Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επικήρυξε τους δολοφόνους του 27χρονου δημοσιογράφου με 1 εκατ. ευρώ

Μετά τη σοκαριστική δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Γιαν Κιούτσιακ και της συντρόφου του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο την Τρίτη ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ σε όποιον γνωρίζει κάτι σχετικά με το συμβάν. Μάλιστα, ο Φίτσο φωτογραφήθηκε με τα χρήματα, τα οποία είχε παραταγμένα σε ένα τραπέζι δίπλα του.

Θα πρέπει να πούμε ότι γενικά στη χώρα αυτή υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, οπότε το περιστατικό αυτής της δολοφονίας συντάραξε αυτή τη μικρή χώρα της Κεντρική Ευρώπης. Αυτό που μας εξήγησαν Σλοβάκοι πολίτες είναι ότι δολοφονία με πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν να δουν από την εποχή της Βελούδινης επανάστασης στις αρχές της δεκαετίας του 90. Αρκετές εφημερίδες της Σλοβακίας σήμερα δημοσίευσαν το τελευταίο άρθρο του Kuciak, με το οποίο συσχέτιζε την ιταλική μαφία με πολιτική διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Στο άρθρο, το οποίο δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει, ο άτυχος 27χρονος ισχυρίστηκε ότι επιχειρηματίες στην ανατολική Σλοβακία με συνδέσμους με την περιβόητη μαφία Ndrangheta της Καλαβρίας, καταχρώνται τα ταμεία της ΕΕ. Μάλιστα έδωσε και ένα διάγραμμα το οποίο έχει μπει στο μέσο που εργαζόταν ο δημοσιογράφος αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα διαπιστώσαμε ότι έχει τοιχοκολληθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας εκτός βέβαια από την επικήρυξη αναφέρθηκε και στην συσχέτιση του με το περιστατικό:

Μην συσχετίζετε αθώους ανθρώπους, χωρίς αποδείξεις, με μια διπλή ανθρωποκτονία. Ξεπερνά τα όρια και δεν είναι πια αστείο

Ο Fico με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκμεταλλεύτηκε το συμβάν για να κατηγορήσει μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δήλωσε ακόμα ότι θα συναντηθεί με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας για να τους διαβεβαιώσει ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι κοινή μας προτεραιότητα και είναι εξαιρετικά σημαντική για την κυβέρνησή μου.

Από την πλευρά της η αστυνομία της Σλοβακίας ανακοίνωσε πως έχει ανακρίνει 20 άτομα από τη Δευτέρα, ενώ έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Τσεχίας και της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της αστυνομίας, Tibor Gaspar, αποκάλυψε ακόμα πως η Europol προσφέρθηκε να βοηθήσει με την έρευνα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «πιθανότατα» η δουλειά του άτυχου δημοσιογράφου, ενώ προειδοποίησε τους υπόλοιπους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύουν.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας Μάρεκ Μάνταριτς, σύμμαχος επί σειρά ετών του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, παραιτήθηκε σήμερα μετά την δολοφονία του νεαρού δημοσιογράφου που συγκλόνισε τη χώρα. «Για να το θέσω απλά, δεν μπορώ ως υπουργός Πολιτισμού να δεχτώ ότι ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη διάρκεια της δικής μου θητείας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μάνταριτς σε συνέντευξη Τύπου στην τηλεόραση.Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: