Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας θέλει να εκφράσει την αντίθεσή της για το απίστευτο επικοινωνιακό παιχνίδι που επιχειρήθηκε να στηθεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί μας, καθώς και για τον προκλητικό τρόπο που δεκάδες πολιτικοί, γραφειοκράτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της χώρας, για να συμμετάσχουν σε ένα κακόγουστο σόου την ώρα που όλη η χώρα στενάζει από την πανδημία και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα της καραντίνας.

Δε θα μπορούσαμε ποτέ να γίνουμε μέρος αυτής της φιέστας ούτε και χειροκροτητές του επικεφαλής μιας από τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Γι’ αυτό συμπορευτήκαμε, διαδηλώσαμε και καταγγείλαμε μαζί με συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων, και κυρίως με αυτό του νοσοκομείου, που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για την υποχρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, αλλά και γενικότερα εναντίον μιας κυβέρνησης που νομοθετεί με ταχύτατους ρυθμούς την κατάργηση όποιου δημοκρατικού δικαιώματος έχει απομείνει, ενώ θέλει να κρατήσει με κάθε τρόπο τον κόσμο εκτός πολιτικής διαμαρτυρίας, μέσα στο φόβο και την καταστολή.

Η αποχώρηση του κ. πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Φύτεμα Ικαρίας (6/2/2021) (φωτογραφία Wim De Weerdt)

Για όσους βιάστηκαν να μας καταλογίσουν ότι μόνο διαμαρτυρόμαστε και δεν έχουμε κάτι να προτείνουμε απαντάμε ότι :

Δεν περιμένουμε τον όποιο πρωθυπουργό να έρθει βόλτα στον τόπο μας, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αυτές και οι θέσεις μας είναι καταγραμμένες στα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, με εισηγήσεις, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, υπομνήματα σε φορείς της δημόσιας διοίκησης, ακόμα και για τα πιο καυτά προβλήματα του τόπου, που άλλοι, και ειδικά η δημοτική αρχή δεν τολμούν να αγγίξουν. Η συμμετοχή μας σε κάθε οργανωμένη και ουσιαστική διαδικασία εντοπισμού και επίλυσης προβλημάτων είναι δεδομένη.

Διαμαρτυρία έξω από νοσκομείο Ικαρίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία και στους Φούρνους στις 6/2/2021 (Φωτογραφία Γ. Βιτσαράς)

Σε μια ευνομούμενη και οργανωμένη πολιτεία που έχει θεσμούς και διαρκείς διαδικασίες καταγραφής και αντιμετώπισης προβλημάτων περιττεύει η επίσκεψη ενός πρωθυπουργού-μεσσία, για να δώσει υποσχέσεις ότι θα επιληφθεί προσωπικά των θεμάτων. Κάτι τέτοιο παραπέμπει σε προσωποπαγή καθεστώτα με έλλειμμα δημοκρατίας, που θυμίζουν άλλες εποχές και πολιτικές νοοτροπίες. Η κεντρική εξουσία πρέπει να έχει δίαυλους επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ζητήματα να λύνονται με συνεχή και επίμονο διάλογο από τον οποίο δεν θα λείψουν και οι αντιπαραθέσεις.

Γιατί αυτές είναι στοιχείο της δημοκρατίας και δε συνιστούν «ακρότητες», ούτε μπορούν να χαρακτηρίζονται ως «a priori αντιπαραθετική διάθεση» όπως η Δημοτική Αρχή τα χαρακτηρίζει στο δελτίο τύπου της.

Όσο για το γεύμα των παραγόντων, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της κακοστημένης “γιορτής” που επιβεβαίωσε τη σοφή λαϊκή ρήση “δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτης.”

One thought on “Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Σχολιάστε Ελεύθερα