Περι της επιτροπής Ιαματικού τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας

Ενημέρωση από τον Ιωάννη Σπιλάνη (Προέδρου της Επιτροπής)

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν επέτρεψαν ούτε να ολοκληρωθούν οι επισκέψεις σε όλα τα νησιά (το ταξίδι στη Λήμνο αναβλήθηκε τρεις φορές), ούτε να γίνουν συναντήσεις με τη μορφή που είχαν σχεδιαστεί, ενώ σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που επιβάλει επανασχεδιασμό στο σύνολο της οικονομίας και ειδικά στον τουρισμό.

Ας αρχίσω από τα γραφειοκρατικά. Οπως πιθανά θα θυμάστε στη 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής είχαμε αποφασίσει διόρθωση της απόφασης συγκρότησης της Επιτροπής, προώθησης του τοπογραφικού για τη πηγή Σαρλιτζα Λέσβου ώστε να προχωρήσει η αναγνώριση του πόρου, η σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και ΕΦΚΑ και η έκδοση απόφασης για να μετακινηθώ στα νησιά για τις συναντήσεις. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το ΠΣ στις 31/1 με μια αλλαγή σε ότι αφορά στη γραμματεία της Επιτροπής αφού η προτεινόμενη κα Τσιλίμη δεν υπηρετούσε πλέον στη Δ/νση Τουρισμού και αντικαταστάθηκε από την κα Ροδοπούλου.

Σε ότι αφορά τη δαπάνη για το τοπογραφικό της πηγής Σάρλιτζα Λέσβου, εγκρίθηκε αρχικά και στη συνέχεια “πάγωσε” η διαδικασία υλοποίησης του γιατί ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε την προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Λέσβου ότι επρόκειτο να χρηματοδοτήσει αυτός την υλοποίηση του. Παρακαλώ την κα Κουρογένη να μας ενημερώσει για το πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

Σε ότι αφορά τη σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής συμφωνίας Περιφέρειας-ΕΦΚΑ για την ίδια πηγή, δεν υλοποιήθηκε παρά τις οχλήσεις μου τόσο προς τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής κκ. Μουτζούρη και Βρουλή. Oι τελευταίοι ,που περιλαμβάνονται στους αποδέκτες της παρούσας ενημέρωσης, παρακαλούνται να προχωρήσουν στη σύγκληση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν.

Σε ότι αφορά την πορεία των αδειοδοτήσεων να συνοψίσω: μόνο 4 πηγές (Απόλλων Ικαρίας, Αγιάσματα Χίου, Κόλπου Γέρας Λέσβου και Θερμά Ηφαίστου Λήμνου) έχουν αναγνώριση πόρου και μόνο 1 (Κόλπου Γέρας Λέσβου) έχει άδεια λειτουργίας. Ο Δήμος Ικαρίας και η ΔΙΚΕΧ (εταιρεία του Δ.Χίου) συνεχίζουν τη διαδικασία για έκδοση άδειας λειτουργίας σε Απόλλωνα και Αγιάσματα αντίστοιχα, ενώ ο Δήμος Δ.Λέσβου συνεχίζει τις διαδικασίες αναγνώρισης στις 3 πηγές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου (Λισβορίου, Πολυχνίτου και Μηθυμνας) αλλά ανήκουν στη διαδημοτική εταιρεία ΑΔΕΛ του πρώην ενιαίου Δήμου. Επίσης ο Δήμος Ικαρίας προσπαθεί να αναγνωρίσει τον πόρο της πηγής “Σπηλιά”. Παρακαλούμε τους αρμόδιους αντιδημάρχους που περιλαμβάνονται στους αποδέκτες του παρόντος σημειώματος να μας ενημερώσουν για τη πρόοδο των διαδικασιών και τα τυχόν εμπόδια που συναντούν ω΄στε να δούμε πως μπορούν να αντιμετωπιστούν συνολικά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:

  • Η δυνατότητα ειδικής ρύθμισης (πχ. ειδικής κατηγορίας) στην κατηγοριοποίηση των τύπων Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού που προβλέπει ο Ν.2704/18 ώστε να συμπεριληφθούν σημαντικές πηγές που βρίσκονται σε διατηρητέα κτίρια ή σε χώρους (πχ. αιγιαλού) που δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει αδειοδότηση. Το ερώτημα το απευθύνουμε προς την προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπ. Τουρισμού κα Κυριακοπούλου, που είναι στη λίστα αποδεκτών.
  • Η δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα σε υφιστάμενα κτήρια ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (ο Δήμος Χίου προχωρά τη σχετική μελέτη με στόχο την ένταξη στο ΕΣΠΑ), όσο και την κατάρτιση ειδικού προγράμματος για Θερμαλισμό και Τουρισμό Ευεξίας συνολικά για το Β.Αιγαίο με χρηματοδότηση από τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΠΔΕ. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε τις προτάσεις σας τόσο για άμεσες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, όσο και για μεσοχρόνια σχέδια ανάπτυξης των πηγών.

Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, παράλληλα με την προσπάθεια των Δήμων για αδειοδότηση πρέπει να υπάρξει η συζήτηση για τη κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την ουσιαστική αξιοποίηση αυτού του μοναδικού πλούτου που έχουν τα νησιά μας μέσα στο ευρύτερο σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας που οφείλει να εκπονηθεί. Μάλιστα οι συζητήσεις που είχα με πολλούς αντιδημάρχους τουρισμού και άλλους εμπλεκόμενους, φαίνεται να υπάρχει πλέον ώριμο κλίμα σε όλα τα νησιά για την ανάδειξη των νησιών της Περιφέρειας ως προορισμών εναλλακτικού νησιωτικού τουρισμού. Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί πλέον σε σχέδιο.

Τέλος, μεγάλη είναι η αγωνία όλων για την επόμενη μέρα που θα είναι πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο και με οξυμένο τον ανταγωνισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για την εξασφάλιση ενός κομματιού από τη σαφώς μικρότερη πίτα, αλλά και για προετοιμασία του 2021 που ήδη είναι εδώ. Γι’αυτό το αύριο η Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει με τα εργαλεία του χτες και τα μέσα του προχτές. Σε συνέχεια αυτών των συζητήσεων εκπονήσαμε ένα σύντομο σχέδιο δράσης για …..τώρα και σας το καταθέτω για συζήτηση.

Επειδή όλα αυτά επείγουν και η ανταλλαγή απόψεων δεν μπορεί να γίνει μόνο με μηνύματα, σχεδιάζουμε να οργανώσουμε μια σχετική συζήτηση με βάση εισήγηση που θα κάνει ένας ειδικός στο θέμα του σχεδιασμού, του branding και του marketing στον τουρισμό. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά γι’αυτό το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι τότε, παρακαλούμε να υπάρξει από όσους ζητήθηκε ένα σύντομο σημείωμα για τη κατάσταση που επικρατεί και τις όποιες προτάσεις ώστε να προχωρήσουμε συντεταγμένα.Categories: ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΧΙΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: