Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης

Σε ηλικία 80 ετών και μετά από πολυετή μάχη με σοβαρή ασθένεια, «έφυγε» από τη ζωή ο Σταύρος Σκοπελίτης που διετέλεσε επί 13 χρόνια βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ από το 1999 – 2012. Σεμνός αγωνιστής πρωτοστάτησε στους αγώνες του αγροτικού και εργατικού κινήματος.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, “με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο που ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του υπερασπιζόμενος, από τα πιο διαφορετικά μετερίζια, τα δίκαια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τα δίκαια του λαού της Λέσβου. Αυτή η ζωή του συντρόφου Σταύρου είναι ένα πανεπιστήμιο για όλους εμάς που μένουμε πίσω και που υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τους αγώνες του.

Τα νιάτα του; Γεμάτα από αγώνες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ολόρθος στις αναμετρήσεις με τις δυνάμεις καταστολής, πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών. Δεν «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» εκείνης της περιόδου, γνωρίζοντας και ταυτόχρονα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που είχε η πολιτική του δραστηριότητα σε κείνον και την οικογένειά του.

Πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους νεολαίους, στη δημιουργία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πέρασε αλύγιστος όλες τις διώξεις εκείνης της εποχής και μετά τη μεταπολίτευση συνέχισε να παρέχει τις υπηρεσίες του στο κίνημα από άλλα μετερίζια. Στη νεολαία της Αθήνας από τη θέση του μέλους του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ και του Γραφείου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ. Στους εργαζόμενους της πρωτεύουσας από τη θέση του μέλους του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Στη Λέσβο αναλαμβάνει αρκετές χρεώσεις μέχρι το 1978, όπου εκλέγεται γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Από αυτή τη θέση στα επόμενα 10 χρόνια βάζει τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη της οργάνωσης της Λέσβου του Κόμματος. Τη δεκαετία του ’90 δραστηριοποιείται στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στο νησί ενώ και το πέρασμά του από το δήμο Μυτιλήνης στη θέση αντιδημάρχου έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του.

Σε όλες τις δύσκολες εσωκομματικές καταστάσεις, όπως το 1968 αλλά και το ’89- ’91, όπου το κόμμα μας έδινε τη μάχη με τον οπορτουνισμό, ο σύντροφος Σταύρος με τη στάση και τη δράση του υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ και έβαλε πλάτη για την γρήγορη επούλωση των πληγών που είχαν αφήσει στο κομματικό σώμα αυτές οι μάχες”.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Σταύρο Σκοπελίτη, “ο οποίος υπήρξε για χρόνια στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ στο νησί της Λέσβου. Ο σύντροφος Σταύρος υπήρξε σεμνός αγωνιστής και αφοσιωμένος κομμουνιστής με ισχυρούς δεσμούς με τον λαϊκό και αγροτικό κόσμο του νησιού του, ιδιαίτερα με τις οικογένειες των αγωνιστών της Λέσβου. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του”.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του Σταύρου Σκοπελίτη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε αγωνιστής κομμουνιστής και εκπροσώπησε με πάθος τους νησιώτες από την θέση του Βουλευτή για 13 συναπτά έτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και στην πολιτική οικογένεια του εκλιπόντος τέως Βουλευτή Ν. Λέσβου, Σταύρου Σκοπελίτη, ο οποίος υπήρξε ένας αξιοπρεπής πολιτικός άνδρας που τίμησε επάξια τον τόπο του. Ο Δήμαρχος εύχεται στην οικογένεια του εκλιπόντος κουράγιο και δύναμη για την απώλεια τους.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα