Σκακιστές από 16 χώρες και νικητής με 100% επιτυχία στην Ικαρία!

Η παραδοσιακή σκακιστική διοργάνωση «Ίκαρος» προσθέτει κάθε χρόνο κάποιο  ιδιαίτερο στοιχείο, κάτι ξεχωριστό. Στους φετινούς σκακιστικούς αγώνες το νησί μας είχε τη χαρά να υποδεχθεί σκακιστές και σκακίστριες από 16 χώρες!

Είχαμε εκπροσώπηση από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, καθώς και από: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ο βασικός κορμός των φετινών εκδηλώσεων ήταν το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2019», στο οποίο αγωνίστηκαν 130 σκακιστές και σκακίστριες με ευρύτατο φάσμα ηλικιών: από 7 μέχρι 81 ετών!

Νικητής αναδείχθηκε ο 27χρονος γκραν μετρ Πίτερ Προχάσκα. Είναι η τέταρτη φορά που ο Ούγγρος αναδεικνύεται νικητής στον Ίκαρο και η τρίτη που σημειώνει επιτυχία 100%!

Τελική κατάταξη 1) Προχάσκα (GM, Ουγγαρία, 2598) με 9 βαθμοί σε ισάριθμούς αγώνες 2) Μούρτζια (IM, Πολωνία, 2412) 7,5, 3-7) Δ. Αλεξάκης (FM, 2456), Νιούμαν (GM, Τσεχία, 2403), Κυμιωνής (2091), Σαράντος (2236), Κ. Γεωργίου (2191) 6,5, 8-11) Αζής-Αζίζης (FM, 2191), Λέκιτς (IM, Μαυροβούνιο, 2343), Καραγιάννης (IM, 2183), Ντε Κόνινκ (Βέλγιο, 2074), Στετς (IM, Ουκρανία, 2371) 6, 13-20) Λαζαρίδης (2051), Χρ. Γκίκας (2035), Άρμαν (FM, Σουηδία, 2367), Μουρούτης (2190), Κουραγιάν (IM, Ουκρανία, 2376), Μοσχοβάκης (2004), Δρακουλάκος (FM, 2240), Μπάρδης (1897) 5,5 βαθμοί.

Τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των σκακιστριών κατέλαβαν οι Μπαρτσούκ (Ουκρανία, 2012), Νιούμαν-Ζακούσκα (Τσεχία, 1946) και η εντεκάχρονη Γκούπτα (ΗΠΑ, 1671).

Πρωταθλητής Αιγαίου αναδείχθηκε ο Σαράντος, δεύτερος ο Μουρούτης και τρίτος ο Τέσκος. Πρωταθλήτρια Αιγαίου αναδείχθηκε η Γούργαρη και δευτεραθλήτρια η Υμεναίου.

Πρώτος άνω των 65 ετών στο α΄ γκρουπ είναι ο Ορνιθόπουλος και άνω των 50 ο Λέκιτς. Οι πρώτοι ανά ηλικιακή κατηγορία: Μοσχοβάκης (μέχρι 20 ετών), Μπάρδης (18), Δ. Αλεξάκης (16), Β. Φράγκος (14), Β. Χειλαδάκης (12).

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον πρώτο Έλληνα του διεθνούς τουρνουά τον πρωταθλητή Ελλάδας Νέων Δημήτρη Αλεξάκη: Μέχρι τον τελευταίο γύρο διατηρούσε τις προϋποθέσεις για νόρμα διεθνούς μετρ. Είχε τον απαιτούμενο αριθμό τιτλούχων αντιπάλων, ξένων ομοσπονδιών και υψηλού μέσου όρου ΕΛΟ. Χρειαζόταν νίκη επί του Τσέχου γκραν μετρ Νιούμαν. Περιορίστηκε σε ισοπαλία… Ασφαλώς, όταν ένας 16χρονος φθάνει τόσο κοντά σε τόσο υψηλό στόχο, οι μεγάλες επιτυχίες τον περιμένουν!

Τελική κατάταξη του β΄ γκρουπ: 1) Σπ. Κυπαρισσόπουλος (1329 – 14 ετών!) 7 βαθμοί σε 7 αγώνες, 2) Θ. Παπαδόπουλος (1287) 6, 3) Κ. Καπαγιαννίδης (1472 – 1ος βετεράνος άνω των 65 ετών) 5,5, 4-5) Ειρ. Αράπκουλε  (1370 – 1η σκακίστρια – 13 ετών!), Ν. Πασακαλέρης (1445) 5 βαθμοί.

Παγκόσμιος πολυπρωταθλητής λύσης προβλημάτων

Το καλλιτεχνικό σκάκι είχε και φέτος την τιμητική του στην Ικαρία. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη λύση σκακιστικών προβλημάτων Πιοτρ Μούρτζια αναμετρήθηκε με συνεργαζόμενη ομάδα λυτών, την οποία συγκροτούσαν ο Προχάσκα, ο Κορνιώτης και η οικογένεια (!) Αλεξάκη: ο πατέρας Δημήτρης, η μητέρα Λίνα Κορού, και οι γιοι Δημήτρης και Αλέξανδρος. Τόσο ο Μούρτζια όσο και η ομάδα των λυτών αρίστευσαν, λύνοντας όλα τα προβλήματα, αλλά ο Πολωνός έδωσε τις λύσεις του δύο λεπτά νωρίτερα!

Παράλληλα οργανώθηκε ανοιχτός διαγωνισμός λύσης στον οποίο πρώτευσε ο Κεσόγλου με 42 βαθμούς και χρόνο σκέψης 89 λεπτά. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν η Πετσετίδη και ο  Καμπάνης με 36 βαθμούς και χρόνο 90 λεπτά.

Γρήγορο σκάκι

Όπως κάθε χρόνο οργανώθηκαν στην Ικαρία αγώνες γρήγορου σκακιού. Νικητής στο Ομαδικό Ράπιντ «Αχιλλέας Μητσάκος» αναδείχθηκε ο Σ.Ο. Ικαρίας (Σαράντος, Μουρούτης, Τέσκος, Α. Σαράντου). Τη δεύτερη θέση πήρε η  μεικτή ομάδα «Porto Leone», την τρίτη θέση κατέλαβαν νεαροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 14 χρόνια (!) και με τον χιουμοριστικό τίτλο στη ομάδα τους «Μισές Φάπες» και τέταρτη κατετάγη η ομάδα των βετεράνων.

Οι τρεις πρώτοι νικητές στα ατομικά ράπιντ: Δρακουλάκος, Κουραγιάν, Β. Γκίκας (Όπεν), Χαραλαμπίδου, Ριστόγια, Α. Σαράντου (Γυναικών), Σιδηρόπουλος, Σουκαριέ, Κωτσιόπουλος (εφήβων), Καραγιάννης, Δ. Βαζελάκης, Αλεβιζάκης (Βετεράνων εις μνήμην Μανώλη Σταυρινάδη). Οι πρώτοι στο ατομικό μπλιτς: Π. Κωτσιόπουλος, Αν. Δελιέζος, Ι. Κουκουφίκης, Ν. Βαλέρης.

Μελέτη του στρες

Μία ξεχωριστή δραστηριότητα εμπλούτισε και φέτος τις Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2019». Πρόκειται για την μελέτη ερευνητικής ομάδας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την εκτίμηση του άγχους των σκακιστών.

Το σκάκι είναι ένα άθλημα στρατηγικής και αντοχής στην πίεση του χρόνου, με υψηλές απαιτήσεις τόσο σε γνωσιακό  όσο και σε σωματικό επίπεδο. Οι σκακιστές πρέπει να είναι ικανοί να διατηρούν για πολύ ώρα νοητική και σωματική επαγρύπνηση και να διαχειρίζονται καθιστοί (σχεδόν ακίνητοι) το στρες και την πίεση της σκακιστικής παρτίδας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερα στρεσσογόνο άθλημα  που κατά συνέπεια επιφέρει προσαρμογές στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων πέρσι, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά « Ίκαρος 2018», πραγματοποιήθηκε μέτρηση της κορτιζόλης και της τεστοστερόνης σε σκακιστές που συμμετείχαν στο τουρνουά. Οι μετρήσεις της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από το στρες των αγώνων σε αντίθεση με τα επίπεδα της κορτιζόλης που παρουσίασαν αύξηση, ένδειξη υψηλού στρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στους σκακιστές με τις υψηλότερές επιδόσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης τους δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο Ορλάντο της Αμερικής στο 66ο Επιστημονικό Συνέδριο του ACSM.

Η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ, την οποία συγκροτούν η Εργοφυσιολόγος Καθηγήτρια Μ. Μαριδάκη ο Καθηγητής Ιατρικής Αν. Φιλίππου, η Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α. Παπαδοπετράκη και η Ικαριακής καταγωγής Υποψήφια Διδάκτωρ ΣΕΦΑΑ Κ.-Ευ. Κυριάκου, επέλεξε και φέτος την Ικαρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει  μετρήσεις στους συμμετέχοντες σκακιστές. Στοχεύει στην ανάδειξη του «προφίλ» αυτών των παικτών, καθώς και  συγκεκριμένων συστάσεων στην κατεύθυνση προαγωγής της υγείας τους.

Συντελεστές επιτυχίας

Την πολύ καλή φετινή εκδήλωση «Ίκαρος 2019» με την μεγάλη διεθνή εκπροσώπηση διοργάνωσαν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας. Χορηγοί ήταν οι ναυτιλιακές εταιρείες Hellenic Seaways, Blue Star, Dodekenisos Seaways και χορηγός επικοινωνίας η Ικαριακή Ραδιοφωνία, (https://www.ikariaki.gr/) όπου έχουν αναρτηθεί βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Διευθυντής Αγώνων ανέλαβε ο Δ. Σκυριανόγλου, επικεφαλής διαιτητής και υπεύθυνος ζωντανής μετάδοσης παρτίδων ο Μ. Ρουκουνάκης, υπεύθυνος κληρώσεων ο Οδ. Βαζελάκης  και διαιτητές στο χώρο αγώνων οι Ν. Καμπάνης, Β. Κεμαλάι, Λ. Κορού, Κ.-Ευ. Κυριάκου και Μ. Πετσετίδη.

Την Επιτροπή Ενστάσεων συγκρότησαν ο Ν. Ορνιθόπουλος (πρόεδρος), ο Ντ. Λέκιτς και ο Στ. Γαζής. Υπεύθυνος διοργάνωσης ήταν ο Σ. Κυριάκου.

Αποτελέσματα, στατιστικά στοιχεία και παρτίδες αναρτήθηκαν στον δικτυακό τόπο http://www.ikaroschess.gr/.Categories: ΣΚΑΚΙ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: