Ενίσχυση της αναδυόμενης “Μπλε Οικονομίας”

Γράφει ο Σταύρος Ραντάς, Ιατρός

Η οικονομική ανάπτυξη γύρω από τις θαλάσσιες περιοχές βασισμένη σε αειφόρο παραγωγή, η μεταφορά με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η υψηλή ποιότητα προϊόντων (ειδικά διατροφής) και η ορθολογική, ποιοτική κατανάλωση ονομάζεται σήμερα “Μπλε Οικονομία”.

Η χώρα είναι στρατηγικά στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης που συνάδει με τους παγκόσμιους οικολογικούς στόχους του Παρισιού το 2017, τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και της Ελλάδας.

Κατά την αντίληψη μας οι απαιτούμενες στρατηγικές δράσεις συμπεριλαμβάνουν:

 1. Ενίσχυση της αειφόρου παραγωγής, της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της τυποποίησης των αγροτικών, αλιευτικών και τοπικών γενικά προϊόντων με την εκπαίδευση των παραγωγών και την παροχή συμβουλών σε πρωτογενείς και μεταποιητικές μικρές μονάδες.
 2. Μεταφορά προϊόντων και τουριστών με τη δύναμη του ανέμου ιστιοπλοϊκά.
 3. Ενίσχυση των επενδύσεων που διευκολύνουν τους άμεσα ανωτέρω στοχους.
 4. Προώθηση των οικολογικών, παραδοσιακών προϊόντων προς τους οικολόγους καταναλωτές (στην πλειοψηφία τουρίστες) σε άλλα νησιά το καλοκαίρι.
 5. Προώθηση των προϊόντων των νησιών στις οικολογικές αγορές της Ευρώπης ιστιοπλοϊκά με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
 6. Άνοιγμα των αγορών προϊόντων που ήδη μεταφέρονται ιστιοπλοϊκά και για τα ελληνικά προϊόντα.
 7. Ενίσχυση των επενδύσεων σε ηλεκτροκίνηση και υδρογονοκίνηση των μεταφορικών ιστιοπλοϊκών για την αειφόρο διακίνηση προϊόντων τόσο ανάμεσα στα νησιά όσο και στις παράλιες περιοχές.
 8. Προώθηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και της “Μπλε Οικονομίας” με την παρουσίαση προϊόντων μεταφερόμενων ιστιοπλοϊκά και με ηλεκτρική κίνηση σε εκθέσεις στις αγορές της Ευρώπης.
 9. Δημιουργία εμπορικών δικτύων διάθεσης Ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, περιορισμένης παραγωγής, μεγάλης ποικιλίας και υψηλής αναγνώρισης στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης και παγκόσμια.

Αποτύπωση αναγκών και μέσα εξυπηρέτησης

Σημείο 1. Πέραν της μεγάλης, συχνά άναρχης και οικολογικά επιζήμιας ανάπτυξης του τουρισμού η παραγωγική εξέλιξη των νησιών και των παράλιων περιοχών έχει υποχωρήσει επί δεκαετίες, ειδικά δε η αγροτική και αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά έως εξαφανιστεί. Παραδείγματα η εγκατάλειψη των καλλιεργειών σε “πεζούλες” σε όλα σχεδόν τα νησιά, η μείωση της παραγωγής των εσπεριδοειδών στη βόρεια Χίο, των αμπελώνων σε Σκύρο και Σκόπελο που ήταν ιστορικά μεγάλα οινοποιητικά κέντρα, της ντομάτας στη Σαντορίνη, των αμυγδάλων και των “βασιλικών” βελανιδιών στην Κέα κλπ. Υπάρχουν όμως και ενθαρρυντικά δείγματα αναβίωσης παραδοσιακών καλλιεργειών και προϊόντων όπως ο Πράμνιος οίνος στην Ικαρία, τα στεγνά δαμάσκηνα στη Σκόπελο, τα οινοποιεία στη Σύρο, το αλεύρι και τα προϊόντα βελανιδιού στην Κέα, τα χειροποίητα αρτοσκευάσματα στην Τήνο, την Αστυπάλαια και την Κάλυμνο, τα παστά και τα καπνιστά ψάρια στην Κάλυμνο, τα τυροκομικά στη Λήμνο κ.α. Η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ενίσχυση τους σε απαιτούμενες επενδύσεις και η εκπαίδευση τους σε τομείς βελτίωσης παραγωγής, βελτίωσης παραγωγικότητας, αειφόρου εκμετάλλευσης, τυποποίησης προϊόντων και ελκυστικής παρουσίασης είναι εμφανής στην Κοιν.Σ.Επ. ΙΣΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ που από το 2017 διευκολύνει τη μεταφορά και την προώθηση νησιωτικών προϊόντων με ιστιοπλοϊκά σκάφη για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακος. Ενώ συναντήσαμε και συνεργαζόμαστε σε συνεχή βάση με παραγωγούς που έχουν επιτυχία στην διείσδυση τους στην αγορά, συναντάμε πολύ περισσότερους παραγωγούς που αδυνατούν να ξεκινήσουν παραγωγή, να ξεπεράσουν το τοπικό μοντέλο περιορισμένης ανάπτυξης, να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και να τα πουλήσουν σε ευρύτερες αγορές.

Σημεία 2, 3, 4, 5, 6  Η μεταφορά προϊόντων ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου είναι προβληματική, σε πολλές περιπτώσεις, όπου η κίνηση των οχηματαγωγών, που είναι η βασική σύνδεση των νησιών σήμερα που έχουν εκλείψει τα παλιά “ποσταλια”, γίνεται με κέντρο σχεδόν αποκλειστικά τον Πειραιά. Μία αποστολή από την Τήνο στην Σαντορίνη ή από την Άνδρο στην Πάτμο γίνεται μόνο σε δύο φάσεις μέσω Πειραιά. Η Σκύρος που έκανε διεθνείς εξαγωγές στο παρελθόν μέσω σύνδεσης με την Χίο είναι σήμερα τελείως αποκομμένη από το παλιό της διαμετακομιστικό κέντρο. Η χρησιμοποίηση του ανέμου ως ανανεώσιμη ενέργεια για  μεταφορικα μέσα μικρής έως μεσαίας ικανότητας που είναι τα ιστιοπλοϊκά, έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την εμπορική σύνδεση ανάμεσα στα νησιά. Ταυτόχρονα μπορεί να μετατρέψει την σημερινή οικολογική επιβάρυνση του ανεξέλεγκτου τουρισμού σε μέσο χρηματοδότησης της αειφόρου σύνδεσης ανάμεσα στα νησιά καθώς και  την ηπειρωτική Ελλάδα με οικολογικά ελκυστική χροιά. Περαιτέρω, οι αγορές της Ευρώπης σήμερα απορροφούν διαρκώς αυξανόμενες ποσότητες οικολογικών προϊόντων,  και συγκεκριμένα μεταφερόμενων με τον άνεμο, που  διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Σημείο 7. Η μετατροπή των εμπορικών πλοίων για τη μείωση της μόλυνσης που δημιουργούν, απαιτεί την μετατροπή τους ώστε να χρησιμοποιούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ανανεώσιμη ενέργεια. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την διασύνδεση των νησιών χρειάζεται να μετατρέψουν την μηχανική τους κίνηση στα λιμάνια ή για μανούβρες,  από πετρέλαιο σε ηλεκτρική κίνηση με μπαταρίες ή με υδρογόνο ώστε να αποκτήσουν πλήρη αυτοδυναμία για μεγάλες διαδρομές.

Σημεία 8, 9. Η παραγωγή των νησιών χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή ποικιλία προϊόντων πολύ υψηλής γαστρονομικής αξίας που όμως δεν μπορεί να βρει την αγοραστική δύναμη που απαιτείται για την πλήρη απορρόφηση της στη μικρή αγορά της Ελλάδας. Παραδείγματα προϊόντων υψηλής ποιότητας υπάρχουν πολλά, που μένουν αδιάθετα και ξεπουλιούνται σε χαμηλές τιμές. Πρώτο το ελαιόλαδο, ειδικά της παραγωγής 2019 που πλεονάζει, αλλά και το μέλι, τα βότανα , το τυρί, το κρασί κ.α. για τα οποία η σωστή εμπορική προώθηση στις αγορές της Ευρώπης και παγκόσμια θα έλυνε το πρόβλημα διάθεσης και θα αύξανε σημαντικά την τιμή πώλησης για προϊόντα ποιότητας. Η Κοιν.Σ.Επ ΙΣΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ έχει συμμετάσχει με επιτυχία στην εξαγωγή ελαιολάδου, κρασιού, μελιού και άλλων προϊόντων που πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές στις αγορές της Ελβετίας, Ιταλίας, Γαλλιας αξιοποιώντας τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει και την προβολή της αειφόρου μεταφοράς με τη δύναμη του ανέμου. Το άνοιγμα των αγορών για προϊόντα ποιότητας που έχει ήδη πετύχει η Ιταλία με τα καταστήματα ITALY είναι επιβεβαίωση ότι υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα για τα Ελληνικά προϊόντα.

Μέτρα που απαιτούνται για ολοκληρωμένη δράση στήριξης

 1. Ολοκληρωμένη ανάλυση και βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού.

α. Συστηματική καταγραφή όλων των παραγωγών προϊόντων ποιότητος σε κάθε νησί: βιολογικών, εκλεκτών ποικιλιών, παραδοσιακών, καινοτομικών καθώς και την ανάλυση της ικανότητας παραγωγής και διάθεσης σε φορείς των άλλων νησιών,  της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Aegean Cargo Sailing, με τα περιορισμένα μέσα που ήταν διαθέσιμα, έχουν καταγραφεί περί τους 50 παραγωγούς στα νησιά του Αιγαίου και σε παράκτιες περιοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους στην  παραγωγική, εμπορική, διαφημιστική και εξαγωγική ικανότητας. Πχ. η έλαιο-παραγωγική Μάρκου στη Σάμο έχει μεγάλη παραγωγική ικανότητα και ποιότητα που πιστοποιείται από διεθνή βραβεία αλλά είναι δέσμια εμπορικών εταιρειών που επιβάλλουν χαμηλές τιμές παραγωγού. Συνεργάζεται μαζί μας για να επιτύχει βελτίωση εικόνας με την ιστιοπλοϊκή μεταφορά και με τις εξαγωγές σε ποσότητα τόνων και σε υψηλή τιμή παραγωγού. Η οινοποιεία Αφιανέ στην Ικαρία περιορισμένης παραγωγής, υψηλής ποιότητας και υψηλής εμπορικής επιτυχίας χρειάζεται την ιστιοπλοϊκή μεταφορά για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις  τιμές και να καθιερωθεί σαν παραγωγός υπερυψηλής αξίας. Το τυροκομείο Βίγλα Λήμνου των αδελφών Βοΐδη χρειάζεται βοήθεια στην ανάπτυξη των αγορών του. Το τυροκομείο της Σταυρούλας Λούβαρη στην Άνδρο αντιμετωπίζει προβλήματα μεταφοράς προς άλλα νησιά π.χ. Στη Μύκονο και ανάπτυξης αγορών για να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα δυνατότητα αύξησης παραγωγής. Αντίθετα, η τυροκομική βιομηχανία Μαστέλο Χίου κάνει μεγάλες πωλήσεις στο Αιγαίο, την Ελλάδα και εξαγωγές και απαιτεί τακτική σύνδεση με τις Κυκλάδες με εγγυημένη ψύξη κατά τη μεταφορά. Η οικογένεια Ζαννίκου στη Χίο χρειάζεται βοήθεια για να τυποποιήσει τα προϊόντα της όπως μαρμελαδες, λικέρ κλπ.  Επίσης,  γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αξιόλογων παραγωγών σε κάθε νησί που τα μέσα μας δεν μας έχουν ακόμη επιτρέψει να καταγράψουμε και να συνεργαστούμε. Απαιτείται λοιπόν να γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή του υπάρχοντος δυναμικού και των διαφορετικών αναγκών ενίσχυσης. Κατάλληλοι σύμβουλοι πρέπει να αναλάβουν αυτή τη συστηματική καταγραφή και την εξεύρεση λύσεων. Προτείνουμε ως κατάλληλους συμβούλους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης, την Γεωργική σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως και ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων.

β.  Συστηματική καταγραφή και ανάλυση του μη ενεργού σήμερα παραγωγικου δυναμικού. Ένα μεγάλο μέρος της παλιάς καλλιεργούμενης γης στα νησιά έχει εγκαταλειφθεί χέρσο, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή  υψηλής αξίας προϊόντων που είναι δυνητικά και εξαγώγιμα. Οι πεζούλες σε όλη την βόρεια πλευρα της Χιου, η  κοιλάδα των Καρδαμύλων παλι στη Χίο, ένα μεγάλο μέρος της Κέας, οι βελανιδιές και οι αμυγδαλιές της Κέας, μεγάλες εκτάσεις της Τήνου, της Πάρου και άλλων νησιών υπό καλλιεργούνται, ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα  νέας καλλιέργειας της γης με σημαντικά αποτελέσματα. Πχ νέες καλλιέργειες αμπελιών και παραγωγή κρασιού στην Σκύρο, Σύρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Ικαρία. Αξιοποίηση βελανιδιών για παραγωγή μοναδικών ζυμαρικών και γλυκών όπως και συλλογή αμυγδάλων στην Κέα. Νέες καλλιέργειες βιολογικών δαμάσκηνων μοναδικής ποικιλίας στην Σκόπελο, που αποξηραίνονται με καύσιμο το ξύλο κλπ. Χρειάζεται η κατάλληλη καταγραφή των ακαλλιέργητων εκτάσεων  και η ανάλυση των δυνατών επικερδών καλλιεργειών που μπορούν να αναβιώσουν.

γ.. Εκπαίδευση των ενεργών γεωργών στις μεθόδους καλλιέργειας για βιολογικά ή μοναδικά προϊόντα όπως και προσέλκυση υποψηφίων νέων γεωργών των οποίων σήμερα υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως ο Αλέξανδρος Κωστής στην Άνδρο, οι ιδρυτές του Τinos Eco Lodge στην Τήνο, οι αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί στη Σύρο κλπ.

δ. Εκπαίδευση των παραγωγών σε μεθόδους τυποποίησης και ποιοτικής, βιολογικής  μεταποίησης προϊόντων που έχουν μεγαλύτερη αξία και μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι.

ε. Εκπαίδευση των παραγωγών στην ιδέα του μάρκετινγκ και της αξίας της δημιουργίας του “μύθου” που βοηθάει σημαντικά στην αύξηση τιμής και αναγνώρισης των προϊόντων. Προτείνουμε τόσο την εμπλοκή συμβούλων πανεπιστημιακών και ιδιωτών όσο και πρακτικά μαθήματα από παραγωγούς που ήδη έχουν δημιουργήσει την υψηλή αξία προϊόντων τους με ποιοτική αναβάθμιση και μυθοπλασία. Δυο παραγωγοί ξεχωρίζουν για αυτό το ρόλο αυτό, ο Αφιανές στην Ικαρια  και η Marcie Mayer στην Κέα. Συστηματικη έρευνα θα μπορούσε να αναδείξει και άλλους ικανούς “παραδειγματικούς δασκάλους”.

 1. Ανάπτυξη ιστιοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων ποιότητος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακος.

Επίσημη αναγνώριση της αξίας της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς μικρών σχετικά ποσοτήτων οικολογικών και μοναδικών προϊόντων με στόχο τόσο την μεταφορά με μηδενικό αποτύπωμα όσο και την δημιουργία συμπληρωματικής αξίας προϊόντων οικολογικής φύσης. Τα Υπουργεία  Τουρισμού και Περιβάλλοντος έχουν ήδη δώσει την αιγίδα τους οπως και το Επιμελητήριο Κυκλάδων και αριθμός δήμων νησιών.  Απαιτείται παρόμοια αναγνώριση από τα υπουργεία Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομίας ώστε να είναι μέσα σε απολύτως νόμιμα πλαίσια η αναπτυξη της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς. Περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση τα επόμενα χρόνια πρέπει να συμπληρώσει την αποδοχή της καινοτόμου δραστηριότητας που είναι και επιστροφή στα προ πετρελαίου χρόνια που επιδιώκουμε.

 1. Στήριξη Επενδύσεων ιστιοπλοϊκής μεταφοράς και πολιτισμικού τουρισμού

α. Στήριξη των επενδύσεων σε ιστιοπλοϊκά σκάφη διπλής χρήσης: τόσο για μεταφοράς προϊόντων όσο και για τουρίστες της μεταφορικής, πολιτισμικής, γευσιγνωστικής ιστιοπλοΐας. Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι συνήθη επαγγελματικά ιστιοπλοϊκά αλλά απαιτούνται διαμορφωμένα σκάφη με μεγαλύτερο χώρο αποθηκών, μεγαλύτερα ανοίγματα για την φόρτωση, φωτοβολταϊκά συστήματα για την συνεχή λειτουργία των ψυγείων, μεγαλύτερο χώρο ψυγείων, κλιματισμό στις αποθήκες για την μεταφορά κρασιού το καλοκαίρι. Απαιτείται λοιπόν χρηματοδότηση είτε για την εξ αρχής αγορά σκαφών με αυτές τις μετατροπές είτε για την μετατροπή κοινών ιστιοπλοϊκών.

β. Χρηματοδότηση για την συμπλήρωση της πολιτισμικής διάστασης του ιστιοπλοϊκού τουρισμού με την παραγωγή μικρών βιβλίων, βίντεο, φωτογραφιών και διαλέξεων που παρουσιάζουν την μυθολογία, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη λαογραφία, την γαστρονομία των νησιών και που θα συμπληρώνουν το πολιτισμικό περιεχόμενο των ταξιδιών για τους τουρίστες σε μικρές και όχι κουραστικές ή  ακαδημαϊκές ενότητες. Παράδειγμα: σειρά μικρών βιβλίων με διαφορά πολιτισμικά θέματα της Κέας.

 1. Προώθηση ποιοτικών προϊόντων στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με γευσιγνωστικό τουρισμό.

α. Έχουν δημιουργηθεί οι βάσεις για τα σημεία προώθησης των προϊόντων του Αιγαίου ιστιοπλοϊκά σε άλλα νησιά. Σε κάθε νησί σχεδόν υπάρχει ένα κατάστημα που προωθεί τα προϊόντα άλλων νησιών που μεταφέρονται ιστιοπλοϊκά. Τα σημερινά μέσα δεν επέτρεψαν να διευρύνουμε τον κύκλο διανομής σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, οικολογικούς συλλόγους και επιπλέον σημεία πωλήσεων, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς του νησιού. Χρειάζεται να γίνει επένδυση σε ανάλυση αγοράς και διεύρυνση των σημείων πώλησης που να διατηρεί τον χαρακτήρα των εξαιρετικών προιοντων. Εταιρείες μάρκετινγκ θα μπορούσαν να εκτελέσουν αυτή την διερεύνηση. Συνεργαζόμαστε ήδη με την Κουζίνα του Αιγαίου που είναι η κοινή δράση των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και υπάρχει πρόβλεψη για συστέγαση στα σημεία πώλησης που θα ιδρύσει η Κουζίνα Αιγαίου. Χρειάζονται επίσης κεντρικά σημεία αποθήκευσης προϊόντων π.χ. στη Σύρο κλπ για την βέλτιστη διακίνηση, καθώς  και οι αντίστοιχες επενδύσεις.

β. Υπάρχουν ήδη πλήρη σχέδια πολιτισμικής, γευσιγνωστικής περιήγησης των ιστιοπλόων τουριστών στα 18 νησιά που μέχρι σήμερα καλύπτει το Aegean Cargo Sailing. Για την διεύρυνση και σε άλλα νησιά απαιτείται η μελέτη του πολιτισμικού περιεχομένου που θα περιληφθεί. Ακόμη και με τα 18 νησιά όπου ήδη υπάρχει σχέδιο, μια συντονισμένη μελέτη θα εμπλουτίσει το περιεχόμενο. Απαιτείται χρηματοδότηση αυτής της μελέτης.

 1. Προώθηση ποιοτικών προϊόντων με ιστιοπλοϊκή μεταφορά στις αγορές της Ευρώπης.

Η διεύρυνση της προώθησης των προϊόντων προς τις πολύ μεγαλύτερες και επιλεκτικές αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει το 2018 με μεταφορά ελαιόλαδου ιστιοπλοϊκά μέχρι την Ιταλία και οδικά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι τη Ζυρίχη. Το 2019 υπήρχαν τρεις διαφορετικοί πελάτες:  δύο στην Ελβετία σε Ζυρίχη και Λουγκάνο και ένας στην Γαλλία, μία ειδικευόμενη εταιρία σε προϊόντα μεταφερόμενα με τα πανιά. Το 2020 ξεκίνησε ο γύρος του Αιγαίου για την τροφοδοσία δύο τοπικών οργανώσεων του Slow Food στην Ιταλία και Ελβετία αλλά σταμάτησε λόγω κορωνοϊού. Υπάρχουν επίσης ζητήσεις μεταφοράς βιολογικών προϊόντων προς Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο με μεταφόρτωση στα ιστιοπλοϊκά που ήδη εκτελούν  μεταφορές στον Ατλαντικό. Ζήτηση υπάρχει και για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κρασιού. Απαιτείται χρηματοδότηση για την επέκταση, επένδυση σε συστηματική μελέτη των αγορών Ελληνικών  οικολογικών προϊόντων στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

 1. Διεύρυνση Ευρωπαϊκών αγορών προϊόντων που μεταφέρονται ιστιοπλοϊκά και στα Ελληνικά προϊόντα.

Αγορές προϊόντων που μεταφέρονται ιστιοπλοϊκά στις ακτές του Ατλαντικού από Νορβηγία μέχρι Πορτογαλία και απο Καραϊβική μέχρι Ευρώπη υπάρχουν εδώ και 10 χρόνια. Έχουν οργανωθεί με εμπορικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα ιστιοπλοϊκά. Η Sailmed.org συμμετείχε στην συντονιστική συνάντηση του Sail Cargo Alliance που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Δοθέντος ότι στα δυτικά παράλια της Ευρώπης υπάρχει ένα αξιόλογο δίκτυο, είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί η μελέτη της σύνδεσης της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων με τις υπάρχουσες αγορές. Μια εταιρεία μάρκετινγκ, θα ήταν η  προτεινόμενη για αυτή την μελέτη.

 1. Χρηματοδότηση για την ηλεκτροκίνηση των ιστιοπλοϊκών σκαφών.

α. Ενώ τα συνήθη ιστιοπλοϊκά μπορούν να έχουν μικρό αποτύπωμα άνθρακος επειδή χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα πανιά για τις διαδρομές, και τη μηχανή μόνο για ειδικές μανούβρες και τα λιμάνια, δεν έχουν πραγματικά μηδενικό αποτύπωμα. Η τεχνολογία για την αντικατάσταση του κινητήρα ντίζελ με ηλεκτρικό κινητήρα υπάρχει, αλλά μαζί με την επένδυση σε μπαταρίες το κόστος ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες € ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους. Έχουμε προτείνει στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, να ανακηρυχθεί  το λιμάνι ως το σημείο εισόδου των προϊόντων μεταφερόμενων με τα πανιά και ως το λιμάνι όπου θα γίνονται οι μετατροπές σε ηλεκτροκίνηση. Περιμένουμε τις επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις.

β. Χρηματοδότηση μικρού αριθμού ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στα νησιά και το Λαύριο για τη μεταφορά των προϊόντων και των οικολόγων τουριστών. Είναι απαραίτητη, ώστε η μεταφορά με μηδενικο αποτύπωμα να ολοκληρωθεί. Έχουμε πλησιάσει ενοικιαστές αυτοκινήτων στα Λαύριο, Κέα, Σκύρο και Ικαρία που έδειξαν ενδιαφέρον για την αγορά και εκμετάλλευση μικρού αριθμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων των οποίων η φόρτιση θα εξασφαλίζεται με φωτοβολταϊκά υπόστεγα όπως γίνεται ήδη στην Άνδρο και την Αλόννησο. Στην Μύκονο ήδη υπάρχει ενοικιαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων πολυτελείας. Η έναρξη λειτουργίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά θα δώσει το έναυσμα για την ευρύτερη αποδοχή και διάχυση τους με οικολογικά άμεσα αποτελέσματα.

 1. Προώθηση ποιοτικών προϊόντων μεταφερόμενων με τον άνεμο σε εκθέσεις στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή, με ομαδικό περίπτερο, στο Salon International de l’Alimentation SIAL και στην έκθεση Terra Madre Salone del Gusto του κινήματος Slow Food, αριθμού προϊόντων που θα μεταφερθούν ιστιοπλοϊκά και με ηλεκτροκίνηση στη στεριά έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο 2020 και έχει ήδη καθυστερήσει η προετοιμασία λόγω κορωνοϊού. Αυτή η δράση πρέπει να επαναληφθεί επί σειρά ετών σε διάφορες εκθέσεις ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση σταθερής παρουσίας και να δημιουργηθεί BRAND “Τα Ελληνικά Προϊόντα του Αιόλου” ή κάτι παρόμοιο. Χρειάζεται μακροχρόνια επένδυση σε αυτό τον τομέα.

 1. Δημιουργία δικτύου πωλήσεων Ελληνικών Προϊόντων Μεταφερόμενων με τον Άνεμο στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (είδε καταστήματα Italy).

Σε απώτερο χρόνο, περίπου 4 ετών είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η δημιουργία καταστημάτων υψηλής ποιότητας Ελληνικών προϊόντων που θα αποτελούν και πρεσβείες της Ελληνικής ποικιλίας και ποιότητας σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αντιγράφοντας το ιταλικό αντίστοιχο μοντέλο. Ήδη πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη αγοράς και μάρκετινγκ για να προλειάνει το έδαφος πριν προχωρήσουν οι επενδύσεις στον τομέα. Εταιρεία μάρκετινγκ με ειδίκευση σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα πρέπει να είναι επικεφαλής αυτής της μελέτης.

Σχολιάστε Ελεύθερα