Απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να σπάσει το πρωτοδικείο στα τρία

Με σχέδιο νόμου που θα έρθει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προχωρήσει στο «σπάσιμο» του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου, με την λειτουργία δύο ακόμη Πρωτοδικείων: Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική και αμετάκλητη, όμως ο Δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας αντέδρασε με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που είναι πρωτοφανές για την ιστορία της χώρας μας. Το δημοψήφισμα αυτό θα διεξαχθεί σε 11 εκλογικά τμήματα και ουσιαστικά κατοχυρώνει ή όχι την εναντίωση των δικηγόρων έναντι της αποφάσεως του υπουργείου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που δίνει πληροφορίες και οδηγίες στα μέλη του και τα καλεί να λάβουν μέρος για να δηλώσουν τη θέση τους. Σύμφωνα λοιπόν με την λεπτομερή ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στο Νομό Αττικής.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και στο Εφετείο Αθηνών κατά τις ημερομηνίες 5/6/2018, 6/6/2018, 7/6/2018, 8/6/2018 και 11/6/2018.

Η ψηφοφορία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί σε έντεκα (11) τμήματα ως εξής:

  • Σε δύο τμήματα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, από 7:30 έως 15:30 (κτίρια 2 και 12).
  • Σε δύο τμήματα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, από 7:30 έως 15:30 (γραφεία ΔΣΑ: αίθουσα 045 και αίθουσα 210 – είσοδος από Δέγλερη)
  • Σε δύο τμήματα στο Εφετείο Αθηνών, από 7:30 έως 15:30 (γραφεία ΔΣΑ 3ος όροφος)
  • Σε πέντε τμήματα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (αίθουσα εκδηλώσεων «Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος») κατά τις ημερομηνίες από 5/6/2018 έως και 8/6/2018 από 8:00 έως 18:00 και την τελευταία ημέρα 11/6/2018 από 8:00 έως 20:00.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δικηγόροι που είναι μέλη του ΔΣΑ εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μέχρι και την 31/05/2018, ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει ετήσια δήλωση, ή είναι σε αναστολή.

Οι δικηγόροι θα έχουν την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε οποιοδήποτε από τα έντεκα (11) εκλογικά τμήματα.

Θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με την επιλογή ΟΧΙ ή ΝΑΙ και ένα ψηφοδέλτιο λευκό.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους τη δικηγορική τους ταυτότητα ή οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους (Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο, Ασφαλιστικό Βιβλιάριο κ.ά.).

Επίσης, για πρώτη φορά οι δικηγόροι, θα μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά από τους υπολογιστές τους, ή από smart-phone ή από τους υπολογιστές κοινής χρήσης, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο Εφετείο Αθηνών και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στον ιστότοπο https://dsanet.gr με την χρήση νέων προσωπικών κωδικών πρόσβασης, οι οποίοι θα αποσταλούν με sms. Η εφαρμογή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο πλην της τελευταίας ημέρας (11/6/2018) που θα κλείσει με το πέρας της ψηφοφορίας στις 8:00 το απόγευμα.

Κοντονής: Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη

Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη θα σταματήσει….Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018  θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής μέσα στο 2019

Επόμενο βήμα είναι η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, η οποία θα βοηθήσει το έργο των εισαγγελέων και των δικαστών αφού θα προβλέπει όπως είπε και νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

«Δε θα υλοποιηθεί στο σύνολό του για το σύνολο της επικράτειας , έχουμε κατά αρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο στα 3 μεγάλα δικαστήρια της χώρας , Αθήνα, Πειραιά, και Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τον διορισμό των επιτυχόντων δικαστικών υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ.

«Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ηδύ διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά , τα οποία υπήρχαν χρόνια»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Την αντίθεσή της εκφράζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική και ασκεί κριτική στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας για το θέμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων αναφέρει:

«Η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Επιδεινώνει τη θέση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων.

Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, ορθώνονται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όλο και περισσότερο, μια σειρά οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη (π.χ. διαφόρων ειδών ακριβά παράβολα, εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρόσφατα ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, κλπ.), ενώ οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια χρονίζουν. Η νομοθεσία και η νομολογία κινούνται σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση (π.χ. πιο δύσκολη διαδικασία και μεγάλη αύξηση των απορριπτικών αποφάσεων για το νόμο Κατσέλη). Με δύο λόγια, η Δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο απρόσιτη και εχθρική γι’ αυτούς. Αντίθετα, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εφαρμόζονται δικαστικές και εξώδικες γρήγορες και πολυτελείς διαδικασίες (π.χ. κατά προτεραιότητα εκδίκασή τους στο ΣτΕ, αποφάσεις-εξπρές για την κήρυξη παράνομων των απεργιών, διαιτησία, κλπ.).

Παράλληλα, οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί συνάδελφοι χαμηλών εισοδημάτων, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζουμε ως παράταξη, αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής -τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων- στο χώρο μας (φορολογικό, ασφαλιστικό, συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους).

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι “τεχνικά”, ούτε αντιμετωπίζονται με απλές αναδιαρθρώσεις στους δικαστικούς σχηματισμούς, χωρίς συνολικότερες αλλαγές. Μέτρα προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως και της πλειοψηφίας των δικηγόρων, θα ήταν η κατάργηση ή έστω μείωση των υπέρογκων παραβόλων για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η κάλυψη των κενών στα δικαστήρια και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, ο επαρκής αριθμός δικαστών με βάση τις υπαρκτές ανάγκες, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, κ.ά. Η εξαγγελία της κυβέρνησης δεν αφορά την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων με αυτές τις προϋποθέσεις. Αντίθετα, η λεγόμενη “τριχοτόμηση” θα ανακυκλώσει και θα επιδεινώσει τα προβλήματα, όπως έγινε και με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο όνομα της “αποκέντρωσης” με δικάσιμους να φτάνουν έως το 2023!

Επιπλέον, η εφαρμογή της εξαγγελίας -αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης- θα επιφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, αφού θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να αντεπεξέλθουν στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα, θα επιβάλει πιο εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας στους δικηγόρους και ασκούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία.

Η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, η σημερινή και οι προηγούμενες, συμβάλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο μας (π.χ. προώθηση ιδιωτικής ασφάλισης, κλπ.) και στηρίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη (π.χ. προώθηση διαμεσολάβησης). Εκφράζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών μεγαλοδικηγόρων (βλ. τη στάση τους για τα δικαιώματα των μισθωτών συναδέλφων που τους αποκαλούν “συνεργάτες”) και γενικότερα της αστικής τάξης. Απομονώνουν το ζήτημα της “τριχοτόμησης” του Πρωτοδικείου και συσκοτίζουν το σύνολο, την πραγματική ουσία και την αιτία των καίριων προβλημάτων που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα δικηγόροι (φοροληστεία, αυξημένες εισφορές, μείωση συντάξεων, συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, κλπ.), προσπαθώντας να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. Φοβούνται και θέλουν να υπονομεύσουν τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, το ζωντανό διάλογο, την αντιπαράθεση και τις συλλογικές αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων.

Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης “άμεσης δημοκρατίας”, θέλουν να ορθώσουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να καλλιεργήσουν την παθητικότητα, το συντεχνιασμό και να αποκρύψουν την έντονη διαστρωμάτωση στο χώρο μας, να αποτρέψουν τη συμπόρευση των δικηγόρων που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Γι’ αυτό και αποφεύγουν, όπως “ο διάβολος το λιβάνι”, τις Γενικές Συνελεύσεις, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά την πρόταση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ο εκπρόσωπος της παράταξής μας.

Γι’ αυτό οργανώνουν “μουγκά” δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό φτάνουν μέχρι το άκρον άωτον του εκφυλισμού των συλλογικών διαδικασιών σημείο, να αποφασίζουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που δεν προβλέπονται καν από τον Κώδικα Δικηγόρων, ούτε φυσικά εξασφαλίζεται η “ελεύθερη βούληση” των συναδέλφων, με τον εργοδότη της δικηγορικής εταιρείας ή τον προϊστάμενο του νομικού τμήματος πάνω από το κεφάλι του μισθωτού δικηγόρου! Γίνονται “λαγοί” στη γενικότερη προώθηση τέτοιων αντιδραστικών διαδικασιών.

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη, ακόμη πιο επιτακτικά, η ανάγκη για ξεχωριστή μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης των αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και ασκούμενων σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων με χαμηλά εισοδήματα, που θα ανταποκρίνονται στις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα, εντός και εκτός της δικηγορίας, που εκφράζει ο ΔΣΑ. Σήμερα, αυτή η ανάγκη υπηρετείται με την ενίσχυση των Επιτροπών Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που έχουν ήδη συγκροτηθεί και αναπτύξει μια σημαντική δράση.

  • Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από τις δικές μας μορφές συσπείρωσης, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
  • Απαιτούμε την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο και τις μορφές της αντίδρασής μας.
  • Καταγγέλλουμε τον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών.
  • Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα που προέρχεται από ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 Με το δικό μας ΟΧΙ και τη φυσική παρουσία μας στο δημοψήφισμα, καταδικάζουμε:

  • Τη συγκεκριμένη εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων.
  • Τον αντιδραστικό ρόλο της ηγεσίας και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ

Σχολιάστε Ελεύθερα