Χίος: Μυστήριο με την τύχη προσφύγων που έφτασαν στην παραλία της Μονολιάς

Δημοσίευμα τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας της Χίου και ένα βίντεο που δημοσίευσε τουρκικό μέσο ενημέρωσης προκαλούν πολλά ερωτήματα για την τύχη που είχαν πρόσφυγες και μετανάστες που προσέγγισαν με μια μικρή φουσκωτή βάρκα την παραλία της Μονολιάς, στο νησί του βορείου Αιγαίου.

Χίος: Μυστήριο με την τύχη προσφύγων που έφτασαν στην παραλία της Μονολιάς

Την περασμένη Πέμπτη (30/04), σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του astraparis.gr, δεκάδες μάτια είδαν το πρωί μια μικρή φουσκωτή βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, να κινείται μεταξύ Αγίου Αιμιλιανού και Αγίου Γιάννη, στην περιοχή της Καλλιμασιάς Χίου και να βγαίνει στην παραλία της Μονολιάς. Από την βάρκα κατέβηκαν περίπου δέκα άτομα ενώ μεταξύ των επιβαινόντων βρισκόταν και τουλάχιστον ένα μικρό παιδί.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του τοπικού ενημερωτικού σάιτ, λίγη ώρα μετά την αποβίβαση έφτασε στην περιοχή ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και ένα όχημα με δύο λιμενικούς προσεγγίζοντας τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως μάρτυρες του περιστατικού είδαν την υπερπλήρη βάρκα να προσεγγίζει στην ακτή και τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται σε δρομάκια της περιοχής. Κάποιοι άλλοι είδαν τους λιμενικούς να επιχειρούν στο περιστατικό και ένα μέλος του πληρώματος να αποβιβάζεται στην ακτή με βοηθητικό φουσκωτό σκάφος να δένει και να ρυμουλκεί την βάρκα των προσφύγων – μεταναστών προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που το λιμεναρχείο Χίου δηλώνει ότι δεν υπήρξε αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στην παραλία, το Λιμενικό Σώμα κατηγορηματικά αναφέρει πως ουδεμία ενημέρωση είχαν για νέο περιστατικό αφίξεων κατά το τελευταίο πενθήμερο και η αστυνομία Χίου εμφανίζεται να μην έχει επιληφθεί περιστατικού νέων αφίξεων το τελευταίο διάστημα.

Όμως κατά διαβολική σύμπτωση ένα πρόσφατο βίντεο τουρκικού μέσου ενημέρωσης (δημοσιεύτηκε στο FB του καναλιού στις 03/05) φέρεται να καταγράφει την επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού στο νησάκι Πάσπαργος (Μπογκάζ στα τούρκικα) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Μονολιάς. Στο βίντεο, που άγνωστο πώς, έφτασε στο τηλεοπτικό δίκτυο της γειτονικής μας χώρας, φαίνονται τούρκοι λιμενικοί να προσεγγίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στο τούρκικο νησάκι και να τους απομακρύνουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει δια των αρμοδίων υπουργών άμεσα εξηγήσεις. Τόνισε επίσης πως το περιστατικό περιγράφεται «με ικανή τεκμηρίωση και απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί μας, καθώς και η παραπέρα τύχη τους».

«Αν επιβεβαιωθούν οι υπόνοιες που διατυπώνονται στα δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά έκθετη και απολύτως υπεύθυνη για τις συνέπειες των πρακτικών της», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΕΦΣΥΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα