Ποιοί ψηφίσαν υπερ και ποιοί κατά του νόμου για την υιοθεσία

Επίσημα η ΔΗΣΥ, το ΠΟΤΑΜΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ του νομοσχεδίου ενώ κατά ήταν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, το ΚΚΕ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ και οι ΑΝΕΛ, παρόλα αυτά υπήρχαν διαφοροποιήσεις με πιο εντυπωσιακή αυτή της Κατερίνας Μάρκου που ήταν η εισηγήτρια του ΟΧΙ και ψήφισε ΝΑΙ.

Υπήρχαν 36 απουσίες, δηλαδή:

 1. Αυγενάκης Ελευθέριος (ΝΔ)
 2. Βαγιωνάς Γιώργος (ΝΔ)
 3. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης (ΝΔ)
 4. Δένδιας Νικόλαος (ΝΔ)
 5. Καραμανλής Κωνσταντίνος (ΝΔ)
 6. Μεϊμαράκης Ευάγγελος (ΝΔ)
 7. Σαμαράς Αντώνιος (ΝΔ)
 8.  Φορτσάκης Θόδωρος (ΝΔ)
 9. Βαγενά Άννα (ΣΥΡΙΖΑ)
 10. Γεννιά Γεωργία (ΣΥΡΙΖΑ)
 11.  Καραγιάννης Ιωάννης (ΣΥΡΙΖΑ)
 12. Κασσιμάτη Ειρήνη (ΣΥΡΙΖΑ)
 13. Κατρούγκαλος Γεώργιος (ΣΥΡΙΖΑ)
 14. Κοντωνής Σταύρος (ΣΥΡΙΖΑ)
 15. Μπόλαρης Μάρκος (ΣΥΡΙΖΑ)
 16. Αρβανιτίδης Γιώργος (ΔΗΣΥ)
 17. Καρράς Γεώργιος (ΔΗΣΥ)
 18. Κρεμαστινός Δημήτριος (ΔΗΣΥ)
 19. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας (ΔΗΣΥ)
 20. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος (ΔΗΣΥ)
 21. Λοβέρδος Ανδρέας (ΔΗΣΥ)
 22. Τζελέπης Μιχάλης (ΔΗΣΥ)
 23. Βαρδαλής Αθανάσιος (ΚΚΕ)
 24. Κανέλλη Λιάνα (ΚΚΕ)
 25. Καραθανασόπουλος Νικόλαος (ΚΚΕ)
 26. Κουτσούμπας Δημήτριος (ΚΚΕ)
 27. Μωραϊτης Νικόλαος (ΚΚΕ)
 28. Παπαρήγα Αλέκα (ΚΚΕ)
 29. Στεργίου Κωνσταντίνος (ΚΚΕ)
 30. Τάσσος Σταύρος (ΚΚΕ)
 31. Καμμένος Πάνος (ΑΝΕΛ)
 32. Κουντουρά Έλενα (ΑΝΕΛ)
 33. Θεοχάρης Χάρης (Ανεξάρτητος)
 34. Κατσιαντώνης Γεώργιος (Ανεξάρτητος)
 35. Παναγούλης Ευστάθιος (Ανεξάρτητος)
 36. Παπακώστα Αικατερίνη (Ανεξάρτητη)

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 161 βουλευτές ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 103 βουλευτές. 6 ΟΧΙ προήλθαν από την Ένωση Κεντρώων (Σύσσωμη χωρίς απουσίες). 16 ΟΧΙ προήλθαν από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (Σύσσωμη χωρίς απουσίες) και 6 ΝΑΙ από το ΠΟΤΑΜΙ (Σύσσωμο χωρίς απουσίες). Οι 7 από τους 15 βουλευτές που ήταν παρών, του ΚΚΕ ψήφισαν όλοι ΟΧΙ και οι 3 από τους 7 ανεξάρτητους που ήταν παρόντες ψήφισαν και αυτοί ΟΧΙ. Οι διαφοροποιήσεις γίναν στους ΑΝΕΛ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία.

2 από τους 7 παρόντες παρενέβην την γραμμή του κόμματος για τους ΑΝΕΛ (Κωνσταντίνος Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος). Η Νέα Δημοκρατία είχε 4 ΝΑΙ και 64 ΟΧΙ, τα 4 ΝΑΙ προήλθαν από την Αικατερίνη Μάρκου, την Νίκη Κεραμέως, την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Αικατερίνη Μάρκου παρουσίαζε νωρίτερα τις θέσεις του κόμματος και το γιατί πρέπει να ψηφίσει ΟΧΙ και η ίδια ψήφισε ΝΑΙ. Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είχαν προαναγγείλει προ ημερών ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και ο Θόδωρος Παραστατίδης ψήφισαν ΟΧΙ.

Είναι πολύ λεπτό το ζήτημα και όχι πολλές πλευρές, το ΝΑΙ δεν σημαίνει απαραίτητα προοδευτισμό και το ΟΧΙ δεν σημαίνει απαραίτητα συντηρητισμό. Η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο και για εμάς κακώς μπήκε το συγκεκριμένο άρθρο στο συγκεκριμένο νόμο. Μιλάμε για το άρθρο 8 που αυτό μπήκε σε ψηφοφορία επί της ουσίας, που προβλέπει την δυνατότητα απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύµφωνο συµβιώσης, µε ή χωρίς παιδιά, ή µεµονωµένα άτοµα, άγαµα, ή διαζευγµένα, ή σε χηρεία, µε ή χωρίς παιδιά, που µπορεί να είναι συγγενείς εξ αίµατος οποιουδήποτε βαθµού µε το ανήλικο τέκνο.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει τον δρόμο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ποιές ήταν οι θέσεις που εισηγήθηκαν τα κόμματα?

Ο εισηγητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Παπαφιλίππου, υπογραμμίζοντας πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «η αποϊδρυματοποίηση των ανήλικων παιδιών με εναλλακτικές μορφές υποκατάστασης των οικογενειών», υπερψήφισε επί της αρχής. Σχετικά με το άρθρο 8 και και την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε την παρέμβαση 55 επιστημόνων ψυχικής υγείας οι οποίοι δήλωσαν ότι «καμία επίδραση δεν ασκεί ούτε στην ταυτότητα, ούτε στην ποιότητα των σχέσεών τους με τους γονείς ούτε στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό». Τέλος, επισήμανε πως τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών αντίκειται στα άρθρα του Συντάγματος και στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Κατερίνα Μάρκου, ψήφισε υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς -όπως είπε- «καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτάσεις». Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «ενώ ζητεί τη συναίνεση, δεν έκανε καμία προσπάθεια συζήτησης και σύγκλισης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε, επίσης, πως το νομοσχέδιο στερείται «συνολικού στρατηγικού σχεδίου», επιρρίπτοντας ευθύνες για «απουσία ελέγχου και εποπτείας για μετά την αναδοχή». Αναφορικά με το άρθρο 8 τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σημαντικό και σύνθετο και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ή για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι». «Το θέμα είναι ένα παιδί που πέρασε πολλά να έχει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και κανονική ζωή», σημείωσε.

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο, που ενώ «δε φέρνει τη μεγάλη τομή που θα θέλαμε», περιέχει ωστόσο, «θετικές διατάξεις που βοηθούν τους θεσμούς της αναδοχής και της τεκνοθεσίας προς όφελος των παιδιών». Όσον αφορά στο άρθρο 8, χαρακτήρισε σημαντική την αλλαγή που έγινε έπειτα από πρόταση της ΔΗΣΥ «σε περίπτωση συγγενικού προσώπου να μην ισχύει το όριο ηλικίας με στόχο όπου είναι δυνατό το παιδί να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του» και τάχθηκε «υπέρ». Κλείνοντας, υπογράμμισε πως όλοι μας πρέπει «να μην παραγνωρίζουμε με περισσή υποκρισία ότι σύμφωνα με το νόμο που ισχύει, οποιοσδήποτε μεμονωμένος πολίτης μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί ή να είναι ανάδοχος γονέας χωρίς να γίνονται αντισυνταγματικά διακρίσεις με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή τη σεξουαλική προτίμηση».

Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Ι. Αϊβατίδης, καταψήφισε το νομοσχέδιο για το οποίο όπως είπε, «θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας». Την ίδια στιγμή επικαλούμενος, αμφιβόλου αξιοπιστίας, «επιστημονικές έρευνες», υποστήριξε ότι υπάρχουν «παιδιά που μεγάλωσαν με ομοφυλόφιλα ζευγάρια, παρουσίασαν χαμηλές γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και αυξημένες συναισθηματικές διαταραχές», συνεχίζοντας τον ακραία ρατσιστικό λόγο του.

Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Μανώλης Συντυχάκης, ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως είναι αντίθετος με το θεσμό του επαγγελματία ανάδοχου «που έχει στο επίκεντρο την εξασφάλιση εισοδήματος και θα υπάρξουν περιπτώσεις που για την αύξηση του κέρδους θα συμπιέζονται οι ανάγκες του παιδιού». Τόνισε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι σημερινές δομές που έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις «είναι επικίνδυνες και τάσσεται υπέρ των σύγχρονων και επιστημονικά στελεχωμένων δομών του κράτους για την προστασία του παιδιού».

Σοβαρές επιφυλάξεις διατήρησε και στο άρθρο 8 λέγοντας πως «είναι σκαλοπάτι για την επέκταση στην υιοθεσία». Σημείωσε ότι κριτήριο του ΚΚΕ είναι η ομαλή ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και πρόσθεσε ότι όσο σεβαστός και αν είναι ο προσωπικός σεξουαλικός προσανατολισμός, σε αντίθεση με την απαράδεκτη ομοφοβία και το ρατσισμό, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δυο φύλα.

Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Γιώργος Λαζαρίδης, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο επισπεύδει τον χρόνο για την υιοθεσία και αναδοχή, «πράγμα πολύ σημαντικό» και «κατοχυρώνει θεσμικά την όλη διαδικασία» Σημαντικό χαρακτήρισε και το ρόλο της αναδοχής «ως θεσμό της παιδικής προστασίας» όπου απαιτείται «μεγάλη προσοχή και σοβαρή προετοιμασία τόσο από πλευράς επιστημονικής προσέγγισης όσο και κατεύθυνσης και κυρίως από πλευράς των υποψηφίων αναδόχων». Σχετικά με το άρθρο 8 το οποίο και καταψήφισε δήλωσε «ότι κάθε μορφή υιοθεσίας ή αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ενωθεί υπό το σύμφωνο συμβίωσης μας βρίσκει αντίθετους. Πρόσθεσε πως «αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία, κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί». Κλείνοντας, επικαλέστηκε ευρήματα ερευνών που δείχνουν «πως εκφράζουμε και την άποψη της κοινωνίας».

Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκαθάρισε πως σκοπός του νομοθετήματος «είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών» Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ούτε το καλύτερο ίδρυμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγκαλιά της οικογένειας στην ψυχή ενός παιδιού». Για το άρθρο 8 και την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε πως πρόκειται για «δυνατότητα που θα την κρίνει ad hoc ο εκάστοτε ειδικός, όπως ακριβώς θα κρίνει την καταλληλότητα έγγαμων ζευγαριών, ετερόφυλων ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης, μεμονωμένων ατόμων, συγγενών κλπ.». Είτε ετερόφυλο είναι το ζευγάρι, είτε ομόφυλο, το παιδί, σύμφωνα με τις έρευνες θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει αγάπη και φροντίδα, και γι’ αυτά θα κρίνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι, για την ψυχική και συναισθηματική τους διαθεσιμότητα και όχι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ψήφισε κατά επί της αρχής αλλά και των άρθρων του νομοσχεδίου, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του άρθρου 8. Όπως είπε, «είναι σε βάρος της υγιούς ψυχωσωματικής ανάπτυξης των παιδιών». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μέλημα του κόμματός του «θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η προοδευτικότητά σας», ενώ ξεκαθάρισε πως θα επιμείνουν στον «πατροπαράδοτο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα».

Σχολιάστε Ελεύθερα