα και ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε ότι άκουσε λίγα πράγματα επί της ουσίας των προτάσεων που κατέθεσε.

“Τα στόματα που άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μιντιακή φωτοβολίδα. Πρέπει να λύνονται οι υποθέσει αυτές, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η αποτροπή, και τώρα και στο μέλλον” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ειδικά στο κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει πολλή δουλειά από τους βουλευτές, μνημονεύοντας ειδικά την κ.Ράπτη.

“Σας καλώ όλες και όλους να αγκαλιάσουμε αυτή τη δουλειά, ώστε αυτό το απεχθές πρόβλημα να τύχει σωστής αντιμετώπισης και όπου απαιτείται, δίκαιης τιμωρίας” είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ποινές για τα ζητήματα του βιασμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσιπρα ότι γνωρίζει καλά πως από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας Κώδικας ισχύει πάντα η ευμενέστερη διάταξη και γι’ αυτό η ΝΔ είχε ασκήσει έντονη κριτική τότε.

“Εμείς είπαμε ότι θα αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα και επαναφέραμε την δεκαετία και τα ισόβια για τον ομαδικό βιασμό. Τι κάνατε κ. Τσίπρα γι’ αυτές τις διατάξεις; Τις καταψηφίσατε. Ας μας κρίνουν αυτοί που μας ακούνε. Αυστηροποιήσαμε τον ποινικό κώδικα, εσείς καταψηφίσατε αυτή την αυστηροποίηση. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό θα γράψει η ιστορία” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι δεν μπορεί να πάρει απόσταση από τους κ.κ. Πολάκη και Βαξεβάνη “και τα ακραία στοιχεία που καθοδηγούν την πολιτική σας”.

“Έχετε ακραίες φωνές που εξακολουθούν να διακινούν τις ίδιες αθλιότητες και υπονοούμενα στα οποία κι εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε σε αυτά στην δευτερολογία σας. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόσταση από τα ακραία στοιχεία. Το γιατί είναι δικό σας ζήτημα. Είναι μια πραγματικότητα. Εσείς καλλιεργείτε αυτή τη λάσπη, είστε τρισυπόστατος. Τσίπρας Πολάκης Βαξεβάνης το ίδιο πράγμα είναι” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι είχε αξία η συζήτηση στη Βουλή γιατί κάποια πράγματα αποκαλύφθηκαν, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε το θάρρος και ζήτησε από βουλευτή της παράταξής του να ανακαλέσει κάτι με το οποίο “είπα εξ αρχής ότι διαφωνώ”.

“Εσείς δεν είχατε αυτό το θάρρος με δυο τουλάχιστον βουλευτές σας” είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν τα διάβασε σωστά.

“Θα μπορούσατε να διαβάσετε τα στοιχεία που σας έδωσα. Ότι επί δικών μας ημερών μειώθηκε ο αριθμός των ασυνόδευτων που βρίσκονται στα νησιά και δημιουργήσαμε 1.000 καινούργιες θέσεις σε ένα χρόνο, ενώ εσείς είχατε δημιουργήσει 900. Τα εύσημα για την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων προσφύγων τα πήρε αυτή η κυβέρνηση από την Ευρώπη” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ομολόγους του να συμφωνήσουνε στην μετεγκατάσταση ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ανταποκρίθηκαν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αναρτήσεις της κας Αγαπηδάκη -από τις οποίες πήρε διακριτικές αποστάσεις- και είπε πως ότι έγραψε το έγραψε όταν ήταν πολίτις και δεν είχε δημόσιο αξίωμα, όπως έχουν ο κ. Πολάκης και η κ. Ελευθεριάδου. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, άλλο ο πολίτης άλλο ο κρατικός αξιωματούχος”.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας αναφέρθηκε στα όσα γράφονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και διάβασε ορισμένα από αυτά.

“Αρρωστημένα εγωπαθής ο Τσίπρας, ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης” “Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι όταν τον επικρίνεις είναι σαν να κλέβεις εκκλησία. Ο κ. Τσίπρας έχει τελειώσει πολιτικά, το μόνο ερώτημα είναι αν θα φύγει μόνος του ή εξαναγκασμένος”. Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Ο κ. Ραγκούσης που κάθεται δίπλα σας. Δεν ξέρω ποιος είναι πιο υποκριτής. Αυτός που ήρθε σε εσάς ή εσείς που τον δεχθήκατε”; κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα