Επίσκεψη του υπουργού παιδείας στη Λήμνο

Τη Λήμνο επισκέφθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου ανακοίνωσε την επανίδρυση του Ταμείου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ώστε να ανταποκριθεί -ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων- στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ανέφερε: «Το Ταμείο, παρά την πλούσια παρακαταθήκη και την ουσιαστική συμβολή του, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και σε τέλμα. Μια κατάσταση, η οποία ήρθε μεν ως αποτέλεσμα γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά, θα έλεγα, και ως αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας από την πλευρά της Πολιτείας. Όμως, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την περίοδο και να δώσουμε την απαραίτητη στήριξη σε αυτόν τον θεσμό, ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Ταμείου, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά και στο σύνολό της η περιουσία του, ως έχει ως σήμερα.

Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από το κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης. Προχωράμε στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο. Και τέλος, δίνουμε τη νομική δυνατότητα στον νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ, αλλά και του ΕΣΠΑ. Αποτελεί, εξάλλου, γενικό στόχο, αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να κατευθύνονται σε στόχους, να κατευθύνουν πόρους σε εγχειρήματα που αναδεικνύουν την καινοτομία και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγωγής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά. Εύχομαι, λοιπόν, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, το Παλλημνιακό Ταμείο να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για το νησί και να γίνει και αυτό ένα από τα αναπτυξιακά και πολιτιστικά παραδείγματα, που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα της χώρας».

Ο κ. Γαβρόγλου συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο της Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου,  συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι όλα τα σχολεία του νησιού λειτουργούν χωρίς κενά.

Τέλος, ο Υπουργός επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και συζήτησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σχολιάστε Ελεύθερα