Συνάντηση συλλόγου Σπουδαστών ΕΣΔΔΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Με τους εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου συζητήθηκαν οι θέσεις του οργάνου για το σχέδιο νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», το οποίο συνιστά την πρώτη φάση της αναγκαίας μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κατεύθυνση την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, την αποτύπωση των πραγματικών συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ενίσχυση των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού.

Ο Σύλλογος των σπουδαστών εξέφρασε την υποστήριξή του στην απλή αναλογική και χαρακτήρισε προοδευτική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου, καθώς ενισχύει τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν βοήθησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θετικά αντιμετωπίστηκαν και οι προτεινόμενες διατάξεις για τις ελεγκτικές δομές που ενεργοποιούνται και τίθενται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, οι ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα και για την ποσόστωση του 40% για κάθε φύλο στα εκλεγμένα όργανα.

Οι σπουδαστές έθεσαν επίσης μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων η προώθηση των ψηφιακών οργανογραμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλευρές του σχεδίου νόμου και στη λογική του, καθώς και στις προσπάθειες ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα χρηματοδοτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με προοπτική 2,3 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Σχολιάστε Ελεύθερα