Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που αναμένονται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας, προβλέπεται το κλείσιμο όλων των σχολείων, του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Το καθολικό lockdown αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη και βέβαια προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Εικόνα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να συγκληθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία και θα εισηγηθεί επακριβώς τα μέτρα του καθολικού lockdown που πλέον, θεωρείται μονόδρομος σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαρρέονται. Οι πληροφορίες κάνουν μάλιστα λόγο για τρομακτική έκρηξη του κορωνοϊού στην Αττική με τον αριθμό να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 1.700 κρούσματα.Προφανώς βέβαια θα τα δούμε όλα από το επίσημο δελτίο του ΕΟΔΥ.

Από τι φαίνεται τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν πάντως εντός της ημέρας, με πρώτη ημέρα εφαρμογής την Πέμπτη. Ο Βασίλης Κικίλιας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες ότι η Αττική δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέα πιο σκληρά απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έκρηξης του κορωνοϊού.

Δείτε την συνέντευξη του υπουργού στο open

Ποιά είναι τα στοιχεία που οδηγούν στα σκληρά μέτρα?

Τρία είναι από τι φαίνεται τα στοιχεία που ανησυχούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. Το πρώτο είναι η συνεχιζόμενη, παρά τα μέτρα, αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα μισά να εντοπίζονται σταθερά όλο αυτό το διάστημα στην Αττική όπου ζει και ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Το δεύτερο είναι το πολύ υψηλό ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της Αττικής και το οποίο παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα αύξηση άνω των 205% σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται από το ερευνητικό εργαστήριο του καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Νίκο Θωμαΐδη, όπου η συγκέντρωση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά.

Και το τρίτο και μάλλον και πιο ανησυχητικό είναι η πίεση που έχουν αρχίσει να δέχονται τα νοσοκομεία. Ήδη παρατηρείται μια μικρή προς το παρόν αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και μεγάλη αύξηση στην εισαγωγή ασθενών με κορωνοϊού σε απλές κλίνες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με ανακοίνωσή του να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τα επερχόμενα μέτρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θεωρεί ανεκδιήγητο το γεγονός πως αντί η επιτροπή λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί μέτρα στον αρμόδιο υπουργό, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται μέτρα στην επιτροπή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση. Σήμερα ακούσαμε τον Υπουργό Υγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στους επιστήμονες σκληρό λοκντάουν και ότι τα σχολεία αποτελούν τελικά εστίες μετάδοσης του κορονοϊού και μεταφοράς του μέσα στα σπίτια. Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του άφηνε αιχμές για τον κ. Κικίλια και την προαναγγελία λοκντάουν, ενώ η κα Κεραμέως παρά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων σε σχολεία, αρνείται πως ευθύνεται το άνοιγμά τους με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και χωρίς προληπτικά τεστ.

Η κυβέρνηση τα έχει πλήρως χαμένα, βυθίζεται στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, αγνοεί τους ειδικούς και για πολλοστή φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ σε δημόσια τοποθέτησή του ζητάει από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών δηλώνοντας ότι «Η ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω της ΟΕΝΓΕ, στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να απειλεί, να φοβερίζει και τελικά να επιβάλει στον λαό νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ας κάνει επιτέλους τα αυτονόητα, αυτά που απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τους οποίους όχι μόνο αγνοεί, αλλά επιχειρεί και να τους τους φιμώσει!

Κανένα σκληρό lockdown δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, καθώς και τη θωράκιση όλου του πληθυσμού με γρήγορες διαδικασίες εμβολιασμού, θέτοντας στη διάθεση της χώρας όλα τα εμβόλια που υπάρχουν διεθνώς».

Η ΟΕΝΓΕ, που αναφέρεται ο ΓΓ του ΚΚΕ, σημειώνει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (7/2/2021) ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων είναι ίδιος κατ’ ελάχιστο με τον αντίστοιχο αριθμό την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, δηλαδή πριν την έξαρση της πανδημίας το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική υπερδιπλασιάστηκε τις τελευταίες 14 ημέρες. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που μετρείται στα λύματα της Ψυττάλειας.

Υπογραμμίζει ότι όλα αυτά γίνονται γιατί «στην Αττική υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και πυκνότητα πληθυσμού, καθώς και μεγάλη συγκέντρωση χώρων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή τους προς και από την εργασία τους. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Παραμένουν ακόμα και τώρα ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19», «στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας», «τα νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό».

Σημειώνει ότι «αντί για καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο ιός, εφαρμόζονται περιοδικά οριζόντια τυφλά περιοριστικά μέτρα, που τελικά το τίμημα το πληρώνει για μία ακόμη φορά ο λαός. Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίθουν από αντιφάσεις (κάποια από αυτά πρώτα εξαγγέλλονται και μετά ανακαλούνται), ενώ άλλα στερούνται οποιασδήποτε υγειονομικής λογικής. Μέτρα που σε κάθε περίπτωση αφήνουν έξω από το κάδρο τις βασικές εστίες διασποράς του ιού όπως τα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, super market) στους οποίους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας καταπατώνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκρύπτονται τα κρούσματα, απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας».

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι άμεσα πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες Υγείας, στις σχολικές μονάδες, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα συλλογικά τους όργανα η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις-μέλη της από την πρώτη στιγμή με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας προειδοποιούσαμε για τη γύμνια του ΕΣΥ, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει, ωστόσο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με την Ομοσπονδία, αλλά «ακολουθεί μία διαρκή τακτική διάψευσης κάθε επισήμανσής μας, συκοφάντησης και στοχοποίησης των υγειονομικών».

«Έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να “καταδεχτεί” επιτέλους να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας και να ακούσει τις επισημάνσεις και τα αιτήματά τους»

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δρα ως περιφερόμενος θίασος

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι την ώρα που ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα προτείνει σκληρό lockdown, η υπουργός Παιδείας συνεχίζει να μην βλέπει πρόβλημα στα σχολεία.

Οφείλουν να σοβαρευτούν. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν επιτρέπεται να ενεργεί η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος. Περιμένουμε σοβαρές, τεκμηριωμένες, αποτελεσματικές αποφάσεις. Επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Δεν έφθανε που η Κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της δίχασε τους επιστήμονες, και προχώρησε σε προβληματικά μέτρα, αλλά επιπλέον με τις παλινωδίες και τους αυτοσχεδιασμούς της το Σαββατοκύριακο δημιούργησε περισσότερη ανασφάλεια στους πολίτες.

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως θα προτείνει στους επιστήμονες (το είδαμε και αυτό) σκληρό lockdown και πως τα σχολεία αποτελούν εστίες διασποράς του ιού, αδειάζοντας έτσι την Υπουργό Παιδείας που συνεχίζει να μη «βλέπει» τον συνωστισμό στις τάξεις. Αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης που άλλα έλεγε την ίδια ώρα σε μέσα ενημέρωσης.

Οφείλουν να σοβαρευτούν. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν επιτρέπεται να ενεργεί η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος. Περιμένουμε σοβαρές, τεκμηριωμένες, αποτελεσματικές αποφάσεις. Επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες τουCategories: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tags: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19.30: Ανακοινώνει το Lockdown – ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: