47 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

Πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της δικτατορίας και την άνοδο του Σαμψών στην εξουσία έρχονται τα πρώτα τουρκικά πολεμικά σκάφη στο νησί, όπου σε λίγες ώρες αρχίζουν και τον βομβαρδισμό.

Ο βομβαρδισμός της Αμμόχωστου το 1974

Η τουρκική επιδρομή κατά της Κύπρου εκδηλώθηκε συγκεκριμένα τα χαράματα της 20ής Ιουλίου 1974 εναντίον στρατιωτικών και άλλων στόχων. η Τουρκία προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων μπήκε στο νησί και εντός τριών ημερών κατέλαβε την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Ήταν η αρχή του κυπριακού δράματος.

Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο εκείνη την περίοδο ήταν ένας στρατός υποτυπωδώς εξοπλισμένος με μέσα, κατάλοιπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πιο αξιόμαχες μονάδες χρησιμοποιήθηκαν στο πραξικόπημα και ήταν εξουθενωμένες. Η μόνη αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη που υπήρχε στην Κύπρο ήταν το ελληνικό απόσπασμα (ΕΛΔΥΚ), που απαριθμούσε 950 άντρες. Όμως, σχεδόν οι μισοί ήταν νέοι στρατιώτες που είχαν αντικατασταθεί στις 18 Ιουλίου, δύο μέρες πριν την εισβολή. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ή σημάδια προδοσίας ή ότι δεν αναμενόταν πολεμική κρίση στην Κύπρο.

Η δυνατότητα πάντως στρατιωτικής αντίδρασης στην τουρκική εισβολή ήταν μηδαμινή. Ο υπολογισμός που είχε κάνει η χούντα, ότι η Τουρκία θα ικανοποιούνταν με την ανατροπή του Μακαρίου και δεν θα εισέβαλε στην Κύπρο, αποδείχθηκε αφελής. Το ίδιο αφελής ήταν και η πεποίθηση του Ιωαννίδη, όπως την είχε μεταφέρει στους συνεργούς του, ότι είχε κάλυψη από τις ΗΠΑ.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή έπεσε η δικτατορία του Ιωαννίδη (κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου) και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου του 1974 ορκίστηκε στην Αθήνα η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 Η Κύπρος όπως έχει χωριστεί μετά το τέλος του Αττιλα 2

Παράλληλα στην Κύπρο τα γεγονότα υποχρέωσαν τον Σαμψών να παραιτηθεί και πρόεδρος να  αναλάβει ο Γλαύκος Κληρίδης. Στις 25 Ιουλίου τελείωνε ο Αττίλας 1 και άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Γεώργιος Μαύρος, Τουράν Γκιουνές, Τζέιμς Κάλαχαν). Δυστυχώς ακολούθησε ο Αττίλας 2 στις 14 Αυγούστου του 1974 και τα γεγονότα που ακολούθησαν οδήγησαν στο κυπριακό ζήτημα στο σήμερα.

Σχολιάστε Ελεύθερα