ΠΑΟΚ-ΑΕΚ:Ένας αγώνας που δεν τέλειωσε ποτέ

Ο αγώνας μέχρι το 90′ παιζόταν κανονικά, σε εκείνο όμως το σημείο ο ΠΑΟΚ έβαλε ένα γκολ με τον Βαρελά, όπου στην αρχή κρίθηκε έγκυρο από τον διαιτητή Κομίνη. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ διαμαρτύρονταν για οφ σαιντ, τελικά ο Κομίνης με την βοήθεια του επόπτη ακύρωσε το γκολ και ακολούθησε ο πατζουρλισμός.

Αυτά που γίναν μετά δεν ήταν πρωτοφανή ως προς την εισβολή οπαδών στο γήπεδο αλλά ακόμα και του μεγαλοπαράγοντα της ομάδας. Αυτό που δεν είχαμε δει ή αν το είχαμε δει, πάει πολύ καιρός πριν, ήταν το όπλο που βλέπετε και στη φωτογραφία. Δεν το χωράει ο νους πόσο εμφανές παράπτωμα είναι όχι να έχεις όπλο αλλά να μπαίνεις μέσα στο γήπεδο με αυτό, την ώρα μάλιστα που οι αστυνομικοί απαγορεύονται να έχουν εντός των αγωνιστικών χώρων όπλα.

O ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπήκε συνοδεία της προσωπικής του φρουράς στο γήπεδο, έβγαλε το μπουφάν του και μέσα από αυτό φάνηκε το μικρό αυτό περίστροφο. Κάποια στιγμή όπως δείχνουν οι κάμερες μάλιστα, φάνηκε πως πήγε να το τραβήξει και ένας εκ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στράφηκε εναντίον του διαιτητή και φαίνεται πως τον απείλησε. Το αν ήταν γκολ ή οφσάιντ λίγο πλέον μας ενδιαφέρει. Η απειλή όπλου και τα βίαια έκτροπα είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν και πλέον αυτό που ζητάμε ως απλοί οπαδοί είναι να επιβληθεί μια τάξη στα γήπεδα. Λίγο δύσκολο βέβαια στη ζούγκλα να επιβάλλεις τάξη αλλά ενδεχόμενα αυτό το περιστατικό να είναι η αρχή για την μεγάλη αλλαγή, ενδεχομένως και όχι.

Η αστυνομία παρόλο που οτ όφειλε δεν τον συνέλαβε αμέσως, αν και υπάρχει σαφής νόμος που απαγορεύει την ύπαρξη όπλων μέσα στους αγωνιστικούς χώρους ακόμα και αν υπάρχει νόμιμη άδεια οπλοκατοχής. Βέβαια για να μην είμαστε και εντελώς επικριτικοί, είναι δύσκολο για μια άοπλη αστυνομία να συλλάβει έναν ένοπλο. Παρόλα αυτά σε έναν χώρο εξωτερικά του γηπέδου θα μπορούσε να γίνει, μετά το περιστατικό Ο πρόεδρος εκείνη την στιγμή ζήταγε από την ομάδα του να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ παίκτης του ΠΑΟΚ φαίνεται να λέει όχι.

Η ΑΕΚ έφυγε μετά την εισβολή του ΙΒΑΝ στον αγωνιστικό χώρο και αποφάσισε να μην ξαναμπεί και έτσι διεκόπη ο αγώνας με υπαιτιότητα της ΑΕΚ όπως φαίνεται στα χαρτιά τουλάχιστον. Λίγο αργότερα όμως το γκολ κρίθηκε έγκυρο αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Το πρωτάθλημα διεκόπη με εντολή της κυβέρνησης και πλέον όλο το σκηνικό για το μέλλον θα παιχτεί μεταξύ ΕΠΟ-UEFA-ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ και κυβερνητικών αποφάσεων.

Θεωρείται λοιπόν σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα αφιχθούν στην Αθήνα αρμόδια κλιμάκια και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για να τσεκάρουν την κατάσταση από κοντά. Εκτός από τον Γιώργο Βασιλειάδη, θα δουν, όπως είναι λογικό, και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο από τον οποίο από τι φαίνεται δεν είναι και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το μέχρι στιγμής έργο του ως επικεφαλής της ΕΠΟ.

Η UEFA θα θέσει θέμα Grexit το οποίο θα είναι σίγουρα οδυνηρό για τις ομάδες και για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για πολλά θέματα, μέσα σε αυτά είναι και η διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος. Θα πρέπει να πούμε ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πάντως του ποδοσφαιρικό Grexit αποκλείεται όλη η ομοσπονδία του ελληνικού ποδοσφαίρου από την UEFA και έτσι αποκλείεται και η εθνική ομάδα από όλες τις διοργανώσεις και τα προκριματικά αυτών, πέρα από τους συλλόγους.

Μάλλον όμως ήρθε ο καιρός για δραστικές λύσεις στο θέμα της βίας, δεν εικάζουμε τίποτα, αλλά κάποια στιγμή όλοι όσοι με οποιοδήποτε τρόπο υποβιβάζουν το άθλημα στην Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθούν. Περιμένουμε βέβαια τις τελικές αποφάσεις και ελπίζουμε μόνο να μην δούμε μια από τα ίδια, γιατί θα ακολουθήσουν και χειρότερα.

Τι αναφέρει το φύλλο αγώνα 

Στο 10ο λεπτό του αγώνα απομάκρυνα για την μεν γηπεδούχο τον εκπρόσωπό της κύριο Παντελή Κωνσταντινίδη για την δε φιλοξενούμενη τον κύριο Καλτσίδη Γεώργιο ο οποίος βρίσκονταν στον επιπλέον πάγκο με την ιδιότητα ως ποδοσφαιρικό τιμ, διότι διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε απόφαση μου εγκαταλείποντας την τεχνική περιοχή.

Στο 50ο λεπτό του αγώνα έγιναν οι συστάσεις από τα μεγάφωνα για την χρήση λέιζερ από φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας. Στο 83ο λεπτό του αγώνα απομάκρυνα από τον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας τον προπονητή Χιμένεθ Εμάνουελ διότι στην απόφασή μου εξήλθε της τεχνικής περιοχής διαμαρτυρόμενος έντονα.

Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου, υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β’ βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφαση μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με την συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια.

Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. You are finished today. Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μου δήλωσε ότι: 

Μετά την βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη, ο οποίος οπλοφορούσε, και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος.

Ιβάν Σαββίδης: «Ζητάω συγγνώμη από όλους τους Ελληνες!»

Αξιότιμοι κύριοι ,

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ´αυτόν τον τρόπο.

Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων,  που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα.

Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν.

Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια.

Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη.

​​Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ιβάν Σαββίδης

Δικογραφία εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη

Εις βάρος του κυρίου Σαββίδη έχει σχηματιστεί δικογραφία βάσει των καταθέσεων που έχουν ληφθεί από τον διαιτητή της αναμέτρησης, δημοσιογράφους της NOVA και μάρτυρες, από το τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η δικογραφία συντάχθηκε υπό την εποπτεία αθλητικού εισαγγελέα. Ο Σαββίδης και η συνοδεία του παραμένουν άφαντοι, μάλλον για να γλιτώσουν την διαδικασία του αυτοφώρου.

Η δικογραφία αφορά παραβίαση της αθλητικής νομοθεσίας και ειδικότερα παράνομη είσοδο σε αθλητικό χώρο και για ‘παράνομη κατοχή αντικειμένου’- αφορά την κατοχή του όπλου. Σημειώνεται ότι ο κ.Σαββίδης κατέχει μεν νόμιμα το όπλο, αλλά απαγορεύεται η οπλοκατοχή στα γήπεδα ακόμη και από τους αστυνομικούς. Παράλληλα αναζητούνται και οι συνοδοί του κ.Σαββίδη που μπήκαν μαζί του στον αγωνιστικό χώρο και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του ενός εξ αυτών.

Οι κατηγορίες βέβαια είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Το αυτόφωρο λήγει σήμερα το βράδυ. Αν έως τότε δεν έχει εντοπισθεί ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, τότε η δικογραφία θα διαβιβασθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση των ποινικών διώξεων και θα πάρει το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι με δεδομένο πως η δικογραφία αφορά κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος δεν προβλέπεται η έκδοση εντάλματος, πράγμα που συμβαίνει για τα κακουργήματα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι πιθανό να εμφανισθεί στην αστυνομία όταν θα έχει παρέλθει το αυτόφωρο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις υπό μορφή ανωμοτί κατάθεσης, η οποία θα περιληφθεί στη δικογραφία. Θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι μεταξύ των ελεγχόμενων προσώπων για εμπλοκή στην υπόθεση περιλαμβάνεται και εν ενεργεία αστυνομικός- συνοδός του κ.Σαββίδη, ο οποίος έχει διατεθεί νόμιμα από την ΕΛΑΣ στην προσωπική ασφάλεια του επιχειρηματία.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωση εξέδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που είναι και ο αρμόδιος τομεάρχης για τα θέματα αυτά. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Όσα απίστευτα συμβαίνουν πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη απόδειξη της πλήρους διάλυσης που επικρατεί στη χώρα.

Αυτό είναι το καινούργιο και η εξυγίανση που κομίζουν εκείνοι που έταζαν να φέρουν την “κάθαρση” και που διεμήνυαν ότι “το παρακράτος των τραμπουκισμών και των εκβιασμών δεν ακουμπάει σε εμάς”;

Το ποια ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα, ελάχιστη σημασία έχει πλέον!

Σημασία έχει ότι ζούμε σε ένα κράτος, όπου οι “χούλιγκαν” της Κυβέρνησης έχουν “μολύνει” τη χώρα με θεσμούς και κρατική λειτουργία να υπολειτουργούν, τη δημοκρατία να ασθμαίνει, και μια Κυβέρνηση που επιδιώκει να ελέγξει εκτός από τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη, όλους τους θεσμούς στη χώρα.

Ευτυχώς… φεύγουν! Δυστυχώς, αφήνουν την πιο σκούρα, τη χειρότερη σελίδα στην ιστορία της χώρας!».

Κώστας Μπάρκας:Ποιος έφερε τον Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα;

Σχολιάζοντας την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής, ο Κ. Μπάρκας επανέλαβε ότι «πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός … είναι μία κακή εικόνα, ένα απαράδεκτο γεγονός, δεν υπερασπιζόμαστε τέτοιου είδους γεγονότα, είναι σαφές … το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται με αθλητικούς όρους, όχι όρους παραγόντων».

Από την άλλη πλευρά, για τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στελεχών της, υπό το φως της νέας κρίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε ότι «έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, η αξιωματική αντιπολίτευση και γενικώς ένα σύστημα που χάιδευε τέτοιου είδους παράγοντες, τώρα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα -και για το ποδόσφαιρο».

Ειδικά για σημερινά πρωτοσέλιδα που προσπαθούν να συνδέσουν την κυβέρνηση με τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ, ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα και την αλήθεια, ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο, παρά με γεγονότα που ακουμπούν τους ίδιους … δεν μπορούμε να συζητάμε πολιτικά με αυτόν τον τρόπο».

«Μπορώ να φέρω στη μνήμη μου πλειάδα φωτογραφιών στελεχών της ΝΔ να φωτογραφίζονται δίπλα από τον κ. Σαββίδη και να λένε τα καλύτερα για αυτόν. Να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα, ποιος ήταν αυτός που «έφερε» τον κ. Σαββίδη στην Ελλάδα και τον έκανε να ασχοληθεί με πάσης φύσεως επενδύσεις;», είπε ο Κ. Μπάρκας. Σημειώνεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012, τη διαχείριση του Μακεδονία Παλάς και το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών της ΣΕΚΑΠ στις αρχές του 2013.

«Από την άλλη, μπορώ να σας θυμίσω τις παρεμβάσεις, τι έλεγε ο καθένας στο δημόσιο λόγο του, τι έκαναν για τις εκλογές στην Ολυμπιακή Επιτροπή … να τα βάλουμε όλα για να δούμε ποιος έκανε παρεμβάσεις και ποιος έπαιζε πολιτικά παιχνίδια διαμέσου του αθλητισμού χρησιμοποιώντας παράγοντες», είπε ο βουλευτής σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Τόσο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής (νυν Δικαιοσύνης) όσο και ο διάδοχός του μέχρι σήμερα Γιώργος Βασιλειάδης, έχουν κάνει «σειρά παρεμβάσεων στον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, ώστε να βοηθήσουν να γίνει καλύτερο ποιοτικά, οι φίλαθλοι να έχουν ασφάλεια, όπως και οι αθλητές, οι παράγοντες να μην αντιπαρατίθενται σε διάφορα επίπεδα, να έχουμε ένα καλύτερο αθλητικό προϊόν. Βεβαίως πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά δεν μπορεί να πείσει κανείς κανέναν, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χάλασε τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο κ. Μπάρκας. «Δεν γίνεται να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες, η κ. Σπυράκη και η ΝΔ μέσω των ΜΜΕ που τους βοηθούν, παραποιούν την πραγματικότητα».

Ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «ο κόσμος δεν είναι χαζός, η κοινωνία έχει αντίληψη και γνωρίζει τι συμβαίνει … Με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα δει ο καθένας ποιοι έβγαζαν φωτογραφίες με ποιους, ποιοι εναγκαλιζόντουσαν, τι λέγανε».

Αναρωτήθηκε εξάλλου, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε σοβαρά, γιατί το μπάσκετ έχει κάνει τριάντα βήματα μπροστά και το ποδόσφαιρο δέκα βήματα πίσω; Γιατί άλλα αθλήματα πάνε μπροστά και το ποδόσφαιρο παραμένει ο ασθενής του ελληνικού αθλητισμού; Αυτά πρέπει να συζητήσουμε».

Σχολιάστε Ελεύθερα