Ευρεία Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ικαρίας για την θερινή περίοδο 2018.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/5/2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του νησιού μας, εν όψει της θερινής περιόδου.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος από τον Δήμο Ικαρίας ο Δήμαρχος κος Σ. Σταμούλος, Οι Αντιδήμαρχοι Λαρδάς Ν, Κόχυλας Σ, Κουντούπης Σ. Παρόντες επίσης ήταν ο Διοικητής του Α/Τ Αγίου Κηρύκου Δ. Λούκος, από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία ο προϊστάμενος Πολίτης Αλέξανδρος και οι Καριώτογλου Δ, Καριμαλης Φ, από το Δασονομείο Ικαρίας ο κ. Λ. Βασταρούχας και από το στρατό ο Ταγματάρχης Δαγαράκης Εμμ. Παρόντες οι Δημοτικοί υπάλληλοι  Πολίτης Α, Πούλος Η.  Επίσης εκπροσωπήθηκε το Λιμενικό Σώμα,  η ΔΕΗ, Η ΔΕΔΔΗΕ .

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας, που εστιάζονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και της μη επαρκούς χρηματοδότησης της αντιπυρικής προστασίας. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών, οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και δρομολογήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ικαρίας, προκειμένου η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και των Εθελοντικών Συλλόγων, να αποδώσουν κατά το καλύτερο δυνατόν, σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που απαιτείται αντιπυρική προστασία.

Από τον Δήμο έγινε ενημέρωση σχετικά με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση και τις εργασίες προετοιμασίας που έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη , στα οχήματα του δήμου, στους δασικούς και αγροτικούς δρόμους (επιχωματώσεις, ΧΑΔΑ κλπ), έχουν οριστεί ομάδες Πυρασφάλειας για να είναι σε ετοιμότητα κατά την θερινή περίοδο του 2018. Έγινε ενημέρωση για τις δεξαμενές νερού σε ώρα ανάγκης (παροχές, υδροστόμια, κλπ). Ειδική αναφορά έγινε στην αναγκαία ετοιμότητα όλων λόγω της ξηρασίας που υπάρχει και φέτος στην περιοχή μας και του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.

Ο κ. Λούκος από το Α/Τ Αγίου Κηρύκου αναφέρθηκε στα πανηγύρια των χωριών και στην μεγάλη ανάγκη οι διοργανωτές σύλλογοι να φροντίσουν για την άνετη πρόσβαση και αναχώρηση των επισκεπτών και των πυροσβεστικών ή άλλων οχημάτων σε ώρα ανάγκης.  Υπενθύμισε ότι η κατασκήνωση στις παραλίες και σε δασικές εκτάσεις απαγορεύεται από τον νόμο. Ζητήθηκε επίσης τα δημοτικά και άλλα πυροσβεστικά οχήματα να εφοδιαστούν με κώνους σήμανσης δρόμων και σε ώρα ανάγκης να τοποθετούνται άμεσα απαγορεύοντας την στάση και  στάθμευση σε σημεία όπου θα υπάρχει κίνδυνος να εμποδιστεί η ομαλή κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης και ανεφοδιασμού.  Από το Α/Τ θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται τις ώρες αιχμής στον Εύδηλο, τον Αρμενιστή και τον Άγιο Κήρυκο.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Α. Πολίτης) έγινε ενημέρωση στους παρόντες ότι η Π/Υ είναι έτοιμη για το φετινό καλοκαίρι και ζήτησε την συνεργασία όλων για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης συνεργασίας με τον δήμο για την βατότητά του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου. Επισημάνθηκαν τα σημεία  που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης και χρειάζονται παρεμβάσεις (π.χ οδοστρωσίες, κλάδεμα δέντρων και θάμνων), καθώς και η σημαντική βοήθεια των εθελοντών πυροσβεστών. Τόνισε επίσης ότι σημαντικό είναι να αποφευχθεί η κατασκήνωση και να απαγορευτεί η χρήση φλόγας στα δάση. Τέλος ζητήθηκε να ενημερωθούν  οι σύλλογοι των χωριών  για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση μέσα στα χωριά,  οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί για ενδεχόμενο εγκλωβισμένων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο κ. Βασταρούχας από το Δασονομείο Ικαρίας, επισήμανε την ανυπαρξία χρηματοδότησης από την διεύθυνση δασών έτσι ώστε να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι του νησιού. Ένα κενό που προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ικαρίας με έργα που διαμορφώνουν συνολικά 163Km αγροτοδασικού δικτυού σε όλη την Ικαρία, (στην Δ.Ε Ραχών  52 Km, στην Δ.Ε Ευδήλου  37Km, και στην Δ.Ε Αγίου Κηρύκου  74 Km). Αναφέρθηκε επίσης στην διακήρυξη για την πρόσληψη για πρώτη φορά μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με οκτάμηνη διάρκεια δασεργατών στην  υπηρεσία  του Δασονομείου.

Από τον εκπρόσωπο της  ΔΕΔΔΗΕ έγινε γνωστό ότι έχει γίνει έως τώρα καθαρισμός κάτω από τους στύλους της ΔΕΗ τουλάχιστον 50% του δικτύου,  και θα υπάρξει μέριμνα για να καθαριστεί και το υπόλοιπο ποσοστό.

Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε η πρόταση που αφορά την ενεργοποίηση και πάλι της προληπτικής φύλαξης των περιοχών υψηλού κινδύνου τις βραδυνές ώρες από εθελοντές πολίτες που ζουν στα χωριά του νησιού μας. Είναι ένα μέτρο που κατά κοινή ομολογία απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια και κρίνεται αναγκαίο να ενεργοποιηθεί και πάλι από τις Δημοτικές Ενότητες.

Σχολιάστε Ελεύθερα