Ο δήμαρχος Ικαρίας απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για το έντονο πρόβλημα έλλειψης γιατρών

Να πάρει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος έλλειψης γιατρών στη βόρεια Ικαρία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επιστολή του ο δήμαρχος του νησιού Στέλιος Σταμούλος. 

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επισημαίνει στο υπουργείο ότι «τα δυο τρίτα του νησιού στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», τονίζοντας ότι ο Δήμος Ικαρίας αρνείται να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριε υπουργέ, είναι γενικά γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Η γενική κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:

  • Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.
  • Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό συνεχίζονται.
  • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετούν δυο ειδικευμένοι γιατροί, για ολόκληρη τη βόρεια Ικαρία και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων.
  • Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο, που πολύ συχνά (όπως σήμερα) μένει χωρίς γιατρό.
  • Όσο για το ΕΚΑΒ αν και λειτουργεί στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμή του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση και δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

Κύριε υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα η γενική κατάσταση έγινε ακόμα περισσότερο ανησυχητική, αγγίζοντας πια τα όρια του επικίνδυνου αφού:

  • Έμεινε κενή λόγω παραίτησης η θέση του γιατρού που υπηρετούσε στο ΠΙ Ραχών
  • Έληξε η σύμβαση του γιατρού που υπηρετούσε στο ιατρείο του Μαγγανίτη
  • Τις επόμενες μέρες λήγει η θητεία ενός ακόμα γιατρού που υπηρετεί στο ΚΥ Ευδήλου

Αυτό σημαίνει ότι τα δυο τρίτα του νησιού στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Κύριε υπουργέ, για μια ακόμα φορά λέμε ότι αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό και καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας να πάρει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, αφού η μέχρι στιγμής επικοινωνία με τις υπηρεσίες σας (υπουργείο Υγείας – 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που μέσα στη θερινή περίοδο παίρνειδραματικές διαστάσεις.

Σε ό,τι μας αφορά πιστεύουμε ότι κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωριό, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Με αυτό το σκεπτικό καλούμε την τοπική κοινωνία, σε αναμονή των ενεργειών σας, να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα αρνούμενοι να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι».

902

Σχολιάστε Ελεύθερα