Σ. Φάμελλος: «Τραγική η δήλωση της κ. Γεννηματά για εκλογές πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Φώφης Γεννηματά σχετικά με τη διενέργεια εθνικών εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ότι είναι εντυπωσιακά λανθασμένη η στιγμή που επιλέγει η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής να δηλώσει κάτι τέτοιο: “Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία τραγική τοποθέτηση. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η χώρα κάνει την τελευταία της αξιολόγηση, ώστε να βγει από το πρόγραμμα, η κ. Γεννηματά να ζητά να σταματήσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές! Να επιλέγει δηλαδή ένα πολιτικό σχέδιο που ισοδυναμεί με ταφόπλακα στην πορεία της χώρας”.

Και συνέχισε: “Τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν για χρόνια, που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και μας έβαλαν στα μνημόνια, δηλώνουν σήμερα σε όλους τους Έλληνες, να μην βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά να κάνουμε εκλογές! Νομίζω, ότι όλα αυτά αποτελούν μια ξεκάθαρη αντανάκλαση  των πολιτικών τους προθέσεων, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το ενδιαφέρον τους για τις καρέκλες τους και όχι για τη χώρα και τους πολίτες της”.

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για την επόμενη μέρα της εξόδου από το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να χαράξουμε μια βαθιά γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, δηλαδή ανάμεσα στην εργασία και την τιμιότητα των πολλών και της “οικονομίας – φούσκας” των λίγων. “Αυτή η βασική αλλαγή αποτελεί θέμα συζήτησης και με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης,  αφορά την Ελληνική κοινωνία και πιθανόν και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε ανοικτοί σε τέτοιες συζητήσεις, διότι μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της χώρας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο κακό παρελθόν να επανέλθει. Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να αναβαθμίζουμε και όχι να υποβιβάζουμε την πολιτική, θέτοντας υψηλούς και πρωτοπόρους στόχους για την κοινωνία και τη χώρα”.

Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι εφικτές αρκετές θεσμικές αλλαγές, μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα δικά της πολιτικά εργαλεία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνει σε διαδικασία παρακολούθησης των αποτελεσμάτων, όπως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη: “Από τον Αύγουστο και μετά, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτάμε πριν σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας, αλλά όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, θα απολογίζουμε  το ποσοστό χρέους και ανάπτυξης, δημοσιονομικού πλεονάσματος ή ελλείμματος”.

Ωστόσο, κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της εργασίας, η οποία σε συνδυασμό με την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.  Εξάλλου “ένα από τα σημαντικά κεφάλαια αντιμέτρων που έχουμε ήδη ψηφίσει είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση του φόρου εισοδήματος και η μείωση του φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών.  Πρόκειται για βασικά εργαλεία που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και θα ισχύσουν”.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με τις πολιτικές συμμαχίες, μετά τις εκλογές του ’19, ο Αν. ΥΠΕΝ χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ διότι  έχει επιτύχει το σπουδαιότερο επίδικο που ήταν αφενός η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και αφετέρου η άσκηση της πολιτικής με τιμιότητα κόντρα στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Από την άλλη, υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα για ευρύτερες προοδευτικές συνεννοήσεις και συμμαχίες, αλλά και επανακαθορισμού των διαφορών Αριστεράς και Δεξιάς: “Δεν κατανοώ ποια είναι η διαφορά πλέον του κ. Βενιζέλου με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υποτιμώ την πολιτική αφετηρία και διαδρομή του πρώτου, αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι διαφέρει σήμερα από τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη”.

Σχολιάστε Ελεύθερα