Παρέμβαση του Δημάρχου Ικαρίας στο Σ.Α.Σ

Με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, την περιφερειάρχη Βορείου Αγαίου και τον πρόεδρο της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής επέλεξε ο Δήμαρχος Ικαρίας να εκθέσει τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νοτίου Ικαρίας στην επικείμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ στις 13/6/2018.

Η επιστολή έχει ως εξής

Πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ότι στις 13/6/2018 συνεδριάζει του Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (σχετικό 2) για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί λόγω των επικείμενων αναδιαρθρώσεων των δρομολογίων που εξυπηρετούν την Ικαρία.  Σε συνδυασμό με την μέχρι στιγμής άρνηση εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα του δήμου Ικαρίας (σχετικό 1), και συλλόγων του νησιού (Εμπορικός σύλλογος Αγ. Κηρύκου – Σύλλογος Απόλλων, κλπ), επανερχόμαστε ζητώντας την ύστατη αυτή στιγμή:

  • Να εξασφαλιστεί -με σύγχρονα και ασφαλή πλοία- η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά (και στα δυο λιμάνια του νησιού) και να μην διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Βόρεια Ελλάδα.
  • Τα δρομολόγια που θα εγκρίνετε να αφορούν δρομολόγια τακτικής σύνδεσης νησιωτικού προορισμού, και όχι διαδρομή κρουαζιερόπλοιου που θα αυξάνει τον χρόνο της διαδρομής μέχρι και τις 12 ώρες.
  • Τέλος η κατανομή των δρομολογίων στα λιμάνια του νησιού πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν την φυσική ιδιομορφία του νησιού που επανειλημμένως έχουμε παρουσιάσει. Καθώς και ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της νοτίου Ικαρίας είναι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται το νησί λόγω των ιαματικών πηγών.

Γνωρίζοντας τον σχεδιασμό των εταιριών για το νησί μας και την προτεινόμενη τροποποίηση  δρομολογίων που καλείστε να εγκρίνετε (18ο και 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 3ης /2018 συνεδρίασης του Σ.Α.Σ) ζητούμε από όλους τους συμμετέχοντες στο Σ.Α.Σ τη θετική παρέμβασή τους προς την κατεύθυνση που περιγράφουν οι προτάσεις μας.

 Ειδικότερα ζητούμε :

  • Από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Σ (Γ.Γ. Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής) στα πλαίσια των αναγκαίων ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, την ικανοποίηση του ελάχιστου έστω αιτήματος της έγκρισης τριών δρομολόγιων που θα προσεγγίζουν τον λιμένα του Άγιου Κηρύκου.
  • Από τους εκπρόσωπους των ακτοπλοϊκών ομίλων που επιχειρούν στα νησιά μας να επιβεβαιώσουν στην πράξη όσα αναφέρουν περί «…..συνεργασίας με υπευθυνότητα και σεβασμό με τους θεσμικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες..»
  • Από τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ να υποστηρίξει το αίτημα του δήμου Ικαρίας.
  • Από την εκπρόσωπο της ΕΝΑΕ να υποστηρίξει τα αιτήματα των φορέων του νησιού.
  • Από την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ Αιγαίου & νησιωτικής πολιτικής (κ Α. Καλογερη) να υποστηρίξει τα αυτονόητα, που υποστήριζε τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Έτσι ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των  νησιωτών και των επισκεπτών τους σε ασφαλείς και γρήγορες συγκοινωνίες με δρομολόγια πλοίων τακτικής σύνδεσης και των δυο λιμανιών του νησιού. 

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας

              Στέλιος   Σταμούλος

Σχολιάστε Ελεύθερα