Βουλευτικές εκλογές 2000: Οι εκλογές που έχασε ο Καραμανλής

Οι Βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, έλαβε 158 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση. Της ΝΔ ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990. Ήταν αυτές που έχουν χαραχθεί στην μνήμη κάθε Έλληνα, αφού όταν βγήκαν τα exit poll, η ΝΔ ήταν νικήτρια και βγήκαν στον δρόμο οι νεοδημοκράτες να πανηγυρίσουν. Το αποτέλεσμα του exit poll μάλιστα το επιβεβαίωναν και τα αποτελέσματα μέχρι αργά το απόγευμα, αλλά όλα τα αποτελέσματα ήταν χωρίς τα αστικά κέντρα, όπου εκεί κρίθηκε και η νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Μία δήλωση νίκης, που ξαναγράφτηκε και έγινε δήλωση ήττας, οι πανηγυρισμοί και τα συγχαρητήρια στη Ρηγίλλης που μετατράπηκαν σε κατήφεια και επιθέσεις, τα δάκρυα του Σπηλιωτόπουλου και ο Λαλιώτης που συνιστούσε σε όλους να μη βιάζονται, αυτά και άλλα πολλά μείναν από αυτές τις εκλογές.

Ήταν η πρώτη αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή, που τρία χρόνια νωρίτερα είχε εκλεγεί στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Σημίτης είχε ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (πλην της Metron Analysis, που έδινε νίκη του ΠΑΣΟΚ με οριακό προβάδισμα) την “πάτησαν” λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και μαζί τους όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν χοντρά. Στο συλλογικό υποσυνείδητο των νεοδημοκρατών εκείνη η νύχτα αποτελεί τον απόλυτο ορισμό της χαρμολύπης. Την ώρα που έβγαιναν τα exit poll ο κ.Καραμανλής μαζί με τον τότε στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου Άρη Σπηλιωτόπουλο έφθανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη και ψηφοφόροι, καθώς άπαντες ήταν βέβαιοι πως η Ν.Δ είχε κερδίσει τις εκλογές και ήθελαν να υποδεχθούν το νέο πρωθυπουργό.

Πρώτοι πρώτοι δε είχαν φθάσει επιχειρηματίες, που ήταν και οι πρώτοι που έφυγαν όταν η εικόνα άρχισε να αλλάζει. Ο κ.Καραμανλής και ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέβηκαν στο γραφείο του τότε προέδρου της Ν.Δ. Έφτιαξαν τη δήλωση νίκης και ένα περίγραμμα του πρώτου στίγματος που θα έδινε την επομένη ο κ.Καραμανλής όσον αφορά στην κυβέρνηση του. Έξω οι πανηγυρισμοί των νεοδημοκρατών συνεχίζονταν και φίλοι έφερναν σαμπάνιες στα κομματικά στελέχη.

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε κατήφεια και αμηχανία. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν σκυθρωπά και αμίλητα στα γραφεία του κόμματος, χωρίς δηλώσεις. Εξαίρεση ο Κώστας Λαλιώτης, ο μόνος που εμφανίστηκε ψύχραιμος και κάλεσε όλους να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα προβλέποντας πως θα ήταν μία μακρά νύχτα. Όταν τελικά βέβαια ήλθε η ανατροπή των exit poll και οι γαλάζιοι τις επόμενες ημέρες κατήγγειλαν τις περίφημες ελληνοποιήσεις, η δήλωση αυτή του Λαλιώτη συνέτεινε στο μύθο του και μεταξύ των νεοδημοκρατών, που ως ο παίκτης του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου, θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ στη νίκη και θα στερούσε από τη Ν.Δ την εξουσία.

Όσο άρχιζαν να φθάνουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, διαφαινόταν πως τα exit poll είχαν παραπλανήσει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ψηφοφόρους, ενώ κανείς δεν είχε λάβει υπόψη τη μικρή διαφορά που έδιναν ακόμη και όσοι παρουσίαζαν νίκη της Ν.Δ και βέβαια την έννοια του “στατιστικού σφάλματος”, την οποία έκτοτε όλοι έμαθαν να προσέχουν. Πράγματι περιφέρεια- περιφέρεια και ψήφο- ψήφο αποδείχθηκε μία μακρά νύχτα και πριν το τέλος της φάνηκε πως η Ν.Δ θα έχανε στο νήμα και ότι πρωθυπουργός θα παρέμενε ο Κώστας Σημίτης. Κάτι που τελικά έγινε και η δήλωση νίκης έπρεπε να πεταχθεί στα σκουπίδια και να γραφτεί μία δήλωση αποδοχής της ήττας.

Παρά το οριακόν ο κ.Καραμανλής δε θέλησε να αμφισβητήσει ποτέ το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ αν και τις επόμενες ημέρες οι γαλάζιοι κατήγγειλαν ελληνοποιήσεις, ακόμη και εάν αυτές ήσαν παράτυπες, η ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη. Τη δήλωση της ήττας εκλήθη να ετοιμάσει ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που είχε νωρίτερα γράψει τη δήλωση της νίκης. Την έγραψε με δάκρυα στα μάτια και εκείνη την ώρα είδε σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, τον ίδιο αυτό βουλευτή της Β’ Αθηνών που νωρίτερα τον αγκάλιαζε και τον επαινούσε μπροστά στον Καραμανλή, να αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στην επικοινωνιακή πολιτική και τον άπειρο εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Θέση από την οποία θα οδηγούνταν σε παραίτηση τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Τα τελικά αποτελέσματα

ΚΟΜΜΑΨΗΦΟΙΠΟΣΟΣΤΟΕΔΡΕΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ3.007.59643,79%158
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ2.935.19642,74%125
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ379.4545,52%11
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ219.8803,20%6
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ184.5982,69%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ32.0680,47%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ23.2280,34%
ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ20.4460,30%
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ14.7030,21%
ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ12.1250,18%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ8.1320,12%
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (μ-λ)7.3010,11%
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ6.2720,09%
ΑΡΙΣΤΕΡΑ!/Μ-Λ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ5.8660,09%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ3.3210,05%
ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ2.0910,03%
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ2.0260,03%
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ1.1450,02%
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ1.1260,02%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ1.4370,02%
ΕΓΚΥΡΑ6.868.01197,74%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ158.5162,26%
ΣΥΝΟΛΟ7.026.52774,97%300
ΑΠΟΧΗ2.346.01425,03%
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ9.372.541100,00%

*ΜΕ.Ρ.Α

Το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕ.Ρ.Α.) υπήρξε ένα ενωτικό σχήμα πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής Αριστεράς κατά την περίοδο 1999-2009.

Το ΜΕΡΑ ιδρύθηκε το 1999 από το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νKA, νεολαία του ΝΑΡ), το μαοϊκό Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (EKKE), το τροτσκιστικό Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (EEK), την Αυτόνομη Κομμουνιστική Οργάνωση Σερρών (AKOΣ) και ανεξάρτητους αριστερούς πολίτες. Το 2004, εντάχθηκαν στο ΜΕΡΑ και οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί.

Το ΜΕΡΑ μετεξελίχθηκε σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Μάρτιο του 2009 με τη συνενωση του με το ENA.NTI.A και ανένταχτους αγωνιστές.

*Πρώτη Γραμμή

Η Πρώτη Γραμμή ήταν ένα ελληνικό εθνικιστικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1999. Το κόμμα είχε ως πρόεδρό τον δικηγόρο, ιστορικό, και θεωρητικό του εθνικισμού, Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Η Πρώτη Γραμμή συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 1999 συνεργαζόμενη με τη Χρυσή Αυγή και έλαβε 48.532 ψήφους (0,75 %), το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε ακροδεξιό κόμμα που συμμετείχε σε εκείνες τις εκλογές. Τα υψηλότερα ποσοστά της συγκέντρωσε στους νομούς Λακωνίας, Πιερίας και Φλώρινας και ιδίως σε αστικές συνοικίες του λεκανοπεδίου, όπως ο δήμος Παπάγου (5,85 %) και το Ψυχικό (1,96 %).Εκτός από τον Πλεύρη, οι εκλογικοί υποψήφιοι του κόμματος είχαν περιλάβει το 1999 τους: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Νικόλαο Μιχαλολιάκο και Μιχαήλ Αρβανίτη-Αβράμη.

Το Νοέμβριο του 1999 ο Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα συμμετείχε στις εκλογές υπό το μετωπικό σχήμα «Εθνική Συμμαχία» μαζί με τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο και άλλα γνωστά πρόσωπα της ελληνικής άκρας δεξιάς, οι οποίοι ωστόσο τον διεύψεσαν την επομένη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ο Πλεύρης μαζί με το διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία Μάνο Μανωλάκο συνεργάστηκε ως «Πρώτη Γραμμή» με το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη και κάποιους πολιτευτές της Πολιτικής Άνοιξης με επικεφαλής της συνεργασίας τον Πλεύρη. Στο κείμενο της συμφωνίας Πρώτης Γραμμής και Ελληνικού Μετώπου αναγραφόταν ότι είχε επιτευχθεί «προγραμματική σύγκλιση με άμεσο πολιτικό αίτημα την άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών και την αφαίρεση των πράσινων καρτών». Στις εκλογές η Πρώτη Γραμμή πήρε 12.125 ψήφους (0,18%). Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, το Ελληνικό Μέτωπο δήλωσε ότι δεν είχε τίποτα κοινό με την «Πρώτη Γραμμή» που χαρακτήρισε εθνικοσοσιαλιστική.

Το Σεπτέμβριο του 2000 ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανήγγειλε την ίδρυση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και ο Πλεύρης έγινε ιδρυτικό μέλος του Λα.Ο.Σ. Το Νοέμβριο του 2001 ανακοινώθηκε η συνεργασία τους και τον επόμενο μήνα ο Καρατζαφέρης επισκέφτηκε τα γραφεία της Πρώτης Γραμμής στη Θεσσαλονίκη. Τον Απρίλιο του 2002 ο Πλεύρης παραχώρησε τα γραφεία της Πρώτης Γραμμής στον Καρατζαφέρη.

Η Πρώτη Γραμμή έχει παύσει την λειτουργία της. Πολλά από τα πρώην μέλη της έχουν ενταχθεί στον ΛΑΟΣ, ενώ άλλα συμμετείχαν στην ίδρυση της Πατριωτικής Συμμαχίας.

*Ελληνικό Μέτωπο

Το Ελληνικό Μέτωπο ήταν ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994 και ανέστειλε την πολιτική του δράση τον Μάιο του 2005. Το ιδρυτικό του Συνέδριο, όπου συμμετείχαν μέλη της ΕΠΕΝ και του ΕΝΕΚ, καθόριζε ως επίσημη ιδεολογία του τον ελληνικό εθνικισμό.

Μετά από σειρά διαδικασιών, πρόεδρος εξελέγη ο Μάκης Βορίδης, τέως γενικός γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Παρά την πρόθεση των ιδρυτών του για συσπειρωτικό χαρακτήρα του Ελληνικού Μετώπου, ακολούθησε μία τριετής περίοδος ζυμώσεως, η οποία οδήγησε στην αποδυνάμωση του κόμματος και την απώλεια αρκετών στελεχών, που είτε απεσύρθησαν εντελώς από την πολιτική δράση, είτε προσχώρησαν σε άλλα κόμματα ή πολιτικούς φορείς της ελληνικής ακροδεξιάς.

Το 1997, ο εναπομείνας πυρήνας του κόμματος, αποτελούμενος από νεώτερα κυρίως άτομα, όπως ο Θεοδόσης Αθανασάς και ο Χρήστος Χαρίτος, αμφότεροι οικονομολόγοι, ο δικηγόρος Φαίδων Δημόπουλος, ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και οι επιχειρηματίες Γιάννης Καραϊωσηφόγλου και Κωνσταντίνος Σγουμπόπουλος, προχώρησαν σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εξέλεξε νέο Εκτελεστικό Γραφείο, αποτελούμενο κυρίως από τους ανωτέρω και το οποίο καλούνταν να οδηγήσει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές του 1998.

Τον Οκτώβριο του 1997 το Ελληνικό Μέτωπο διοργάνωσε την «Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη», με την συμμετοχή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λε-Πεν που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Καρλ Λανγκ και τον Ευρωβουλευτή Λε Ρασινέλ, του Φλαμανδικού Μπλοκ που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Frank Vanheke και του Ισπανικού Εθνικού Μετώπου που εκπροσωπήθηκε από τον Κίκε Φαλκόν. Η εκδήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση πλήθους αριστερών σχημάτων.

Μετά από τη διάλυση του επίσης ακροδεξιού κόμματος «Πρώτη Γραμμή», αρκετά στελέχη της εντάχτηκαν στο Ελληνικό Μέτωπο και άνοιξε γραφεία σε αρκετές πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τον Ιανουάριο του 2005 το Ελληνικό Μέτωπο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, συνεκάλεσε το 2ο Συνέδριό του και εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της εξέλεξε το νέο Πολιτικό Γραφείο. Στο συνέδριο αυτό, που είχε σύνθημα «Ενωμένοι θα νικήσουμε για την Ελλάδα», υπερίσχυσε η τάση που ήθελε να προετοιμάσει το κόμμα για αναστολή της πολιτικής του δράσης και προσχώρησή του στο ΛΑΟΣ.

Στις 15 Μαΐου 2005, μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Ελληνικό Μέτωπο ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του και κάλεσε, με σκεπτικό την ανάπτυξη «εθνικής αντιπολίτευσης για την εθνική επιβίωση», τα μέλη του να ενταχθούν στο ΛΑΟΣ. Την απόφαση αυτή τήρησαν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Τον Ιούνιο του 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της μηνιαίας εφημερίδας του κόμματος, Ελληνικές Γραμμές με αρχισυντάκτη τον Παναναγιώτη Δούμα. Αυτή η μορφή, αποφασίστηκε το 1997 με τη μετατροπή του τότε τετρασέλιδου δελτίου, το οποίο το κόμμα μέχρι τότε απέστελε σε άτακτα χρονικά διαστήματα, σε μηνιαία εφημερίδα, η οποία θα πωλούνταν σε επιλεγμένα σημεία των Αθηνών και της επαρχίας και σε συνδρομητές. Το έντυπο αυτό απετέλεσε τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας του κόμματος μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του, τον Μάιο του 2005, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.

Δείτε στο Google sheet την εξέλιξη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων

One thought on “Βουλευτικές εκλογές 2000: Οι εκλογές που έχασε ο Καραμανλής

Σχολιάστε Ελεύθερα