ΑΣΠΙ:Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία έχουμε τοποθετηθεί δημόσια με δελτίο τύπου στις 8/2/2021.

Μας προκαλεί όμως θυμηδία και ανησυχία το ανούσιο επικοινωνιακό κρεσέντο της Δημοτικής Αρχής, που, προκειμένου να καλύψει την ολοφάνερη ανικανότητα ή ανεπάρκειά της, συνεχίζει να επιπλήττει τους πολίτες που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με «ακραίο» τρόπο, όπως υποστηρίζει, κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νησί μας. Παρακολουθούμε ένα σήριαλ δελτίων τύπου, τα οποία χαρακτηρίζει για μία ακόμη φορά η παραπλάνηση, η ειρωνεία και η αλαζονεία, και από τα οποία απουσιάζει προκλητικά οποιαδήποτε αναφορά ή καταδίκη για το «κορωνογεύμα» που απασχόλησε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο.

Να επισημάνουμε ότι δεν εμποδίστηκε ο διάλογος, για τον οποίο καμαρώνει η Δημοτική αρχή ότι κατάφερε, αλλά εκφράστηκε μία αντίθετη στάση σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ούτε αντιληφθήκαμε να ασχολείται κανένας με τον δήμαρχο, ο οποίος μάλιστα πέρασε ανάμεσά μας κατά την αποχώρηση της πορείας από την πλατεία, πόσο μάλλον με τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής που δεν ήταν παρόντα στο χώρο της διαδήλωσης. Γι’ αυτό και η ΑΣΠΙ αρνήθηκε στο Δ.Σ. να καταδικάσει τις πολιτικές διαμαρτυρίες, κάτι που ζητούσε η Δημοτική Αρχή εν είδει δήλωσης μετανοίας, καθώς αναγνωρίζει σε αυτές την ελευθερία έκφρασης, που φαίνεται να απειλείται όλο και πιο έντονα σήμερα με διάφορους τρόπους (έντονη αστυνόμευση και αστυνομοκρατία, άγρια καταστολή που θυμίζει άλλες δεκαετίες, είναι μερικοί από αυτούς). Ακόμα λοιπόν και αν η πολυφωνία δεν είναι αρεστή, είναι η ουσία της δημοκρατίας και δικαίωμα καθενός να την εκφράσει.

Αναρωτιόμαστε από πότε η Δημοτική αρχή έχει αναλάβει χρέη οργάνου καταστολής και επιβολής της τάξης και της «ορθής» πολιτικής συμπεριφοράς, από πότε έχει αναλάβει ρόλο τρομονόμου, από πότε η διαμαρτυρία και η παρρησία των πολιτών σε μια δημοκρατική χώρα- όπως τουλάχιστον ακόμα θέλει να χαρακτηρίζεται η Ελλάδα- είναι απαγορευμένη και καταδικαστέα πράξη; Μήπως επικίνδυνες συμπεριφορές είναι ακριβώς αυτές που επιτίθενται σε κάθε έκφραση διαφορετική του κανονικού και του σύμφωνου με την καθεστηκυία τάξη; Ο στόχος είναι τελικά πολίτες-μαριονέτες που σωπαίνουν, συμμορφώνονται, δεν απαιτούν και εκτελούν υπάκουα;.

Εμείς έχουμε μια εντελώς αντίθετη σκοπιά για τα πράγματα από τη δικιά σας

Δε θεωρούμε πως εμείς θα σώσουμε τον κόσμο, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να συμβάλλουμε για μια κοινωνία που θα τη χαρακτηρίζει η ισότιμη και ενεργός συμμετοχή στα κοινά, η αλληλεγγύη, η συνεργία, ο αλληλοσεβασμός, μακριά από αυθεντίες, ειδικούς και σωτήρες. Δεν προσπαθούμε να παραπλανήσουμε συγχέοντας  τον ιδιωτικό βίο με το δημόσιο χώρο, ταυτίζοντας τη φιλοξενία με το ραγιαδισμό και την ευγένεια με τον οσφυοκαμπτισμό.

Ξέρουμε καλά ότι τίποτα δε μας χαρίζεται, αλλά όλα κατακτώνται, γι’ αυτό δε μας περισσεύει κανένας απολύτως σεβασμός για όποιον εξομοιώνει τη διαμαρτυρία με τον τραμπουκισμό, για όποιον στο όνομα του ικαριακού λαού υποσκάπτει κάθε σοβαρή συλλογική διεκδίκηση που γίνεται για το καλό του νησιού μας, εξυπηρετώντας ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι δε για μας πολύ λυπηρό μα ακόμα πιο επικίνδυνο η Δημοτική Αρχή να καταδικάζει τις αντιδράσεις δημοτών χαρακτηρίζοντάς τες ακραία γεγονότα, ξεπερνώντας ακόμα και τον πολιτικό της μέντορα, ο οποίος τις χαρακτήρισε σε δηλώσεις του αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Είναι προφανές για όποιον αγαπάει πραγματικά αυτόν τον τόπο πως η Ικαρία έχει πολλά να κερδίσει μέσα από τον αγώνα, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η ιστορία της. Ο πολιτισμός και η πρόοδος δε συντελείται από αγέλες υποτακτικών που αναλώνονται σε πύρινους λαϊκίστικους λόγους νουθετώντας τους υπηκόους τους, αλλά από ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους που συνεργάζονται και παράγουν έργο.

Αντί λοιπόν να απαριθμεί η Δημοτική Αρχή τα γνωστά χρόνια προβλήματα της Ικαρίας, τα οποία ελπίζει ότι θα λυθούν μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, καλύτερο θα ήταν να μας πει τι έχει κάνει γι’ αυτά μέχρι τώρα, στον ενάμιση χρόνο της θητείας της. Αν προσπαθεί ακόμη να αφουγκραστεί τα προβλήματα του τόπου και των κατοίκων του, και δυσκολεύεται, μπορούμε να τους παραπέμψουμε στο αναλυτικό πρόγραμμά μας, στο οποίο, εδώ και μια δεκαπενταετία, επεξεργαζόμαστε και επικαιροποιούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το νησί μας.

Ικαρία, 18/2/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΣΠΙ

Ηλίας Γαγλίας

Κώστας Περρής

Παναγιώτης Χούτρας

Σχολιάστε Ελεύθερα