Επίσκεψη στη Νέα Μονή Χίου με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Σε μία ταινία εικονικής πραγματικότητας (VR 360) για το κορυφαίο βυζαντινό μνημείο της Νέας Μονής, που είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας, αφιερωμένης στη βυζαντινή ταυτότητα της Χίου και στη σειρά των οκταγωνικών της ναών, στους οποίους η Εφορεία έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένα έργα αποκατάστασης και συντήρησης.

Η ταινία έχει διάρκεια 15 λεπτών και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Η εικόνα παραγωγής είναι υψηλής ποιότητας 6Κ και είναι η πρώτη φορά που ένα μνημείο της Χίου προβάλλεται με τέτοιον τρόπο.

«Με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων, το κοινό μπορεί να προσεγγίσει με έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Νέας Μονής. Η στατική και μονοδιάστατη αφήγηση μετατρέπεται σε ζωντανή εμπειρία, την οποία ο θεατής βιώνει σαν να βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι με δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε 360 μοίρες, όπως και στον πραγματικό κόσμο.

Η ταινία προορίζεται για όλους, αλλά κυρίως προσφέρεται για όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν από κοντά τη Μονή είτε γιατί ζουν μακριά από το νησί, είτε γιατί τους εμποδίζουν άλλοι λόγοι. Μπορεί να τη παρακολουθήσει κανείς από το κινητό τηλέφωνό του, το τάμπλετ, τον φορητό ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή του. Η εμπειρία αναβαθμίζεται σημαντικά από τη χρήση των χάρτινων ή των ειδικών συσκευών VR 360 που κυκλοφορούν στην αγορά», σημειώνεται στο δελτίο τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα