Ο δήμος Ικαρίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών & τις οφειλές στους Δήμους

Στη τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (6η 2018), συζητήθηκε η πρόταση της διοίκησης του Δήμου Ικαρίας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλειστηριασμών και για τις οφειλές στους Δήμους, που τέθηκαν υποχρεωτικά σε ισχύ από 1η Μάιου 2018.

Συνοπτικά η εισήγηση της διοίκησης αναφέρει τα έξης:

« Με διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο και έρχονται πλειστηριασμοί-εξπρές για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Αναλυτικότερα με το Ν.4472/19-5-2017 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-2-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων.

Με βάση την συνθέτη δημοσιονομική νομοθεσία υποχρεωτικά και με κίνδυνο διώξεων, διοίκηση και εργαζόμενοι του δήμου καλούμαστε να λάβουμε μέτρα είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο. Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουμε αναγκαστικά μέτρα για όσους οφείλουν πάνω από 500 ευρώ στο Δήμο. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών  από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει κατακτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ότι αφόρα το θέμα των οφειλών προς τον δήμο Ικαρίας,  που αφορούν κυρίως οφειλές νερού, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, χρέη από ενοίκια, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων, κλπ. Η προσπάθεια της διοίκησης προσανατολίστηκε στην ενημέρωση των οφειλετών για το ύψος των οφειλών, στην προσπάθεια ενημέρωσης τους για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες ρύθμισης  οφειλών, και στο μπλοκάρισμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για τους οφειλέτες ποσού άνω των 300€. Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες δικαστικής διεκδίκησης ορισμένων οφειλών άνω των 20.000€. Η εικόνα που έχουμε για τις οφειλές από τις υπηρεσίες του Δήμου είναι η ακόλουθη:

Τον Ιανουάριο του 2018 είχαμε σύνολο οφειλών 721.031€ που αφορούν οφειλές 2.737 οφειλετών που χρωστούν από 1 έως 50.000. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών είναι ότι 290 οφειλέτες βρίσκονται στο στόχαστρο των διαδικασιών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μας απασχολεί πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας, Όμως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες νόμους; ΟΧΙ. Το θέμα  σαφώς είναι πολιτικό.

Όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Σε αυτό οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο και θα το κάνουμε  με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό» .

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε σύμβουλος της ΠΕΑ)  να προχωρήσει με τον έξης σχεδιασμό :

  • Σύσκεψη φορέων του νησιού (συνδικάτα – συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, Δικηγορικός σύλλογος, κλπ) ώστε από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός του νησιού μας.
  • Ενημέρωση όσων θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και έκκληση για διακανονισμό  της οφειλής του.
  • Η Παρασκευή 15/6/2018, να είναι ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις μαζί με τους φορείς, και οργάνωση την ίδια μέρα κινητοποίησης.
  • Υποβολή πρότασης στα συναρμόδια υπουργεία για επανέκδοση ΚΥΑ που θα δίνει την δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων και καταβολής του χρέους έως 100 μηνιαίες δόσεις.
  • Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις  με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Αφού κλείσει ο κύκλος των συνελεύσεων και των ενημερώσεων,  θα επανέρθουμε στο Δ.Σ για να δούμε συγκεκριμένα τι μέτρα  μπορούμε να υλοποιήσουμε για  αυτούς που χρεωστάνε πάνω από 500€. Με πλήρη γνώση ότι δρώντας έτσι θα είμαστε έκτος «νόμιμου πλαισίου» αλλά και με την πλήρη πολιτική ευθύνη  ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν φτωχό να του κουρσέψουν το βιος και το σπίτι που του έχει απομείνει.

Με Βάση αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβούλιου,  καλούμε την Τετάρτη 6/6/2018 σε σύσκεψη φορέων (στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού δημαρχείου Άγιου Κηρύκου στις 20:00) τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σάμου, τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το Επιμελητήριο Σάμου, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους Συμβολαιογράφους του νησιού, και όποιων άλλο φορέα επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση .

Ταυτόχρονα καταθέτουμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για συντονισμό όλων των δήμων της περιοχής σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάστε Ελεύθερα