Νεαροί από τους Φούρνους Ικαρίας ύψωσαν σημαία στη νησίδα «Ανθρωποφάγοι»

Την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικροί Ανθρωποφάγοι» φέρεται να ύψωσαν στις 14 Απριλίου τρεις νεαροί από τους Φούρνους.

Οι τρεις νεαροί έφτασαν στη νησίδα την περασμένη Παρασκευή με ιδιωτικό σκάφος.

Στη συνέχεια ύψωσαν τη σημαία στη βραχονησίδα.

Οι μικροί Ανθρωποφάγοι είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.

Η εν λόγω βραχονησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα «αμφισβητούμενα» ελληνικά νησιά και νησίδες.

Οι τρεις νεαροί υποστηρίζουν ότι Βάλανε τις σημαίες για να τιμήσουν τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς από τους Τούρκους.

Ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, ένας από τους τρεις νεαρούς που ανάρτησαν τις ελληνικές σημαίες σε πέντε νησίδες πέριξ των Φούρνων, περιέγραψε πως η κίνησή τους ήταν μία απόφαση που έλαβαν αυθόρμητα. “Ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ” είπε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, και ότι “ανεβάσαμε τις σημαίες και ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του Μπαλταδώρου”.

“Το μήνυμα μας προς τους Τούρκους: ειρήνη σε αυτούς” λέει ο νεαρός. Αναφέρει μάλιστα ότι “δεν έγινε για να προκαλέσουμε τους Τούρκους, άσχετα με το τι έχουν κάνει αυτοί”. Ο Χ. Τσαγαλάς παράλληλα διαχωρίζει την ενέργειά τους από πολιτικά κόμματα και σκοπιμότητες λέγοντας “δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, ούτε Χρυσαυγίτες είμαστε, ούτε κόμματα”.

Σε ό,τι αφορά σε όσα ακούστηκαν πως η ενέργειά τους αυτή μπορεί να βλάψει ακόμη και τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται για 48 μέρες όμηροι στα χέρια των Τούρκων στην Αδριανούπολη ο νεαρός λέει ότι οι τρεις τους δηλώνουν πρόθυμοι ακόμη και να πάνε στη θέση τους.

Η απάντηση της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Τουρκικών εφημεριδών η Τουρκική ακτοφυλακή μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατέβασε τις σημαίες από τα τρία νησιά, όμως όπως διαβεβαίωσε το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ αυτή η ενέργεια αποτελεί απλά ένα μύθευμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε μετά το περιστατικό ιδιαίτερα προσεκτικός. Οι δηλώσεις του ήταν οι εξής:

Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Κυβερνητικό στέλεχος με αρμοδιότητα επιχειρεί τη δική του «πινελιά» στην προσεκτική διάψευση, επισημαίνοντας τη διαρροή από το Πεντάγωνο ότι «τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφηκε παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου ή πλοίου του τουρκικού Λιμενικού». Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η παρουσία ιδιωτικού σκάφους («φουσκωτού»), με ή χωρίς κομάντος…

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι, σε αντίθεση με τα Ίμια, στο φερόμενο περιστατικό οι Τούρκοι δεν ανέβασαν τουρκική σημαία, κίνηση που δεν υποτιμάται -εάν, βεβαίως, έγινε το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται σε κάθε τόνο ότι «εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από θερμόαιμους πατριώτες και δημάρχους», οι οποίοι, έστω και εν αγνοία τους, παίζουν το παιχνίδι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Δήμαρχος Φούρνων για το περιστατικό 

Η σημαία κυματίζει, δήλωσε ο Γιάννης Μαρούσης ο οποίος μετέβη στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Τις δηλώσεις Γιλντιρίμ για την επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής και το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» διαψεύδει ο δήμαρχος των Φούρνων, Γιάννης Μαρούσης.

Σε επικοινωνία της naftemporiki.gr με τον δήμαρχο Φούρνων, o κ Μαρούσης επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος είχε ενημερωθεί μέσω social media για το συμβάν.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα.

Η διερεύνηση του περιστατικού συνεχίζεται

Επικοινωνιακή προσπάθεια της Τουρκίας για εσωτερική κατανάλωση, δεδομένου ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, διαβεβαιώνει με στοιχεία ότι στην περιοχή δεν υπήρξε η παραμικρή τουρκική δραστηριότητα, ιδιαίτερα πέριξ ή κοντά στις βραχονησίδες, Ανθρωποφάγος, στο σύμπλεγμα των Φούρνων της Ικαρίας.

Το ελληνικό Πεντάγωνο μάλιστα, διαψεύδει και οποιαδήποτε επικοινωνία με την Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει ότι ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές πως κατέβασαν Τούρκοι την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα διεξάγει ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κίνηση. Μέχρι τώρα, δεν έχει διαπιστωθεί τίποτα. Στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος υπάρχουν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και το πλωτό ανοιχτής θάλασσας 060.

Οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ

Στο Αιγαίο υπάρχουν περιστασιακές ενέργειες που ανεβάζουν την ένταση. Παρατηρούμε την αύξηση αυτών των παραβάσεων. Κυρίως σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται ενέργειες παρόμοιες με τα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια), πάλι ανοιχτά του Ντιντίμ, όπου έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί σε μη κατοικημένη βραχονησίδα ελληνική σημαία. Η ακτοφυλακή μας παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες κατέβασε τη σημαία από εκεί.

Η ιστορία του Ανθρωποφάγου

Ο Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρώ είναι νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Μαζί με τη γειτονική βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς ή Κεδρό αναφέρονται ως Ανθρωποφάγος και απέχουν 1,5 μίλι ανατολικά του ακρωτηρίου Αγριδιό των Φούρνων.

Η έκτασή του είναι 0,545 τ.χλμ. και γεωλογικά, όπως όλο το σύμπλεγμα των νησιών, ανήκει στην Κυκλαδίτικη ενότητα. Από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Calonectris diomedea, Falco eleonorae, Falco naumanni, Larus audouinii και Puffinus yelkouan. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, ανήκουν στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 δεν κατοικείται.Categories: ΦΟΥΡΝΟΙ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: