Κίνα:Ο ασιατικός γίγαντας στην αυγή του νέου πενταετούς πλάνου

Οι ανακοινώσεις του Κ.Κ. Κίνας για την τελευταία πενταετία και οι στόχοι μέχρι το 2026 προκαλούν εντύπωση και σκεπτικισμό για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του Κ.Κ. Κίνας που ενέκρινε το νέο πενταετές πλάνο του ασιατικού γίγαντα. (XINHUA/WANG YE)

Τον περασμένο Οκτώβριο η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας συνόψισε τα αποτελέσματα του 13ου πενταετούς πλάνου της χώρας και ενέκρινε το νέο πενταετές πλάνο για την περίοδο 2021–2025 και περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα δέκα χρόνια που θα ακολουθήσουν, μέχρι το 2035 δηλαδή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας

  • Η φτώχεια έχει εξαλειφθεί, καθώς συνολικά περισσότερα από 850 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από το όριο της φτώχειας, εκ των οποίων 100 εκατομμύρια μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Το καθαρό κατά κεφαλήν εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά ένα τρίτο κάθε χρόνο
  • Εξασφαλίστηκε για του Κινέζους που διέφυγαν της φτώχειας -εκτός από την τροφή- βασική ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση
  • Επανεγκαταστάθηκαν περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι από δυσπρόσιτα μέρη. Δημιουργήθηκαν περίπου 35.000 κεντρικές περιοχές οικισμού – 5.000 αστικές και 30.000 αγροτικές.
  • Κατασκευάστηκαν ή επεκτάθηκαν περισσότερα από 6.100 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νηπιαγωγεία, περισσότερα από 12.000 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, περίπου 3.400 εγκαταστάσεις φροντίδας για ηλικιωμένους και τουλάχιστον 40.000 χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας.
  • Δεν υπάρχει ούτε ένας οικισμός, στον οποίο να μην φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Η έκταση των σιδηροδρόμων φτάνει πια τα 141,9 χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχουν καλύψει το σύνολο της Κίνας.

Το σχέδιο για το μέλλον της Κίνας

Το 2011 ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Έγκλ σημείωσε ότι «η Κίνα αναπτύσσει πενταετή πλάνα για την επόμενη γενιά και οι Αμερικανοί προετοιμάζονται μόνο για τις επόμενες εκλογές».

Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που διεξήχθη πριν από τρία χρόνια, εστίασε στην ανάγκη να ενδυναμωθεί το εγχώριο δυναμικό ανάπτυξης και στην εγχώρια αγορά. Σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας και ιδιαίτερα λόγω της σοαβρής επιδείνωσης της αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τέτοια στρατηγική αφορά αναπόφευκτα την ενίσχυση της ζήτησης.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας UBS, τα επόμενα πέντε χρόνια, ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα αυξηθεί μιάμιση φορές: από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και σύμφωνα με τα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης, έως 22τρισεκατομμύρια το 2030 και έως 40 ακόμη πέντε χρόνια αργότερα, το 2035.

Παράλληλα το Κ.Κ. Κίνας δίνει προτεραιότητα στην βελτίωση των ποιοτικών δεικτών ανάπτυξης και όχι τόσο στη δυναμική της αύξησης του ΑΕΠ. Η ποιότητα ζωής αποτελεί δηλαδή το κεντρικό καθήκον του επόμενου πενταετούς πλάνου. Η κινεζική ηγεσία επισημαίνει ότι κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει η καινοτόμα ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθει η πλήρης αυτάρκεια στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι περιφερειακές συνεργασίες

Δεν είναι όμως μόνο η εσωτερική αγορά που ενδιαφέρει την Κίνα. Στις 15 Νοεμβρίου 2020, στο Πεκίνο, δεκαπέντε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σχημάτισαν τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Υπογράφηκε συμφωνία για την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), η οποία προβλέπει τη μείωση των δασμών και την καθιέρωση κοινών εμπορικών κανόνων, οι οποίοι θα βελτιστοποιήσουν επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα μέλη του RCEP είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, καθώς και η Αυστραλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Δημοκρατία της Κορέας. Πρόκειται για χώρες που συνολικά συγκεντρώνουν το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας, με 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στην επικράτειά τους.

Πέραν πάντως των οικονομιών στόχων το ανακοινωθέν της ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚ Κίνας τόνισε ειδικότερα τον ρόλο του πολιτισμού. Στο έβδομο σημείο της αναφέρεται ως προτεραιότητα η «αναζωογόνηση και ανάπτυξη πολιτιστικών επιχειρήσεων και πολιτιστικών βιομηχανιών, καθώς και η βελτίωση της πολιτιστικής δύναμης της χώρας».

Φαίνεται ότι οι προσπάθειες της κινεζικής ηγεσίας θα είναι αδιάκοπες, και θα δίδεται προσοχή όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην «υγεία» της κομματικής δομής. «Δεν θα έχουμε ποτέ τη σκέψη να πάρουμε μια ανάσα ή να σταματήσουμε για ένα διάλειμμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να εξαλείφουμε όλους τους ιούς που έχουν διαβρωτική επίδραση στο υγιές σώμα του Κόμματος και να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός καθαρού και έντιμου πολιτικού οικοσυστήματος» ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ σε πρόσφατη ομιλία του.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα