Η ΑΣΠΙ σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις αναλύσεις δειγμάτων νερών

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Δήμου Ικαρίας

Το σοβαρότατο πρόβλημα της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού που απασχολεί αδιάλειπτα το σύνολο της κοινωνίας του νησιού τα τελευταία χρόνια, δεν έχει αντιμετωπιστεί από καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα. Βασική υποχρέωση του κάθε Δήμου προς τους δημότες του, είναι να τους παρέχει καθαρό πόσιμο νερό, κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι προδιαγραφές που διέπουν την «ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» καθορίζονται σήμερα από την ΚΥΑ Γ1(δ)/19–9‑2017.

Στο πλαίσιο της έγνοιας μας και της προσπάθειάς μας για να φτάνει στις βρύσες μας ελεγμένο, ασφαλές νερό για την δημόσια υγεία, έχουμε φέρει πολλές φορές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μάλιστα υπερψηφίστηκαν, ελάχιστες όμως υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη και την σημερινή Δημοτική Αρχή. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ή ολιγωρίας εκ μέρους των δημοτικών αρχών, είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ικαρίας να καταναλώνουν κακής ποιότητας νερό που γίνεται πολύ επικίνδυνο για την υγεία, όπως συνέβη το καλοκαίρι στην περιοχή των Ραχών, όπου το νερό είχε χρώμα (καφετί) και οσμή (βούρκου), και πρόσφατα στην περιοχή των Κοσοικίων, από όπου πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Για να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας, ώστε να «ξέρουν τι πίνουν» και να αυτοπροστατευθούν, δημοσιεύουμε τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα εξέτασης δειγμάτων, που «καταφέραμε» να αποσπάσουμε από την Δημοτική Αρχή μετά από πολύμηνη, σε κάποιες περιπτώσεις, και συνεχή πίεση. Για να μην κατηγορηθούμε ότι ψευδόμαστε, θα βρείτε τα διαβιβαστικά των σχετικών αιτημάτων μας εδώ και εδώ. Πατήστε στους συνδέσμους για τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του κράτους παραρτήματος Σάμου της ΔΕ Αγίου Κηρύκου, της ΔΕ Ευδήλου και της ΔΕ Ραχών. Θα διαπιστώσετε ότι δεν λαμβάνονται δείγματα τακτικά και από όλες τις πηγές, με συνέπεια να μην ελέγχεται συστηματικά το πόσιμο νερό στο σύνολό του.

Να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποτελεσμάτων χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων νερών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νερό είναι «Μη Κανονικό για ανθρώπινη κατανάλωση», λόγω της ύπαρξης σε αυτό μετάλλων, κυρίως μαγγανίου και σιδήρου, αλλά και κολοβακτηριοειδών, εντερόκοκκων και E‑coli. Η ύπαρξη ειδικά των τελευταίων στα νερά μας έχει άμεση σχέση, καταρχάς με την βόσκηση αποίμενων αιγοπροβάτων παντού πάνω στα βουνά, ακόμα και στα σημεία υδροληψίας, καθώς και με τον πλημμελή καθαρισμό των πηγών και των δεξαμενών, αλλά και με την κακή κατάσταση του δικτύου σε κάποιες περιπτώσεις.

Απαιτούμε τώρα, τον συστηματικό και τακτικό έλεγχο της ποιότητας του νερού με λήψη δειγμάτων από όλα τα σημεία υδροληψίας σε μηνιαία βάση, και άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των χημικών-μικροβιολογικών αναλύσεων σε κάθε χωριό και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Διεκδικούμε την άμεση λήψη μέτρων και την υλοποίηση δράσεων που θα διασφαλίζουν ότι το νερό που έρχεται στη βρύση κάθε νοικοκυριού, είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Σχολιάστε Ελεύθερα