Ο Νίκος Ίκαρης και τα έργα του

Ένα μικρό αφιέρωμα

Ο γλύπτης Νίκος Ίκαρης, οικογενειακό επίθετο Αϊβαλιώτης, γεννήθηκε ατό Χρυσόστομο Ικαρίας το 1915. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1952 και συνέχισε τις εικαστικές σπουδές του στο Παρίσι.Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.Εργάστηκε στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ο Νίκος Ίκαρης το 1956 (ikarianews)

Δίδαξε στο Κingsborough του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε Βενετίας 1956, Μπιενάλε Παρισίων 1957, Διεθνή Παναθήναια 1965 κ.ά. και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Έργα του βρίσκονται στα Μουσεία του Μπόχουμ στη Γερμανία, της Χάιφα στο Ισραήλ, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και οε ιδιωτικές συλλογές. Επίσης κοσμούν διάφορες πόλεις στην Ελλάδα (Αγιος Κήρυκας Ικαρίας, Πυθαγόρειο Σάμου, Βόλος, Κως κ.ά.) και ανά τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βιέννη, Ρουρ Γερμανίας κ.ά.).
Το ορειχάλκινο άγαλμα του «Απόκαθήλωση», ύψους τεσσάρων μέτρων, στήθηκε τον Αύγουστο του 2006, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.Εκτός από τα εικαστικά του έργα, ο Ίκαρης άφησε και γραπτά κείμενα, κυρίως ποίηση και δοκίμια. 

Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου του 1994

Μερικά έργα του 

Προτομή :Νίκου Γούναρη
Έτος : 1971
Θέση : Λεωφ. Κηφισίας,Παράδεισος Μαρουσιού

Μνήμα :Σοφίας Βέμπο
Τοποθεσία:Α νεκροταφείο

Γοργόνα»
Έτος : 1971 ( αποκαλυπτήρια )
Θέση : Σταθμός ΗΣΑΠ Μαρούσι

Σχολιάστε Ελεύθερα