Η Κοινωνία των Δημοτών για την υφαρπαγή των Ιαματικών πηγών από τους Δήμους

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Ικαρίας απέστειλε ο Δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κόχιλας με θέμα τις Ιαματικές πηγές.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ζητεί την σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου πολιτισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση, (Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις)

σχετικά με την υφαρπαγή των Ιαματικών πηγών και των πέριξ χώρου ακτίνας ενός χιλιομέτρου, από τους Δήμους και την ένταξη των σε μια μορφή υπερταμείου, τύπου ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα: Στο προσχέδιο νόμου περνά το καθεστώς διαχείρισης των λουτροπηγών και παράλληλα την δέσμευση των χώρων σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από τις πηγές, σε μια ανώνυμη εταιρεία την ΙΠΕ Α.Ε (Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε) με ποσοστό 80% στο κράτος και 20% στη ΚΕΔΕ, χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες Δήμοι και χωρίς να συμμετέχουν στην εταιρεία.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, παρά το ότι η πλειοψηφία της πρόσκειται στη κυβέρνηση, στο χθεσινό Δ.Σ (19/02/21) δεσμεύτηκε μετά από πρόταση της ΠΕΔ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων, να μην αποδεχτεί την συμμετοχή της στην υπό ίδρυση εταιρεία.

Το αιτιολογικό της υφαρπαγής είναι ότι, οι Δήμοι είναι ανίκανοι να τις αξιοποιήσουν και έτσι χάνεται ένα σημαντικό ποσοστό τουριστικού προϊόντος. Δεν μας λένε όμως ποιοι είναι αυτοί που διαχρονικά απαξίωναν τις ιαματικές πηγές.

Επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ασπάστηκε το κριτικισμό, το 80% του μεριδίου της θα το διαθέσει σίγουρα στα πολυεθνικά κεφάλαια.

Φυσικά τον πλούτο αυτόν δεν τον είχαμε αξιοποιήσει όπως θα θέλαμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι και ούτε είναι αιτία να μας τον πάρουν

Λέμε ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις; Κάτω τα χέρια από την περιουσία του Δήμου, ο πλούτος αυτός ανήκει στον Καριώτικο Λαό και εμείς μαζί με τους Δημότες αυτού του Τόπου θα αγωνιστούμε για να μη ξεπουληθεί.

Καλούμε το ΔΣ του Δήμου να συστρατευτεί με

-Τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας, που ανήκουμε και που ήδη έχει πάρει θέση

-Την ΠΕΔ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Την ΠΕΔ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

-Και με όσους άλλους κινητοποιηθούν, ώστε να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα του Σ.Ν

Επισυνάπτω την απόφαση της ΠΕΔ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ για πληρέστερη ενημέρωση

Ράχες 21/02/2021

Ο Εκπρόσωπος της Παράταξης

Λευτέρης Κόχιλας

Σχολιάστε Ελεύθερα