Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών.

Ο βίος του

Γεννήθηκε στην Κυψέλη (Αθήνα) στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Υπήρξε παραγωγικότατος στην καριέρα του και πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Στη Βουλιαγμένη», «Το ματς», «Χαμηλή πτήση», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο», «Πού βαδίζουμε, κύριοι» κ.ά.).

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000).

Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή όπου ο όρος μπιτς πάρτι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο Κηλαηδόνης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία είχε δύο κόρες. Οι δυο τους το 1999 δημιούργησαν τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: