Δολοφονία Σλοβάκου δημοσιογράφου

Σλοβάκος δημοσιογράφος που ερευνούσε για φορολογική απάτη επιχειρηματιών που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα της χώρας δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο, μετέδωσε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Dennik N, επικαλούμενος το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ εργαζόταν σε ηλεκτρονικό μέσο της Χώρας (www.aktuality.sk). Ο 27χρονος δημοσιογράφος, που είχε διακριθεί στην ερευνητική δημοσιογραφία αποκαλύπτοντας υποθέσεις διαφθοράς και ρουσφετολογίας, βρέθηκε νεκρός μαζί με την συνομήλικη σύντροφό του Μαρτίνα Κουσνίροβα στο σπίτι του στην Βέλκα Μάτσα, που βρίσκεται σε απόσταση 65 χλμ από την Μπρατισλάβα, την Κυριακή, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Η αστυνομία πήγε στο σπίτι του δημοσιογράφου την Κυριακή όταν ειδοποιήθηκε από την μητέρα της Κουσνίροβα, η οποία δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη της. Η υπόθεση αυτή θα ερευνηθεί από την αστυνομία ως διπλή ανθρωποκτονία, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας, ενώ διευκρίνισε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε κάποια στιγμή μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής. Ο Κούτσιακ είχε αποκαλύψει υποθέσεις για φορολογική απάτη που διέπραξαν επιχειρηματίες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα τη Σλοβακίας, αλλά και άλλους πολιτικούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία δεν έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή. Η αστυνομία αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα. Υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι η δολοφονία του συνδέεται με την έρευνά του, ανακοίνωσε ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer.

Το τελευταίο δημοσίευμα του Κούτσιακ στο Aktuality.sk στις 9 Φεβρουαρίου αφορούσε τις υποψίες για φορολογική απάτη σε σχέση με πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στην Μπρατισλάβα.

Η υπόθεση αυτή γύρω από το συγκρότημα διαμερισμάτων προκάλεσε διαμαρτυρίες πέρυσι με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με τον κτηματομεσίτη Λάντισλαβ Μπάστερνακ, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για πιθανή φορολογική απάτη. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή.

«Αν το έγκλημα αυτό συνιστά μια προσπάθεια να αποτραπεί ένας ανεξάρτητος εκδότης όπως ο Ringier Axel Springer Slovakia να αποκαλύψει οποιεσδήποτε παραβάσεις, θα το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία να είμαστε ακόμη πιο ευσυνείδητοι και συνεπείς στην εκπλήρωση της δημοσιογραφικής μας αποστολής», αναφέρει ο Axel Springer σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους Ringier AG, Ringier Axel Springer Slovakia και Ringier Axel Springer Media AG.

Ο όμιλος καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας ότι θα υποστηρίξει τις Σλοβακικές αρχές στις προσπάθειές τους να αναγνωρίσουν τους δολοφόνους.

Η οικονομία της Σλοβακίας άνθισε και το βιοτικό της επίπεδο αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2004, αλλά πολλοί Σλοβάκοι δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν έχει καταφέρει ακόμη να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμωρία της δωροδοκίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα