Έφυγε από τη ζωή η Μάνια Τεγοπούλου

Η Μάνια Τεγοπούλου ήταν η κόρη του Κίτσου Τεγόπουλου, του ιδρυτή της ιστορικής και παρελθούσας πλέον εφημερίδας, της Ελευθεροτυπίας. Η Μάνια μαζί με την Ελένη Τεγοπούλου είχαν αναλάβει την εφημερίδα το 2008 μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Η Μάνια ήταν η κύρια μέτοχος της εφημερίδος μετά το 2008. Μια εφημερίδα που απέκτησε πολλά οικονομικά προβλήματα και από τον Αύγουστο του 2011 αδυνατούσε να πληρώσει τους εργαζομένους της.

Το δάνειο από την Alpha Bank στο οποίο βασιζόταν η Μάνια Τεγοπούλου για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν εγκρίθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές προς το προσωπικό, οι οποίες ανέρχονταν στα 3,2 εκ. ευρώ στις 2 Νοεμβρίου. 

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 οι εργαζόμενοι, μετά από πληροφορίες ότι η εκδότρια εταιρεία είχε πρόθεση να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αποφάσισαν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, αναστέλλοντας έτσι την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα ζήτησε τελικά επίσημα την υπαγωγή της στο άρθρο 99 μερικές μέρες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου.  Μετά από περίπου ένα χρόνο, η εφημερίδα και η ιστοσελίδα κυκλοφόρησαν και πάλι στις 10 Ιανουαρίου του 2013. Ωστόσο, λίγο μετά τα οικονομικά προβλήματα επέστρεψαν και η εφημερίδα έκλεισε οριστικά.

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας χωριστήκαν σε δύο μεγάλα στρατόπεδα, το ένα στρατόπεδο έφτιαξε μια δικιά του συνεταιριστική εφημερίδα, την εφημερίδα των συντακτών, ενώ το άλλο στρατόπεδο υποστήριζε ότι η Ελευθεροτυπία είναι μία και πρέπει να αγωνιστούν οι εργαζομενοί της για να ανοίξει ξανά. Αυτή η ομάδα παρέμεινε στην εφημερίδα και μετά την προσπάθεια επαναλειτουργίας, πλέον που η εφημερίδα έχει κλείσει οριστικά, δημιούργησαν τον ιστότοπο enetpress.gr.

Η Μάνια Τεγοπούλου υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο ιστορικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σεραφείμ Φυντανίδης μετά το κλείσιμο της εφημερίδας είχε δηλώσει πως «η Μάνια, όσα χρόνια ζούσε ο μπαμπάς της, δεν είχε πατήσει ποτέ στην εφημερίδα […] Δεν τη μαθαίνεις τη δουλειά έτσι στα 50 σου χρόνια…». Ο ίδιος ισχυριζόταν πως οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας είχαν πάψει να έχουν ελευθερία όπως στο παρελθόν.

Η Ιστορία της Ελευθεροτυπίας

Η εφημερίδα άρχισε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου του 1975 και ουσιαστικά στήθηκε στα χνάρια που άφησε ένα απεργιακό φύλλο της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων το 1975. Ήταν η αδέσμευτη φωνή που πρωτοκυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου του 1975. Το απεργιακό εκείνο φύλλο ήταν η απάντηση των απεργούντων αρχισυντακτών σε ένα αντίστοιχο φυλλάδιο που εξέδιδε τον καιρό της απεργίας η ένωση ιδιοκτητών και εκδοτών εφημερίδων με τα καθημερινά «νέα» της επιλογής τους.

Το πρώτο της όνομα ήταν η εφημερίδα των 70 συντακτών με αρχικούς ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Σιαμαντά, τον Αλέξανδρο Σουδενό και άλλους και με διευθυντή σύνταξης τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. Τον Απρίλιο του 1976 τη διεύθυνση σύνταξης ανέλαβε ο Σεραφείμ Φυντανίδης, που έμεινε για αρκετά χρόνια σε αυτή τη θέση.

Τον Μάιο του 1978 πέρασε η ιδιοκτησία της εφημερίδας στην  Χ.Κ. Τεγόπουλος και Σια Εκδόσεις Α.Ε. – Ε.Π.Ε. – Α.Β.Ε, όπου παρέμεινε εκεί μέχρι το 2006.

Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε η Κυριακάτικη ελευθεροτυπία ενώ τον Μάιο του 1978 κυκλοφόρησε και η πρωϊνή εφημερίδα της Ελευθεροτυπίας, διότι η Ελευθεροτυπία μέχρι το τελευταίο της φύλλο ήταν απογευματινή. Η πρωϊνή δεν επηρρέαζε την απογευματινή αλλά τον Μάιο του 1981 διακόπηκε η κυκλοφορία της.

Η Ελευθεροτυπία υπήρξε εξαρχής αντιπολιτευόμενη εφημερίδα προς τις τότε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία φάνηκε να έχει φιλοκυβερνητικό χαρακτήρα. Είχε μάλιστα υιοθετήσει το σλόγκαν «Στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία». Ωστόσο κατά καιρούς άσκησε στο ΠΑΣΟΚ έντονη κριτική, όπως στην περίοδο του Σκανδάλου Κοσκωτά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας της δημοσίευσης προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων που απαγορευόταν με νόμο της εποχής. Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με την εφημερίδα ήταν αυτό του Σεραφείμ Φυντανίδη, που υπήρξε διευθυντής της για περισσότερα από 30 χρόνια (μία θητεία από τις μακρότερες στον αθηναϊκό τύπο), από το ξεκίνημα της έκδοσης της εφημερίδας το 1976 (με μικρά διαλείμματα) μέχρι την παραίτησή του τον Απρίλιο του 2007, όπου τον αντικατέστησε ο Βαγγελης Παναγοπουλος.

Η καλύτερη κυκλοφοριακή περίοδος της εφημερίδας υπήρξε τον Νοέμβριο του 1977, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων τον μήνα εκείνο έφτασε τα 160.448 φύλλα (105.066 σε Αθήνα – Πειραιά, 54.370 στη Θεσσαλονίκη).  Από τα χαρακτηριστικά της εφημερίδας ήταν και η σχετική με την επικαιρότητα φράση – σλόγκαν της τελευταίας σελίδας που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990. Γραφόταν από τον αρχισυντάκτη Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη.

Από το Μάιο του 1990 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  φιλοξενούνταν ένα ένθετο που συνέτασσε η ομάδα ερευνητών-δημοσιογράφων «Ιός». Ο «Ιός» δρούσε με ελευθερία επιλογής των θεμάτων των ερευνών του και του σχεδιασμού του ενθέτου και ασχολήθηκε εκτεταμένα με την ελληνική ακροδεξιά.  Το Νοέμβριο του 2010, μετά από έναν επανασχεδιασμό της Ελευθεροτυπίας, έπαυσε η δημοσίευση του «Ιού» και οι «φορείς» του, όπως ονομάζονταν οι συντάκτες του, έγιναν απλώς συντάκτες της εφημερίδας.

Η Μάνια Τεγοπούλου είχε τρια παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, τα οποία και την έκαναν το τελευταίο διάστημα να απομονωθεί. Η μητέρα της είχε φύγει νωρίς από τη ζωή και αυτή η έλλειψη την έκανε διαφορετική. Περιγράφεται ως το κορίτσι που ήταν λίγο από όλα. Λίγο αριστερή, λίγο αναρχοαυτόνομη, λίγο αντιεξουσιάστρια, λίγο επαναστάτρια, λίγο απ’ όλα σε έναν κόσμο όπου το λίγο δεν ήταν αρκετό, ειδικά όταν προορίζεσαι να αναλάβεις τα ηνία μιας πολύ μεγάλης εφημερίδας.

Αυτό το «προορίζεσαι» ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη φοβία της γυναίκας που έσβησε περιμένοντας μια μεταμόσχευση ήπατος στο κρεβάτι ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου στα πενήντα εννέα της μόλις χρόνια από κίρρωση του ήπατος. Η προσωπικότητα της Μάνιας την έχρισε ως ένα πλάσμα που απεχθανόταν την πολυκοσμία, τις ανούσιες κοινωνικές συναναστροφές και τα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας.

Παντρεύτηκε αθόρυβα, απέκτησε μια κόρη και χώρισε χωρίς να το μάθει σχεδόν κανείς. Με τον σύζυγό της ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Άκμων» στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο εκδοτικός οίκος ήταν βραχύχρονος. Μετά τον θάνατο του πατέρα της ανέλαβε την Ελευθεροτυπία χωρίς να γνωρίζει πολλά για την εταιρεία και το τι σημαίνει διοίκηση. Έμειναν όμως μερικά σλόγκαν της, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης της εφημερίδας, όπως το ότι εσείς οι δημοσιογράφοι θα κλείσετε την Ελευθεροτυπία και όχι εγώ.

Είχε προβλήματα με τον αλκοολισμό, συχνά την βρίσκαν σε αθλια κατάσταση μέσα στα γραφεία της εφημερίδας αλλά όχι μόνο. Στις 20 Νοεμβρίου του 2009 αστυνομικοί εντοπίζουν τα ξημερώματα ένα αυτοκίνητο σταματημένο στην μέση της Πανόρμου. Πλησιάζουν και διαπιστώνουν ότι μέσα βρίσκεται μια γυναίκα σε κατάσταση μέθης που αρνείται να βγει. Είναι η Μάνια Τεγοπούλου, η οποία συλλαμβάνεται και περνάει αυτόφωρο. 

Τα επόμενα χρόνια οι αντιδράσεις της γίνονται απρόβλεπτες. Κλείνει για παράδειγμα ραντεβού με τον Κωστόπουλο της Alpha Bank για να συζητήσει για δάνειο και δεν εμφανίζεται ποτέ, πουλάει την «Χρυσή Ευκαιρία» για περίπου ογδόντα εκατομμύρια ευρώ ενώ αγοράζει και το σπίτι του Αλέκου Γιωτόπουλου στους Λειψούς. Ο αρχηγός της 17Ν κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, δημοσιεύει ό,τι της στέλνει, ενώ αφήνει απέξω την ομάδα του Κουφοντίνα και τις θέσεις τους.

Αρχίζουν οι απολύσεις και κάποια δραματικά meetings όπως αυτό στο οποίο γύρω στις τρεις το πρωί γύρισε και είπε στα στελέχη ότι «η Ελευθεροτυπία δεν έχει αρχίσει ακόμη». Με το κλείσιμο της εφημερίδας παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό οδός Πάνος, όπου εκεί αναφέρθηκε σε πολλά θέματα εντελώς υποτιμητικά. Είπε ότι απέλυσε τους εργαζομένους από την εφημερίδα γιατί της έσπαγαν τα α….ιδια.

Ερωτήθηκε αν της λείπει η εφημερίδα και εκεί έδωσε άλλη μια απρόβλεπτη απάντηση.  «Δεν ήταν δικό μου δημιούργημα. Δεν μου λείπει, αλλά δεν θα την έκλεινα. Την περιουσία μου έχασα. Αν μου λείπει η περιουσία μου με ρωτάτε; Τι να σας απαντήσω. Εσάς σας λείπει η περιουσία που είχατε ή δεν είχατε; ».

Αυτό που κατάφερε η κόρη του Τεγόπουλου ήταν να καταστρέψει αυτό που κληρονόμησε. Τα σχόλια από κει και πέρα είναι περιττά αλλά παρόλα αυτά λυπούμαστε πολύ για τον θάνατό της, όπως και κάθε ανθρώπου. Η ιστορία, όπως όλους μας, θα την κρίνει.

Σχολιάστε Ελεύθερα