Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος τραγουδιστής, που συνέδεσε το όνομά του με σπουδαίες ερμηνείες δεκάδων δημιουργών. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι με τη φωνή του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.

Ο σπουδαίος και αγαπητός ερμηνευτής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του όμως ήταν ταλαιπωρημένη.Είχε τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.Ήταν ανέκαθεν και σταθερά ενταγμένος στην ανανεωτική Αριστερά αν και σε ένα αποχαιρετιστήριο αυτά έχουν ελάχιστη σημασία.

Η ζωή του

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στην Καισιαριανή ατις 3 Αυγούστου του 1940 ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης από μικρή ηλικία για βιοποριστικούς λόγους. Η συνάντησή του όμως το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη άλλαξε την πορεία της ζωής του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης και της Αμερικής και να ερμηνεύει στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμήνευσε επίσης τραγούδια του Μάριου Τόκα, του Τάκη Μουσαφίρη και του Αργύρη Κουνάδη. Συνεργάστηκε με την Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο του Δήμου Μούτση “Συνοικισμός Α”, που κυκλοφόρησε το 1972 και με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου “Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, που κυκλοφόρησε το 1979.

Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967, έφυγε στο εξωτερικό μαζί με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης

«Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής.

Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάνος Σκουρολιάκος: Καλό σου ταξίδι Αντώνη

«Ο καλλιτέχνης που ταξίδεψε στα πέρατα της γης για να τραγουδήσει τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων, το παιδί από την Καισαριανή, ο ερμηνευτής των επιτυχιών, η ερωτική φωνή μιας ολόκληρης γενιάς, ο αγαπητός φίλος, ο Αντώνης Καλογιάννης δεν είναι πια μαζί μας.

Καλό σου ταξίδι Αντώνη» αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρολιάκος.

Λίνα Μενδώνη: Δημοφιλής καλλιτέχνης και ευγενής άνθρωπος

«Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το «ελαφρύ», ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του» επισημαίνει.

Μίκης Θεοδωράκης για Καλογιάννη: Είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη έδωσε στη δημοσιότητα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ολόκληρο το μήνυμα:

«Για τον Αντώνη Καλογιάννη
11.02.2021

Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.

Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…

Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!

Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.

Αθήνα, 11.2.2021

Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Νίκος Παππάς για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη (tweet)

Ο βάρδος των τραγουδιών του αγώνα, αλλά και των καθημερινών στιγμών και αισθημάτων του λαού μας. Το παιδί από την Καισαριανή μας που με τη φωνή του ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Ο Αντώνης Καλογιάννης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Σχολιάστε Ελεύθερα