Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο

Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο Navtex στις 4 Μαΐου με τις οποίες εγκαλεί την Ελλάδα επειδή έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Τουρκία – Ελλάδα: Αμφισβητούν το δικαίωμα για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο

Οι ασκήσεις στην Ικαρία στις 7 Μαΐου και στη Λέσβο στις 5 και Mαΐου, που έχουν προαναγγελθεί από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, θα γίνουν κανονικά. Κανονικά βεβαίως θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρο το Αιγαίο και με ανάπτυξη όλου του Ελληνικού Στόλου. Αντιθέτως, η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

tourkia-navtex
Η Navtex των τούρκων

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα με παρόμοιες Νavtex oι Τούρκοι ισχυρίζονταν και τότε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Ανατολικού Αιγαίου». Τότε η χώρα μας επρόκειτο να κάνει ασκήσεις Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Σαμοθράκη και Λέσβο. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με κάθε ευκαιρία κάνει λόγο για ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι διατυπωμένος στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ από την μεριά του απαντά ότι «η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο».

pagenews.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα