Όταν ο Υπουργός Παιδείας Στάης σκότωσε τον βουλευτή Χατζηπέτρο

Στις 18 Ιουνίου 1904 μια θανάσιμη μονομαχία μεταξύ πολιτικών συγκλόνισε τη χώρα. 

Όλα ξεκίνησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν ο Βουλευτής Τρικάλων Κοκός Χατζηπέτρος επιτέθηκε λεκτικά στον υπουργό Παιδείας Σπυρίδωνα Στάη, επειδή δεν του έκανε ένα ρουσφέτι. Συγκεκριμένα, ο Στάης δεν είχε διορίσει τον φίλο του Μελησσινό στη θέση του καθηγητή Ανατομίας. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο βουλευτής Τρικάλων ξεστόμισε βαριές κουβέντες εναντίον του υπουργού παιδείας και της οικογένειας του. 

Οι δύο πολιτικοί ήρθαν σε οξεία αντιπαράθεση και ο Στάης ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει το όνομά του, υποβάλλοντας την παραίτηση του στον πρωθυπουργό Θεοτόκη. Την εποχή εκείνη η μονομαχία μεταξύ αντρών ήταν μια συνήθη τακτική για να λύνουν οι άντρες τις διαφορές τους. 

Η Εφημερίδα Σκριπ (Ιούνιος 1904)

Ο Χατζηπέτρος υπέβαλε επίσης την παραίτηση του και αποδέχτηκε τη μονομαχία, η οποία έλαβε χώρα σε ένα χωράφι στον Ποδονίφτη στη σημερινή Νέα Χαλκηδόνα. Κατά τις 6 το απόγευμα της 18ης Ιουνίου οι δύο άντρες ύψωσαν τα όπλα τους. Την ίδια ώρα οι βουλευτές στη Βουλή αγωνιούσαν για την έκβαση της μονομαχίας και ήλπιζαν ότι Στάης και Χατζηπέτρος θα έλυναν τις διαφορές τους συγκαταβατικά.

Οι μάρτυρες έδωσαν το σύνθημα και οι δύο άντρες άνοιξαν πυρ. Ο Χατζηπέτρος έπεσε νεκρός όταν η σφαίρα από το όπλο του Στάη τον βρήκε στο στήθος.

Ένα παιδί διέδωσε την τραγική είδηση στους βουλευτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, το παιδί κατέφθασε έξω από το κοινοβούλιο και είπε στους βουλευτές ότι άκουσε τον κ. Κωστίδη να λέει στην πλατεία Συντάγματος ότι σκοτώθηκε ο Χατζηπέτρος. Στη συνέχεια έφτασε στη βουλή ο βουλευτής Ζακύνθου, Μελλισινός, ο οποίος είπε: “Πάει ο καημένος Κόκος ούτε λέξη δεν πρόφτασε να πει”. Ο Μελλισινός συγκινημένος περιέγραψε στους υπόλοιπους βουλευτές το αιματηρό περιστατικό.

The CallerCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: